Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Mágnesveszély

2005.08.22. 10:45
Az orvoslásban használt mágneses rezonanciás képalkotó berendezések elterjedésével egyre gyakoribbá válnak a mágneses balesetek. Egy amerikai fizikus ilyen rémtörténeteket gyűjt.

Szemben a röntgennel vagy a gyógyításra használt más sugárzásokkal, a mágneses mező nem jelent veszélyt az élő szervezetre. Talán emiatt lehet, hogy az Egyesült Államokban kevesebb rendszabály vonatkozik az MRI-kre, mint akár a fogorvosi röntgenre.

1980 óta körülbelül tízezerre növekedett az amerikai intézményekben működő MRI-berendezések száma, miközben a mágnesek teljesítménye megnégyszereződött. Ezzel majdnem egyenes arányosságban nőtt meg a balesetek száma is.

Dr. Moriel NessAvier fizikus, aki MRI-biztonságot oktat a Baltimore-i Egyetemen, honlapján gyűjti a tanulságos történeteket.

jarokeret az MRI-ben
Repül a járókeret

Az egyik legmegrázóbb mágnesbalesetben egy hatéves gyerek életét vesztette. 2001-ben a Westchester klinikán a kis Michael Colombinit egy agyműtétet követően igyekeztek MRI-vel megvizsgálni, amikor megszűnt az oxigénellátása.

Az aneszteziológus kisietett a folyosóra és megragadott egy oxigénpalackot, de elkerülte a figyelmét, hogy a palack acélból van. Az MRI mágnese azonnal magához rántotta az oxigénpalackot, amely összezúzta a gépben fekvő gyermek fejét.

Szintén figyelemre méltó az a történet, amelyben egy vadonatúj épület MRI szobájában igyekeztek megszerelni az oltórendszer egy csöpögő öntözőfejét. A mágnes magához rántotta a kirendelt szaki acetilén hegesztő gázpalackját, amelynek letört a szelepe, kigyulladt, ami ahhoz vezetett, hogy leégett a friss épület.

Moriel gyüjteményének egy másik darabja egy német tűzoltóról szól, aki egy freiburgi kórházban tűzoltás közben tévedt az MRI szobába, majd oxigénpalackjánál fogva a berendezésre tapadt és kis híján megfulladt.

A fizikus egyébként egy ízben személyesen is részt vett egy mágnesbaleseti mentésben, amikor egy hordágyastul a gépre ragadt beteget négyen vonszoltak ki a mágneses mezőből.

szek az MRI-ben
Repül a szék

Az MRI mágnese éjjel-nappal "bekapcsolt" állapotban van, a mező a berendezés áramtalanításával sem szűnik meg. A mágnes erejét szuperhideg héliumból nyeri - a mező csak akkor szűnik meg, ha a gázt leeresztik. A hélium szintén veszélyforrás - a berendezés meghibásodása esetén az MRI szobát eláraszthatja az oxigént kiszorító fagyos gáz. A balesetgyűjteményben feljegyeztek olyan esetet, amikor a hélium leszakította a helyiség plafonját.

Az MRI erős mágneses terében minden mágnesezhető fém potenciális veszélyforrás. Míg a modern implantátumok, pacemakerek nem mágnesezhető anyagokból készülnek, váratlan problémákat okozhatnak a srapnelek, valami korábbi baleset nyomán a testben maradt fémdarabok, és nem árt vigyázni a tetoválással, ha vas-oxid festékkel készült.

Michael Colombini halálát követően sok helyütt fémdetektorral szerelték fel az MRI helyiséget, ez azonban rengeteg bosszúsággal jár, mert gyakorta feleslegesen jelez - például fém alkatrészeket tartalmazó melltartó esetén.

Ez a probléma azonban nemsokára megoldódhat, mivel egy kaliforniai cég jelezte, hogy csak mágnesezhető anyagokra érzékeny fémdetektorokat fejleszt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!