Görbe tükrök a Millenárison

2006.01.20. 16:30
Pénteken újabb kiállítási darabokkal gazdagodott a szeptemberben a Millenárisra költöztetett Csodák Palotája. A digitális görbe tükrök az átadó informatikai miniszter szerint egyszerre képviselik a high tech-et és a művészetet - az MTA SZTAKI igazgatója szerint inkább sonkatekercsekre hasonlítanak.

Bár Kovács Kálmán informatikai miniszter nem szerepelt a meghívón, péntek délelőtt valahogy csak sikerült beszivárognia a Millenáris Parkba, ahol ünnepélyes keretek között meg is dicsérte, át is adta és ki is próbálta a Csodák Palotája legújabb kiállítási darabját, egy három képernyőből álló digitális görbetükör-együttest.

#alt#
Még több képet!
"Egyetlen kultúra van" - üzente a miniszter azoknak a kétkedőknek, akik a tárca kezelésében lévő Jövő Házát és csatolt intézményeit féltik az eltechnicizálódástól. Az újonnan bemutatott interaktív objektumegyüttes ugyanis egyszerre high-tech és művészet, egyszerre ad alkalmat a "röpke élvezetre" és az "elmélyülésre", a "tanulva szórakozásra és a szórakozva tanulásra", elaborált a szakminiszter, aki szerint egyébként jövőből is csak egy van, nem csak kultúrából.

Kulturális sonkatekercs

Az egyetlen kultúrát péntektől három nagyméretű képernyő testesíti meg a Csodák Palotájában: a fölöttük elhelyezett digitális kamerák képét megjelenítő monitorok közül az első láthatatlanná, vagy inkább áttetszővé teszi azt, aki előtte áll, a másik a célfotókhoz használatos réskamerák működési elvén mozgásfázisokat jelenít meg az időben (ettől négydimenziós a kép a kiállítók szerint); a harmadik tükör egyszerűen torzít, és képes több irányban eltolni, illetve megsokszorozni az előtte álló testét.

#alt#
Még több képet!
"Ez egy felszeletelt sonkatekercshez hasonlít"- mondta a digitális réskamera képére Dr. Inzelt Péter, az objektumot fejlesztő MTA SZTAKI igazgatója. "Én személy szerint jobban szeretem a sonkatekercset." Tudományos szempontból nem abszolút újdonság a három szerkezet, hiszen a prezentált jelenségek eddig is előállíthatók voltak - a réskamerákat már a harmincas évektől használták, görbe tükör meg minden rendes vidámparkban van - de a digitális technika új színt visz a megunt trükkökbe, például mert rögzíteni is lehet, ami történik, és a réskamera esetében a valós idejűség is újdonságnak számít.

De ha kultúra is, az más. Az első látásra hétköznapi objektumok mélyművészeti vonatkozásaira a C3 igazgatója, Peternák Miklós hívta fel a figyelmet, aki nagy tehetséggel keverte bele ugyanabba a tükrös sztoriba Hófehérkét, Akhilleuszt, Oscar Wilde-ot és James Joyce-ot. Nárcisz szegény kimaradt.

Bezavart a Mars-túra

Az átadó végén modern mozgástáncosnő lejtett egy meggyőzőt a digitális tükrök előtt, bár az ihletett előadásba belezavart a hangosbemondó, aki tájékoztatta a kedves látogatókat, hogy "a mai napion az első Mars-expedíció 11 órakor indul". A Csodák Palotájában randalírozó tinédzsereket valószínűleg elijesztette az új tereptárgy környékéről az ott tébláboló öltönyös tömeg, és bár a vége felé megjelent egy anyuka babakocsival, ő alig fért a cucchoz a fotósoktól. Így a show-t az a két, egymás derekáig érő ősz úriember lopta el, akik pajkos szamárfül-mutogatással múlatták az időt a varázstükrök előtt. Talán még most is ott vannak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla