Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Mindenkit túlél az izzó

2004.06.11. 15:28
Maga Edison, az izzólámpa feltalálója sem hinné el, hogy egy kaliforniai tűzoltóállomáson több mint száz éve folyamatosan világít ugyanaz a villanykörte.
A világtörténelem legrégebb óta meghibásodás nélkül világító izzója a kaliforniai Livermore hatos számú tűzoltólaktanyájának garázsában lóg a mennyezetről.

A 4 wattos izzót a Shelby Electric Company gyártotta. A Livermore Power and Light Co. helyi elektromos szolgáltató tulajdonosa pedig 1901-ben adományozta a tűzoltólaktanyának. A lámpás szerepe az volt, hogy éjjel-nappal folyamatos fényt adjon a garázsban álló tűzoltóautók felett.

Magukkal vitték

Az izzó 1901-es bekapcsolása óta szinte megszakítások nélkül működik. Túlélte az 1906-os nagy kaliforniai földrengést, több energiaválságot, és 18 amerikai elnök ténykedését.

A néhány korai áramkimaradáson túl az izzót mindössze annyi kellemetlenség érte, hogy a parancsnokság 1976-os átköltözése idején a legnagyobb tisztelet mellett áthelyezték az őrhelyét, és így 23 percig nem világíthatott. Ma már a tűzoltóság saját áramfejlesztője vigyáz a veterán világítóeszköz épségére.

Tortát és webkamerát kapott

A kézi formázású körtében wolfram helyett szilíciumkarbidból készült az izzószál. Az izzólámpa több rekordot is tart, például egyetlen műszaki berendezés sem volt képes ilyen maratoni hibátlan működésre.

Ilyen körülmények közt nem csoda, hogy az izzó régen megkapta méltó helyét a Gunnes rekordok könyvében. A lámpa bekapcsolásának száz éves évfordulóját 2001-ben tortával ünnepelő tűzoltóságnak az izzó már régóta a kabalája.

Egyik parancsnok sem szeretné, hogy az ő idejében hunyjon ki a fény, mert az bizonyosan valami szerencsétlenséget hozna. A minden széltől óvott izzóhoz személyesen érkező zarándokokat munkanapokon fogadják. A csúcstartó izzókörte pillanatnyi állapota webkamerán is ellenőrizhető.

Kidőlt a többi

A borostyánsárga fénnyel hunyorgó izzó számtalan látogatót vonzott az elmúlt száz év folyamán. A 100. évfordulót szervező bizottság megállapította, hogy a kincsüknek nincs életképes konkurenciája.

Angliában, Ipswitch városában létezett ugyan egy izzókörte, amely 1930 óta folyamatosan működött, de ez sajnos 2001-ben kiégett.