Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

A laptopok Dacia Loganjai

2007.04.09. 23:47
Olcsók, úgyhogy unalmasak, de legalább össze lehet gyűjteni az árukat. Három alsókategóriás laptopot teszteltünk, és egyáltalán nem jutottunk meglepő végeredményre. Sőt.

Most már tudom, milyen, amikor az autós-újságírónak a Dacia Logant, a Chevrolet Kalost és a Renault Thaliát kell összehasonlítania. Nincs könnyű helyzetben, mert nem írhat olyanokat, hogy a finomra hangolt motorból szinte kiszakad a 600 lóerő, nem dicsérheti az eredeti formákat, nem áradozhat a kipufogó hangjáról, még rendes gázfröccsöket sem adhat. Viszont hosszasan méltathatja a praktikumot, a kis fogyasztást, azt, hogy az autó annyira szürke, hogy semekkora feltűnést sem kelt.

Név nélkül

Ugyanez van a most tesztelt három laptoppal. Közel sem annyira érdekesek, mint egy hétszázezres Dell vagy Apple. Viszont biztos, hogy többet adnak el belőlük, így a teszt nemcsak nyálcsorgatásra, hanem gyakorlati célokra is alkalmas lehet. Sikerült három olyan gépet beszereznünk, amik szinte ugyanannyiba kerülnek: a legolcsóbb bruttó 177 ezer forintba, a legdrágább 183 ezerbe, szóval mindegyik az elérhető árkategória versenyzője. Mi meg arra voltunk kíváncsiak, hogy mit kap az ember, ha laptopra van szüksége, de nincs sok pénze.


Klikk a galériára!

Már az elnevezésekből is látszik, hogy gazdaságos gépekről van szó. Nem foglalkoztak életérzéssel, azzal, hogy a nevek kifejezzenek valamit, az Acer laptopját például sikerült így elnevezni: TM2493WLMIV. Ebből a TM azt jelenti TravelMate, tehát UtazóMegmattol, esetleg, UtazóTárs, tökmindegy. A legdrágább Asust A6RP-AP067-nek nevezik, ami pont olyan, mint egy ballisztikus rakéta deaktivációs kódja, a 181 ezer forintos MSI viszont túlmegy minden határon: a VR600 még csak-csak, a MegaBook elnevezés viszont már pofátlanság a MacBookok korában (oké, azóta megtudtuk: előbb volt MegaBook, mint MacBook).

Mindegyik gép 15,4-es kijelzőt kapott, mindegyikben Celeron processzor van, nagyjából ennyi a közös. Persze a különbségek sem jelentősek, de azért adódnak. Például a súlyban: az MSI 2,5 kiló, az Acer 2,8, az Asus meg 2,85, ezt a 35 dekát csak az veszi észre, aki nagyon akarja, vagy aki nagyon gyenge.

Formák harca

Az Acer laptopja a leggömbölyűbb, ez már becsukv is látszik. A gép elég formás, a szokásos szürke-szürkébb árnyalatokkal játszik, ahogy az Asus is, csak az szögletesebb. Az MSI viszont fekete, és annyira kocka, hogy remekül mutatna bármelyik 2107-es Ladában vagy bármiben, ami a nyolcvanas években készült. A gép kinyitva borzasztó ronda, de már annyira, hogy véletlenül szépnek is lehet nézni. Lényeg, hogy különbözik a legtöbb laptoptól, ahogy a varacskos disznó is az esztétikumra törekvő állatvilág nagy részétől, de ez is, az is életképes létforma. A MegaBook ennyi: fekete tepsi, rajta egy teljes billentyűzet, igen, numerikus paddal, meg az egeret helyettesítő szürke trackpad.

Az Acer az MSI-hez képest túlságosan finom, magában nézve viszont egész szép. Ívelt billentyűzet, elfogadható színek, arányos kialakítás, semmi forradalom, de nem kell vele szégyenkezni. Az Asus az átmenet a két gép között, szögletes is, meg nem is, a legötletesebb a trackpad környékének a kialakítása: a két gomb a keret része, ami felül stabil, alul viszont nyomkodható.

- Acer Asus MSI
processzor 1,73 1,86 1,73
memória 512 512 1024
merevlemez 80 120 80
grafikus mag GMA950 Ati X200M GMA950
súly 2,8 kg 2,85 kg 2,5 kg
ár, forint 177 ezer 183 ezer 181 ezer

Az MSI és az Asus monitorja csillogó, az Aceré matt. Ez kevésbé tükröződik, ami jól jön, ha munka közben fényes tárgy van mögöttünk, például egy lámpa vagy egy lézerszemű Michael Jackson-robot, máskülönben viszont az Acer színei halottabbak. Sőt még zöldebbek is, szerencsére nem feltűnő, de ha a másik kettő mellé rakjuk, látszik a különbség. Mondjuk az Asus monitorjának képe meg szürke, de senki se gondoljon jelentős eltérésre, csak a gépeket egymás mellé pakolva derül ki, hogy az MSI képe a legélesebb, és ennek a gépnek a legszebb a fehérje. Valójában mindegyik gép elég jó kijelzőt kapott, mert a MacBookom ugyan jó százezer forinttal többe kerül ezeknél, mégsem nyújt többet a megjelenítésben.

Gombok szerteszét

A gépek webkamerája is meglepően jó. Az Asus valamivel lágyabb képet ad, az Acer túlexponál, de némi finomhangolással korrigálható. Az MSI webkamerájával nincs semmi baj, leszámítva, hogy nincs neki, a másik kettő viszont jobb képet ad, mint amilyeneket gyakran hatszázezres laptopokba szoktak építeni.

Az akkumulátorok viszont jellemzően gyengék ebben a kategóriában, és ez most is igaz. Hiába az alacsony fogyasztású processzor, az integrált grafikus mag, munka mellett nem bírják másfél óránál tovább a gépek. Az Asus kis szerencsével két órán keresztül is életben marad, de ennyi idő alatt egy rendes laptoptesztet sem lehet megírni

A gépek meg is szólalnak, a szokásos minőségben, Szokol különféle dobozokba pakolva. Az Asus dobozának vastagabb a fala, és ki van párnázva, az MSI papírcsomagolásba került, míg az Acert csak rácsok védik, erőteljesen szalad ki belőle a táskarádiókéval vetekedő hang. Háttérzenéléshez mondjuk elég.


Klikk a galériára!

A billentyűzet kialakításánál valamiért megszalad a készítők fantáziája. Pontosabban eltértek a hagyományos beosztástól, de attól mindenképp, ami kényelmes. Nem az Acer vagy az Asus laptopján került először az Enter és a BackSpace mögé a Home, a Page Up vagy a Page Down, és nem is itt fogjuk megszeretni ezt a beosztást. Nem állítom, hogy megszokhatatlan az elrendezés, de az első napokban sokszor üt majd mellé a felkészületlen júzer.

Az MSI-nél más problémák is vannak. Ugye, a numerikus pad eleve borít mindent. Ezek azok a számokból meg hasonlókból álló gombok, amiket normális ember soha az életben nem használ. Tudja ezt az MSI is, kicsit talán szégyelli is őket, ezért a trackpad nem a géphez, hanem a gyakran használt billentyűkhöz igazodik, tehát nem középen, hanem kicsit balra van. Ettől persze szétesik a szimmetria, de nem ez a legnagyobb baj. Inkább az a zavaró, hogy a teljesen felesleges 11 gomb besűrítésével kevés hely maradt az olyan billentyűknek, mint az Enter vagy a nyilak. Persze ezt is meg lehet szokni, azt viszont már nehezebb, hogy a fekete gép gombjai túlságosan keményre sikerültek. Ebben a kategóriában az Acer adja a középmezőnyt, és az Asus gépén a legkellemesebb gépelni.

Trackpadben is az Asus tudja a legtöbbet: se nem érdes, se nem ragadós, az Acer lapja már valamivel jobban ragaszkodik az ujjhoz. Az MSI viszont kész bőrradír, ugyan nem fájdalmas, nem is ragad, viszont pár hét alatt simán eltűnteti az ujjlenyomatot.

Oprendszer nélkül

Amiről eddig nem esett szó, az a felhasználói élmény. Ebben a kategóriában messze kiemelkedik a mezőnyből az Acer. Erre a gépre ugyanis nem kell telepítgetni, nem kell operációs rendszert szerezni hozzá, nem kell a nyomorúságos pc-s driverekkel pöcsölni, csak ki kell nyitni, és működik.

Persze kinyitás után még nem indul el a gép, először a Windows Vista (merthogy az van rajta) konfigurálja magát, aztán automatikusan felmásznak a meghajtóprogramok, az egész nagyjából 20 perc lehet. Ez soknak tűnik, de a másik kettőre FreeDost meg ilyesmit pakoltak, szóval először be kell szerezni hozzájuk egy Windowst, aztán jön az agyhalál: a driverek feltelepítése. Mert az Asus évek óta nem képes egy rohadt „telepíts minden meghajtóprogramot” ikont felrakni a cd-re, szóval mindent egyenként, percenkénti restarttal. Ugyanez igaz az MSI-re is, első bekapcsolástól számítva legalább két óra kell az élményhez.


Klikk a galériára!

Használható szoftvert tehát egyedül az Acer kapott, a Vistából viszont csak a Home Basic verzióra futotta, igaz, az se tünetmentes: kevés neki a memória, nehezen birkózik meg az újgenerációs csúcsszoftverrel a gyenge hardver. Az oprendszer két pontot adott a Vista élményindexre, pedig még öt pont mellett sincs orgazmus. Persze a Home Basic verzió miatt a térbeli elrendezés meg az átlátszó ablakkeret amúgy is elérhetetlen, de az integrált grafikus kártya miatt ez más verziókkal sem menne élményszámba. Ahogy a másik két gépen sem: az MSI-ben ugyanaz az Intel GMA950 dolgozik, mint az Acerben, az Asus valamivel erősebb grafikus gyorsítót kapott, de Doom 3-ra az Xpress 200M is alkalmatlan. Azért röhögve lefuttattuk a 3DMark 06 tesztjét, amiből az Asus került ki győztesen 230 ponttal, a másik két versenyző csak 130 pontig jutott. Normális játékhoz viszont a legalább 1500 pontra lenne szükség, és még akkor is erősen le kéne venni a felbontást, szóval az Asus is esélytelen.

Persze alapesetben senki sem futtat tesztprogramokat a gépeken, ahogy rendes magyar ember laptopot sosem használna játékra. Munkára viszont bőven elég a Celeron, elég a memória, elég a GMA 950. Az egyetlen vállalható indok, amiért valakinek nem felel meg a három gép közül bármelyik, az a méret: 15,4 col talán túlzás, de a 12-es, 13-as gépek többnyire drágábbak. Hétköznapi feladatokra viszont bőven elég az az erő, ami ezekben a gépekben van.

A gépeket a HRP-től kaptuk tesztelésre.