Miért világít a számítógép?

2005.09.19. 15:30
A számítógépből azért folyik zöldalma neonfény, a prociventillátorokon azért fibrillál pörgő fénycsík, a speckó lcd-ken azért vibrálnak a ház belső körülményeit leíró adatok, mert a számítógép egyedi. Az Index ellátogatott a 4. Magyar Tuning és Modding Kiállítás és Versenyre.

A Budapesti Vásárközpont környékén semennyi dulakodás nem tapasztalható, de azért meglepően sokan sétálnak valahová, a perecekkel, kürtőskalácsokkal megrakott asztalok mentén.

Magunk benyüzsgünk az Infomarket-Infotrend információtechnológiai és telekommunikációs vásár hemzsegő pavilonjába, ami tele van érdekességekkel. Lendületes ecsetvonásokkal: tekintélyes territóriumot foglal a hadsereg gépparkja, amelyen az érdeklődők vadászrepülő-szimulációval próbálkozhatnak, a tőszomszédságban terroristák és elhárítóik counterstrike-oznak az elektronikus sportolás érdekében, a pavilon átellenes végében fából készült ördöglakatokkal és egyéb trükkös dolgokkal játszadoznak az apró gyermekek. Középtájon felvonulnak a házilag tuningolt személyi számítógépek.

Kishatározó

A "gép" alapértelmezésben egy hozzávetőlegesen széptervezett valami, amit valahol nem feltűnő helyen szokás elrejteni a dolgozóasztal környékén. Korunk egyre markánsabb hobbija ugyanakkor a gépház festése, domborművezése, kivilágítása, egyszóval egyedi kidolgozása. Ezt a díszítési folyamatot nevezik tuningnak és moddingnak.


Nyihaha
fotó: Barakonyi Szabolcs

Informátorunk szerint az idei találkozón felvonult húszegynéhány gépen megfigyelhető esztétikai fejlődés. A felhozatal eklektikus, de jól körülírható vonalakon mozog.

Kezdetnek itt van például az aranyos autó-számítógép törzs. A seregszemlén Ferrari, Subaru Impreza, és Citroën típusú számítógépeket láttunk. A Ferrarit egy logóval ellátott vörös kaszni fémjelezte (haha), amely zavarbaejtően hatalmas volt, mintha a gépház eredetileg ipari légkondi vagy gázkonvektor lett volna - persze annyi baj legyen, így legalább marad hely a fantáziában a hevedertárról adagolt processzoroknak, amelyek az overclockolás hatására pernye formájában végzik a kiskályhából átemelt alsó hamutálcán.

Az autó-számítógép kategória egyértelmű győztese a Subaru Impreza, amely egy érthetetlen kék henger, krómrudakkal. Rögvest mögötte az a gép, amely önmagában gépjármű, egy konkrét pimpmobil makett, amelyet a riporter megkönnyezett. A Citroën-számítógép koncepcióját tekintve érdekes, de kiforratlan darabnak tűnt, amely ugyanakkor a hobbipluralizmus szellemében a faszámítógép kategóriában is indul.

Fa, pop, űrbogár

A faszámítógépek törzse kedves és humánus. Képtelenség nem méltányolni a törekvést, amely a számítástechnikai eszközt az emberi lakókörnyezet harmonikus részévé próbálja alakítani. Ebben a műnemben gyakran előfordul a dohányzóasztal alakú félkocka, bútorlapból rittyentve, vagy házilag pácillatúra felületkezelve. A kategória kiemelkedő darabja a kincsesládikóból kihajtogatható pécé, amelyben rokonszenves fiókocska szolgál az egér tárolására, és egyébként a billentyűzet is fából van.


Bikuci

Valahol a faszámítógép és a popszámítógép között, a divatszámítógépek osztályában helyezhető el ugyanakkor a plüss-bika-számítógép, amely aranyos. Némán még több plüss-modot követelünk.

A popkulturális modok törzse széles, és osztályokra bomlik. Egyrészt vannak a kultikus filmeket idéző kompozíciók: ilyen a halványzöld kódeső borította ház, amelynek az oldalából maga Neo robban elő. Ultimate volt a Weyland művek Mobile Assault Exo-Warriorja, ugyebár az Alien (avagy a Nyolcadik utas...) világából - egy lőszeres láda méretű katonai számítógép, amelynek belsejében konzervált lárva látható illetve nyálkába ragadt figura (tízpont). A csodálatos műalkotás memetikus nyálkájának oldalági rokona a H. R. Giger festményével díszített ház. Ez a vonal él és vonaglik.

A popkulturális modok másik irányzatában zenei ízlés nyilvánul meg. Láthattunk például a Depeche Mode-fanatikus komputerét és a vele anakronisztikus párhuzamot alkotó technogoth-horrorszámítógépet, szögesdróttal körültekerve. Volt ugyanakkor korszerű DJ-gép is minimáldíszítéssel, levelibékazöld színben, és a gép belső esztétikai tartalmára kötelező jelleggel ablakot nyitó ablakkal, amelyben egy tréfás röntgenfotót helyezett el az alkotó.

Spirituálmod


Ezékiel tudta

Riporter a seregszemle végére tartogatta a két kedvencet: a Szíve Csücskét, illetve a Szubjektív Fődíjast. R. Szíve Csücske egy láthatóan ripityára törött és olvadt számítógép, rákormozódott Quake-jellel, amiben egyrészt a műromlás látszatának előállítása volt dermesztően korszerű, másrészt a modderek és a keménymag gémereket egybeforrasztó életerős kulturális irányzat.

R. Szubjektív Fődíjasa a Biblia-számítógép. Ez, mondani sem kell, óriási tréfa. Alkotó kiállítja szobájában a negyed köbméteres bőrkötésű fóliánst, és mondjuk a gyanútlan ismerős jártában-keltében úgy dönt, felüti valahol a szentírást, a borító mögött azonban értelmetlen szöveg helyett értelmetlen neonfényben úszó drót- és alkatrésztömeget talál.

Forog a sírjában a mennyország. A háttérben Applésok* hallelujáznak zokogva. Ha arra járnak, megkóstolhatják mit van a gyroszosnál.

Utóirat: most láttam a moddosítók weboldalán, hogy valami finn csóka tejeskannába épített számítógépet. Tudták önök, hogy ilyen a normális ember? Ez kész.

*egyes források szeint Apple-ösök


  • Tippek
  • Lakáshitel