Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nem gyorsul az Athlon?

2006.02.27. 15:19
Nyáron kerül piacra az AMD Athlon sorozatának legújabb verziója. Ezek a csipek már támogatják a DDR2-es memóriákat, de az első tesztek szerint a lépésnek legfeljebb anyagi oldalról közelítve örülhetnek a felhasználók.

A Tom’s Hardware-en található teszt szerint az új AMD processzorok nem jelentenek különösebb előrelépést a jelenlegiekhez képest. Legalábbis eleinte semmiképp sem érdemes nagyobb teljesítményre számítani változatlan órajel mellett.

Eljött az idő

A kisebbik processzorgyártó idén nyáron tervezi felújítani az Athlon termékvonalat, a legérdekesebb fejlesztés a DDR2-es memóriamodulok támogatása lesz. Ezek már jó ideje a piacon vannak, nagyobb adatátviteli sebességük azonban csak részben kompenzálja a hosszabb késleltetési időt, ráadásul az AMD processzorai ez utóbbira különösen érzékenyek. Éppen ezért a társaság az Intellel szemben eddig csak a jól bevált DDR modulokat támogatta, a DDR2 megjelenése így újdonságnak számít ennél a cégnél. A bevezetésre azért volt lehetőség, mert mostanában egyre jobb mutatókkal rendelkező modulok kerülnek piacra.

Mégis, a teszt tanulsága szerint a DDR2 667 megahertzes modullal legfeljebb olyan teljesítményre képes az Athlon, mint a DDR 400 megahertzes változatával. Mindkét rendszerbe a kétmagos, Athlon 64 X2 4800+ processzort építették, az egyikbe az aktuális, 939 tűs verziót, a másikba a csak nyáron piacra kerülő 940-es változatot. A processzorok mellé egy gigabájt memóriát szereltek, az egyikbe a DDR400-at, a másikba a DDR2-667-et.

A tesztek előtt az oldal készítői felhívják az olvasók figyelmét, hogy az új Athlon még nem a végleges verzió, így a boltokba kerülő verzió gyorsabb lehet a mostaninál.

Lassabb lett

A tesztekben az új rendszer szinte minden esetben lassabbnak bizonyult a most még virágzó elődnél. Legtöbbször minimális volt az AM2 platform lemaradása a 939-eshez képest, de előfordult, hogy 5-10 százalékot is lassul a rendszer. Gyorsabb szinte csak akkor volt az újdonság, amikor a memória adatátviteli sebességét vizsgálták, de a különbség itt elhanyagolható volt.

A csip végleges verziója azért mutathat majd egy kis előnyt a mai Athlonokkal szemben. A tesztprocesszor még csak a DDR2-667-es modulokat támogatta, de a második félév végén piacra kerülő változat már a DDR2-800-as memóriákkal is elboldogul. A nagyobb adatátviteli sebesség, és az alacsonyabb késleltetés miatt elképzelhető, hogy az a rendszer majd gyorsabb lesz elődjénél.

A váltásnak azonban nem csak ebből a szempontból van értelme. Az első időkben a DDR2-esek jóval drágábbak voltak elődeiknél, manapság azonban kezd megváltozni a helyzet: az 1 gigabájtos modulok esetében olcsóbban megússzuk, ha a fejlettebb technológiát választjuk.