Árpád
-2 °C
4 °C

Nanoforradalom készül Amerikában

2002.09.18. 17:38
A Bush kormányzat jövőre félmilliárd dollárral segítené meg a befektetők által elhanyagolt nanotechnológiai kutatást és fejlesztést. Az Intelt és a HP-t eközben kényszer viszi a méter ezermilliomod része felé.
Ron Wyden szenátor törvényjavaslatot nyújtott be a nanotechnológiai forradalom kitörésének elősegítése érdekében. Az oregoni demokrata a kivenné a Fehér Ház felügyelete alatt működő nemzeti tudományos tanács szárnyai alól az amerikai Nanotechnológiai Kezdeményezést, hogy Nanotechnológiai Kutatási Programmá alakítsa azt. Wyden javaslata nagymértékben egybe esik a Bush által korábban hangoztatott elképzelésekkel - a program így elfogadása esetén (különböző költségvetési összegek átcsoportosítása után) 446 millió dollárból atomozgathatna 2003-ban és ennél körülbelül 15 százalékkal nagyobb támogatásra számíthat a következő évben. A javaslat emellett olyan régiókba irányítaná a tudományra szánt állami pénzt, ahol magas a munkanélküliség.

Magán- és közpénz

Ron Wyden szenátor
A Wyden vezette tudomány-, technika- és űrügyi albizottság keddi meghallgatásán Washington először tájékozódott hivatalosan a nanotechnológia felől. A bizottság egyébként egyhangúlag támogatta Wyden törvényjavaslatát, a meghívottak között ugyanis csak tuti támogatók találhatók.

"Én nanodollárokat adnék nekik." - mondta Tom Miller, a Cato Intézet egészségügyi igazgatója a Cnet kérdésére - "Mivel nem találnak embert, aki kockáztatná a pénzét, a kormány által ellenőrzött bográcsból emelnek, amikor épp senki sem figyel."

Nathan Tinker, a Nanobusiness Alliance alelnöke közölte: a szervezet becslése szerint 2003-ban összesen 1,2 milliárd dolláros tőkén cseperedhetnek az induló nanovállalkozások - a Wyden féle állami pénzre ettől függetlenül nagy szüksége van a szektornak. "A kormányzati támogatás azért fontos, mert mostanság nem érkezik kockázati tőke a nanotechnológiába. - magyarázza Tinker - Valóban több száz millió dolláros befektetések vannak a nanotechnológiában, de ez kis része annak az összegnek, ami ahhoz kell, hogy a termék a laboratóriumból a bolti polcra kerüljön."

Kirk kapitány nanóul

Az atomi szintű manipuláció nem csak utópisztikusan nagy koszfelszívó képességű pelenkákat és autószőnyegeket eredményez, de kulcskérdés olyan vállalatok számára, mint az Intel vagy a Hewlett-Packard, melyek már a nagyon közeli jövőben is nanotechnológia gyártásával keresik majd kenyerüket.

A processzorpiaci vezető a múlt héten jelentette be, hogy a Harvarddal és más egyetemekkel közösen a szilícium nanodrótokból és szén nanocsövekből álló chipek előállításán dolgozik. Ez már új generációs nanotechnológia lesz, amely az Intel elképzelései szerint 2010 körül jutna el a tömegtermelésig. Féktelen optimizmusukat egyébként nem fejezhették volna ki jobban, mint William Shatner hakninyugdíjas tévészínész szerződtetésével, aki kedvenc Star Trek-epizódjáról dúdolt a Santa Clara-i fejlesztőkonferencia elektromágnesességtől cserzett agyú közönsége előtt.

Sunlin Chou az Intel gyártásért felelős alelnöke elmondta: a nanotörténet jövőre kezdődik el igazából, amikor kijönnek az első 90 nanométeres technológiával készült processzorok.

Kisláb és a hajszál hegye

A Hewlett Packard kutatólaboratóriuma ugyancsak múlt héten mutatta be legfrissebb munkáját: a nanomemória-chipet. Egy nanoáramkör egy négyzetmikron helyet foglal, így körülbelül ezer darab fér el belőlük egy hajszál hegyén. A HP nanomemória előnye továbbá, hogy nem törlődik áramszünetkor.

Adattárolók területén kissé kapkodnia kell magát a HP-nek, miután az IBM gőzerővel halad a nyár elején bemutatott Millipede névre keresztelt minivinyóval. A nanolyukkártyás tároló adatsűrűsége a jelenlegi merevlemezek hússzorosa - piacképes formában ez mobiltelefonokba építhető 10 gigabájtos háttértárakat eredményezhet. A Millipede előállítása ráadásul olcsó, mivel a jelenleg használatos gyártósorokon is előállítható, az IBM ígérete szerint így már 2005-ben kapható lesz a hardver.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?