Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Közmű lesz a számítógép?

2005.02.02. 11:00
Nem kell drága szervereket vásárolni néhány bonyolultabb számítási feladat elvégzéséhez, hiszen egy-egy alkalomra több ezer processzor is kibérelhető. A Sun Microsystems egy dollárért egy órányi processzoridőt ad, vagy egy hónapra egy gigabájtnyi tárhelyet.

A kaliforniai szervergyártó és szoftverfejlesztő cég úgy gondolja, hogy a jövőben nem a számítógép, a hardver lesz a legfőbb termék, hanem a számítási kapacitás, amelyet hatalmas szerverekről osztanak szét az ügyfeleiknek. A Sun szerint az ügyfeleknek így többé nem kell vacakolniuk a karbantartással, viszont olyan könnyen vásárolhatnak tárhelyet vagy teljesítményt, mint áramot.

Más tollával

Ez még távoli jövőképnek tűnhet azoknak, akik féltik adataik biztonságát, de az IBM és a Salesforce.com mindent megtesz annak érdekében, hogy mindez valósággá váljon, és a Sun is ezzel próbálja lenyűgözni ügyfeleit, hogy végre nagyobb bevételt szerezve talpra állhasson.

Az IBM már hatvan szoftvercéggel kötött partneri szerződést igény szerinti számítási teljesítmény szolgáltatásáról, míg a Sun ajánlatára öt nagy olajcég és pénzügyi szolgáltató fizetett be, és némelyikük több mint ötezer processzor kapacitását igényelte, írta a Cnet.

Kicsiknek is

A nagyvállalatok körében elért népszerűség ellenére a Sun a kisebb ügyfelek felé fordul, akik júniustól férhetnek hozzá a szolgáltatásaihoz. A tárhelyszolgáltatást olcsóbban vehetik igénybe azok, akik alacsonyabb szintű adatvédelmet igényelnek, és ez már áprilistól elérhető lesz.

A Sun további három szolgáltatás bevezetését tervezi. Nyáron indul az alkalmazások bérbevétele, amely különböző gyártók szoftvereinek a futtatását teszi elérhetővé. A programozók olyan szoftverek írásához kapnak segítséget, amelyek olcsó hálózati gépeken futnak. A szélessávú internetes cégekkel együttműködve meg Sun Ray terminálokat terjesztenek, amelyek nagy teljesítményű szerverekhez csatlakoznak.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft