Alma az uzsonnásdobozban

2005.02.18. 20:15
Az Apple legújabb terméke előző generációs technológiával, kifinomult rendszerrel és igencsak versenyképes árral indul harcba a pc-s felhasználókért. Multimédiás alkalmazások futtatására, szövegszerkesztésre, képnézegetésre vagy éppen stílusgyakorlatra tökéletesen alkalmas a Mac mini, játékra ott a pc vagy a ps3.

A Mac mini koncepcióját nem nehéz kitalálni. Valószínűleg az egész úgy kezdődött, hogy Steve Jobs, az Apple vezetője a szokásos "pusztuljon a Microsoft!" üdvözlésével megnyitotta a heti értekezletet, köpött egy alma alakút, és közölte: kész végső csapást mérni a pc-re. A bejelentést óriási ováció fogadta, majd az igazgatóság tagjai windowsos viccekkel szórakoztatták magukat.

Pofonegyszerű


Tekintse meg képeinket!
A Mac minit meglehetősen egyszerű ötlet szülte: csináljunk egy számítógépet, ami olyan divatos, mint az iPod, ráadásul olcsó. És valóban: a kis gép leegyszerűsített, elegáns formája a sikeres mp3-lejátszót idézi, ára szinte megegyezik annak csúcsmodelljével. Ha raktak volna rá kijelzőt, akár át is vehetné az iPod helyét: kis erőfeszítéssel meg némi anyagszakadást kockáztatva simán zsebre gyűrhetjük.

De mit is alkotott az Apple? Egy ötszáz dolláros gépet, melyet elsősorban azoknak a pc-seknek szán, akiknek már végkép elegük van a kék halálból, és engedvén a stílus csábításának, hajlandók kipróbálni a valaha volt legolcsóbb Mac-et. Ez a gép nem a régi Apple-fanatikusoknak készült, hiszen ők már valószínűleg régen megvásárolták maguknak ezt a hardvert, monitorral egybeépítve, eMac néven. Ezért a tesztet is egy pc-s szemszögéből végeztük.

Nem csúcstechnika

A hardver valóban nem a legújabb fejlesztés, de bőven hozza egy középkategóriás pc teljesítményét. Az 1,25-1,42 gigahertzes G4-es processzorok megfelelnek egy 2,2-2,6 gigáes Celeronnak vagy egy hasonlóan gyors Sempronnak, az alapból beépített 256 megabájt memória mindenképpen fejlesztésre szorul, a 32 megabájt memóriával ellátott 9200-es Ati Radeon meg elég a legegyszerűbb 3D-s alkalmazásokhoz.

Buisness
Az Apple ma még meglehetősen kis szeletet tudhat magáénak a pc-s piacból. A személyi számítógépek terén háromszázalékos elit ügyfélkörük zsugorodik, viszont az év végi ünnepi szezonban 4,5 millió iPod lejátszót adtak el 65 százalékos részesedést hasítva a hordozható lejátszók piacából. Az iPod sikere tavaly megtriplázta az Apple részvények árfolyamát. A társaság reményei szerint az iPod-vásárlók jelentős része hajlandó lenne ötszáz dollárt kifizetni egy Macintoshért: ezért jött létre a Mac mini.
3D-s alkalmazásokkal rögtön a rendszer bejelentkezése után találkozunk. A Mac OS X, az Apple operációs rendszere igen látványos, ahogy azt már a komolyabb hardverrel rendelkező iMac tesztjénél is megállapítottuk. Meglepő, hogy az aqua felülethez köthető látványos effektusokat a Mac mini is minden további nélkül kész megjeleníteni. Amikor például egyszerre több alkalmazást futtattunk, köztük mp3-at és dvd-t is lejátszottunk, a rendszer a megfelelő parancsra minden szaggatás nélkül húzta össze és rendezte egymás mellé a futó alkalmazásokat, vagy "folyatta" le az ablakokat, úgy, hogy közben a film zavartalanul ment tovább.

És ez a mini, illetve a Mac egyik legnagyobb előnye: a telepített programok gond nélkül elfutnak, a felhasználó nem idegeskedik, azon hogy ez a szar már megint mit csinál? Közben a mini teljesen néma, mintha hiányozna belőle a ventilátor, pedig van benne.

Nehézségek

Ugyanakkor nem feltétlenül működik a "kedves pc-s vigye haza, azt dugja át a dolgokat!" elképzelés, ugyanis usb-s egér és billentyűzet kell hozzá, utóbbi meg, mint a fehér holló: ritka. Leginkább az Apple saját billentyűzete a jó hozzá, abban abban vannak usb-kimenetek; a gépbe ugyanis csak kettőt építettek, így ha bedugjuk az egeret és a klaviatúrát, nem marad szabad luk. Ugyanakkor megtehetjük, hogy kihúzzuk a billentyűzetet, a rendszer akkor is zokszó nélkül működik, nem áll le bootoláskor, és nem üzen olyanokat , hogy no keyboard connected, press F11 to continue.

Jó hír, hogy leleményességünknek köszönhetően újfent sikerült kikészítenünk a legendásan stabil Mac OS X-et! Persze ehhez a létező legnagyobb szemétséget kellett elkövetnünk: pc-re írt alkalmazás futtatására kényszerítettük. A cd halkan felbúgott, majd az egész úgy maradt, és még a mágikus force quit billentyűkombinációja sem segített rajta.

Ez nem játék


Klikk a képre!
Pc-s szemmel fontos kérdés, hogy ha elhatározzuk magunkat, és áttérünk a Macre, mi lesz korábbi állományainkkal? Nos, a mini természetesen nem kompatibilis a pc-s programokkal, de minden további nélkül lejátsza az mp3-at, az Office programcsomag pedig érti és kezeli az évekkel korábban, három generációval ezelőtti Worddel írt dokumentumainkat is.

Ugyanez a helyzet a kép- és a multimédiafájlok nagy részével. Sőt, találhatunk Macre átírt játékokat is, de azért ne várjunk túl sokat. A minit is alávetettük a Medal of Honor tesztnek, és ahhoz képest, hogy milyen hardver dolgozik benne, meglehetősen gyászos eredménnyel zárult a kísérlet. Legfeljebb 800x600, legfeljebb medium grafika, fél gigára növelt memóriával. Pc-n fele ilyen géppel sokkal jobban futott.

Nem is drága

Termék Mac mini HP dx2000
Processzor 1,25 Ghz G4 2,5 Ghz Celeron
Memória 256 Mbyte DDR 256 Mbyte DDR
Vincseszter 40 Gbyte 40 Gbyte
Videokártya Radeon 9200 Integrált
Optikai megh. CD-RW/DVD CD-RW
Bruttó ár 138 000 Ft 144 000 Ft
A Mac mini azonban sokkal inkább szórakoztatóközpont - némi irodai hajlammal és rengeteg stílussal -, mint játékgép. Mivel a pc-s társadalom jelentős része öldöklésre vagy a náci birodalom megdöntésére használja számítógépét, nekik a Mac csak úgy lehet alternatíva, ha vesznek mellé egy Windows-alapú gépet is.

Azoknak viszont, akik már nem kívánják játékra használni gépüket, igazi telitalálat lehet a Mac mini: kifinomult, olajozottan működő rendszer, elegancia és kompatibilitás. Ráadásul bruttó száznegyvenezerért nem drága. Ha ezt az árat összehasonlítjuk egy márkás, mondjuk HP pc-vel, ugyanennyiért csak lényegesen lassabb gépet kapunk, dvd-olvasó és 3D-s kártya nélkül, többkilós házzal és sok ventillátorral. Játékra ez se, az se alkalmas, akkor viszont már mindenképp a Mac.

Vagy legfeljebb: zsebre vágjuk, aztán futás!  • Hírek
  • Támogatások