Valér
4 °C
8 °C

Minihelikopter Japánból

2004.08.19. 12:49
Kukkolók és kémek kedvenc játékszere lehet az Seiko Epson legújabb robothelikoptere, amely csupán tizenkét grammos, viszont beépített kamerájával nehezen megközelíthető helyeken is tud leskelődni. A gyártó szerint ez a legkisebb ilyen repülő szerkezet.
A japán Seiko Epson vállalat szerdán bemutatta miniatűr helikopterének továbbfejlesztett változatát, amely körülbelül tizenhárom centiméter széles, nyolc centiméter magas és mindössze tizenkét grammos. Míg a tavaly novemberben bemutatott első változat hatótávolságát még igencsak behatárolta a külső tápegység zsinórjának hossza, a mostani szerkezet már szabadon röpködhet beépített akkumulátorával. Igaz, munkaideje így is korlátozott: egyetlen feltöltéssel három percig üzemképes.

Magasleső

A fejlesztőmérnökök a számítógéppel irányítható robothelikopterbe digitális kamerát is raktak, amely drótnélküli hálózaton képeket tud visszaküldeni. A robot két ultragyors motorja két egymás alatt elhelyezett propellert hajt meg, amelyek ellenkező irányba forognak.

A Xinhuanet újság szerint a miniatűr robot számos területen bevethető, például veszélyes vagy ember számára nehezen megközelíthető helyek megfigyelésére. A gyártó ugyanakkor azt is elmondta, hogy még nem fejezték be a fejlesztést, de abban reménykednek, hogy két éven belül már élesben is bevethető lesz a robot.

Az Epson egyébként már több különleges minirobotot kifejlesztett, és az egyik 1993-ban bemutatott modell Guinness-rekorder lett, mint a világ legkisebb robotja.