Géza
-12 °C
-4 °C

Mindenhol támad az Apple

2006.10.19. 10:20
Az Apple piaci részesedése folyamatosan nő, mióta Intel processzorok kerültek a Macintoshokba. A cég biztosra megy, mindkét következő generációs adattárolót támogatják majd a jövő Macjei, de a mobiltelefonok piacából is ki akar szakítani egy darabot.

Amióta Intelre váltott az Apple, egyre többen akarnak Macintosht vásárolni, írta meg az Appleinsider. A megkérdezettek 37 százaléka fogadna el egy almás gépet, míg a régi, IBM-processzoros időkben ez az arány 19 százalékos volt. Persze ez nem jelenti azt, hogy ekkora lenne a cég piaci részesedése, egy ilyen felmérésből nem lehet több következtetést levonni, mint amennyit az „Elfogadnál egy Ferrarit?” kérdésre adott válaszokból lehetne.

Kétkulacsos

Ugyanakkor a valódi számok is növekedést mutatnak. Az elmúlt kilencven napban 12 százalékosra emelkedett a cég részesedése a mobilgépek piacán, az asztali konfigurációkból pedig némi csökkenés után hét százalékot szakított ki az Apple.

A cég új termékek és technológiák bevezetésével próbálja tovább erősíteni a brandet. A Thinksecret szerint bár a társaság 2005 tavaszán elkötelezte magát a blu-ray (bd) mellett, most úgy néz ki, hogy támogatni fogják a hd dvd-t (hd) is.

Miközben a bd-tábor keménymagja, a Sony, a Panasonic vagy a Dell a végsőkig kitart a 25 gigabájtos korong mellett, a Toshiba az Intel és a Microsoft a 15 gigabájtos hd-t támogatja, a Hewlett Packard után mostantól az Apple is a mindkét formátumot támogatók csoportját erősíti.

Jön a telefon

Az oldal szerint a 2007 első félévében megjelenő Mac OS X 10.5 Leopard operációs rendszer, és a Final Cut Studio elbánik majd a hd-vel és a bd-vel is, ahogy olvasóból is mindkét fajta elérhető lesz.

Ennél valamivel nagyobb érdeklődésre számíthat a társaság évek óta ígért mobilja, az iPhone. Most úgy néz ki, januárban bemutatják a modellt. Az Appleinsider szerint a cég már benyújtotta kérelmét a márkanév levédésére, ami legalábbis sejteti, hogy készülnek valamire. A levédés alapján egy email fogadására is képes, vezeték nélküli hálózatokat használó, természetesen mp3-lejátszásra is alkalmas készülékről van szó.

A Pocketlint szerint rögtön két verzió kerül piacra, az egyik egy vékonyka alapmodell lesz, ami az iPodra épül, míg a másik inkább egy okostelefon lesz, beépített wifivel. Shaw Wu, az American Technology Research munkatársa arról számolt be, hogy a készülékek három színben lesznek megvásárolhatók, és már túl is vannak a tesztelési fázison, rövidesen megindul a tömegtermelés.