Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Jönnek a nanoszámítógépek

2003.10.19. 15:53
A Via másfélszer másfél centiméteres Eden-N processzora és a CD-tok méretű Nano-ITX alaplapja jövőre kerülhet a boltokba. A vállalat a Kaliforniában megrendezett 16. Microprocessor Forumon mutatta be legújabb miniatűr termékeit.
A Via Technologies szerint a mindössze 15x15 milliméteres Eden-N a legkisebb, legkevesebbet fogyasztó és legbiztonságosabb x86-os processzor a világon. A Nehemiah architektúra továbbfejlesztésével létrehozott Eden-N körülbelül feleakkora, mint az Intel Pentium M processzorok, és 1 gigahertzen mindössze 7 wattot fogyaszt.

A processzorba épített titkosítással biztonságossá tehető a levelezés, az online pénzügyi tranzakciók, valamint a vezetékes és Wi-Fi adatátvitel. Az Eden-N processzor 1 GHz-es változata 12,5 gigabit/másodperces sebességgel titkosítja az adatokat. A Via Technologies hivatalos közleménye szerint a 3 GHz-es Intel Pentium 4 1,5 gigabit/másodperces sebességgel végzi el ugyanezt a feladatot.

Mindent ráépítettek

A Nano-ITX alaplapon integrált processzor, hangkártya és videokártya van. Az első fényképek szerint a nyomtatott áramkörön többek között 2 IDE és 1 SATA csatlakozót, SODIMM RAM bővítőhelyet, 1 S-Video, 1 RCA és 3 audio csatlakozót, valamint 1 VGA. 1 LAN és 2 USB csatlakozót helyeztek el.

Az alaplap 12x12 centiméteres, ami teljesen új számítógépes megoldások kifejlesztését teszi lehetővé. A Nano-ITX olyan apró, hogy akár egy meglévő számítógép házába is beépíthető, például a CD és a DVD meghajtó közé. Lehet belőle kisebb otthoni szerver, sőt, a jövőben akár szórakoztató elektronikai eszközökbe, például DVD lejátszókba és Hi-Fi tornyokba is bekerülhet.