Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Hadonászó egér

2008.02.09. 20:31
Egy norvég cég olyan technológiát fejlesztett ki, melynek segítségével az ujjunkkal térben mozgathatjuk a kurzort. A rendszer különlegessége, hogy nem kell hozzá speciális kesztyű, vagy szenzor és hardverigénye is minimális.

Az Elliptic Labs nevű cég olyan ujj-követő rendszert készített, mely egy a monitor fölé helyezett kamerák segítségével nyomon tudja követni, ujjunk mozgását a képernyő előtt. Másfél méteren belül azt is meghatározza, éppen milyen messze tartjuk a kijelzőtől. Az alkalmazott technológiáról nagyon szűkszavúan nyilatkozott a cég, de a videókon látszik, hogy infravörös fényforrásokat is használnak a képfelismerés pontosításához. A norvégok állítása szerint rendszerük alacsony hardverigényű és akár mobiltelefonokon is alkalmazható lesz a jövőben.

Az elmúlt időszakban a Nintendo Wii mozgásérzékelő konzoljának sikere sok kutatót ösztönzött arra, hogy haptikus interfészeket készítsen. Ezekben az alkalmazásokban a felhasználó egy hardvert mozgat az interakció folyamán, hogy a kívánt hatást elérje. A Wii-n kívül is léteznek olyan rendszerek, ahol a user egy kesztyűn elhelyezett jeladó és a monitor tetején lévő érzékelők segítségével három dimenzióban tud navigálni a képernyőn.

Az Elliptic Labs fejlesztésének igazi újdonsága az, hogy a képernyő tetejére rakott kamerákon kívül semmilyen egyéb kütyüt nem igényel, nem kell semmit felhúznunk, felragasztanunk vagy a kezünkben tartanunk a kurzor térbeli mozgatása során. Ebből adódóan sokkal természetesebbé válhat az interakció, valamint olyan helyzetekben is jól lehet majd használni, ahol nehézkes input eszközök alkalmazása. Ilyen szituációk állhatnak elő olyan gyári környezetben, ahol kesztyűt kell hordani a munka során, így a billentyűzet vagy egér használata nehézkes. A rendszer egy másik tipikus alkalmazási területe a kórházi műtők lehetnek, ahol a hagyományos eszközök sterilizálása komoly problémákba ütközik. Nyugodtan mutogathatnak az orvosok, a levegőben hadonászva biztosan nem fertőzik meg a betegeket.