Rudolf
1 °C
13 °C

Boltokban a világ első lézertévéje

2008.10.31. 10:32
Miután a Las Vegas-i CES kiállításon sokáig ígérgették, de végül mégsem vitték ki a Mitsubishi standjára, most váratlanul a boltokba került a japán cég újdonsága, a lézertévé.

A projektorokban használt lézer-háttérvilágításos technika miatt a LaserVue L65-A90 fantázianevű, 65 collos képátlójú (165 cm) tévé színei sokkal szebbek, mint bármilyen más tévének eddig: a fekete valóban fekete, és nem szürke, a vörös, zöld, és kék (ebből a három alapszínből keveri ki minden kijelző a színeket) pedig csodálatosan élénk, legalábbis a cég szerint.

A számok azt mutatják, hogy a lézertévé nagyjából a mai hdtv-szabvány által meghatározott színpaletta dupláját képes megjeleníteni. Mindezd hd-felbontásban, 120 hertzes képfrissítéssel (vagyis egy másodperc alatt 120 képkockát tud megjeleníteni - az emberi szem 25-től érzi folyamatosnak a mozgóképet).

A lézeres technológia energiatakarékos is, a fél falat elfoglaló, 60 kilós tévé mindössze 135 wattot fogyaszt, ami nagyjából a harmada egy lcd-, és negyede egy palzmatévé fogyasztásának. A rossz hír (már azon felül, hogy Európában egyelőre nem elérhető a tévé) a készülék ára: 7000 dollárt mutat az árcédula, ami most éppen közel 1,4 millió forintot jelent, de az árfolyamok mostanság szokásos változásai mellett bármikor másfél millió fölé ugorhat. Arról nem is beszélve, hogy a műszaki cikkeknek hajlamosak a cégek euróban is ugyanazt az árat adni, mint dollárban.

Külön érdekessége a tévének, hogy felkészítették a 3d-s képmegjelenítésre is - bár ezt még jó ideig nem tudja a közönség kipróbálni, mert nincs olyan blu-ray film, videojáték, vagy kísérleti tévéadás, ami ezt a funkciót támogatná.