Szabolcs
20 °C
35 °C

Júniusban erőre kapott a PS3

2008.07.21. 07:11
Sokat erősödött a Sony játékgépe júniusban az amerikai piacon, köszönhetően az új Metal Gear Solid-epizódnak. Ez azonban nem akadályozta meg a Nintendót abban, hogy a hatodik hónapban is nyerjen.

Az amerikai játékeladások 53 százalékkal nőttek az egy évvel ezelőttihez képest, egyebek közt a PS3-ra megjelent Metal Gear Solid 4 sikere miatt, tudatta az NPD.

A piacelemző szerint a játék június legsikeresebb címe volt, és letaszította a trónról az április óta uralkodó GTA4-et. Fontos megjegyezni, hogy az MGS4 csak a Sony játékgépére jelent meg, így sikere egyben a PS3 erősödését is magával hozta.

A japán konzol eladásai ennek megfelelően 94 százalékkal nőttek, 405 ezret vettek belőle júniusban az amerikaiak, míg májusban csak 209 ezer fogyott.

"Az exkluzív játékok többnyire lendületet adnak a hardvereladásoknak is, és most pontosan ezt látjuk a PS3 és a Metal Gear Solid 4 esetében" - mondta Anita Frazer, az NPD elemzője. A konzol júniusi eredménye egyébként rekordnak számít a nem ünnepi szezon hónapjait tekintve, és jól mutatja, mennyivel jobban szerepelhetne a Sony játékgépe, ha megkésett, gyenge startja miatt nem dönt úgy sok fejlesztő, hogy multiplatform címet készít több, korábban elsősorban playstationös tartalomból.

A Sony erősödése ellenére a Nintendo még mindig az élen áll, 660 ezer eladott géppel júniusban, igaz, ez némi gyengülést mutat májushoz képest, de 2006 júniusi premierje óta már 10,9 milliót vettek az amerikaiak a fehér gépből, így ez a legsikeresebb a három konzol közül.

A Microsoft 17,8 százalékos erősödés után 220 ezer játékgépet adott el májusban.

Az amerikai játébiznisz mindenesetre jól muzsikál 2008 első felében. Az iparág bevétele elérte a 8,3 milliárd dollárt, ami 36 százalékos erősödést mutat az egy évvel korábbi időszakhoz képest, pedig már az is erőteljesnek számított.