István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Életérzés Nike nélkül

2006.09.04. 10:40
Egy blogon található leírás szerint nem kell a Nike cipőjét használni a Nike és az Apple közös gyorsulásmérőjéhez, mert bármelyik cipővel működik a szerkezet. Sőt, még cipő sem kell.

Logikusan végiggondolva persze ki a fenének jutna eszébe ráragasztani a lábára a Nike és az Apple távolságmérőjét, egyáltalán ki fut mezítláb?

Abebe Bikila például mezítláb futott, így nyert aranyérmet az olimpián, maratoni futásban, szóval mégsem elvadult az ötlet. De a Sport Kit amúgy is sokakat megmozgat, a legtöbb kocogót érdekli, hogy mennyi kalóriát égetett el, hány kilométert futott, nem csak azokat, akik a Nike valamelyik cipőjét használják.

A beszeljukMac fórumára belinkelt írás szerint teljesen mindegy, hogy mibe, hova rakjuk, a gyorsulásmérő működik. A szöveghez képek is tartoznak, ezekből kiderül, hogy Podophile fogta a kütyüt, és hozzáerősítette a cipője nyelvéhez. Saját bevallása szerint a módszer 98 százalékos pontosságú, tehát nagyon megbízható.

A gyorsulásmérő még nálunk van, találtunk mindenféle cipőt is, úgyhogy kipróbáltuk.

Nike + iPod


Először eredeti csomagolásában teszteltük a kütyüt. A Nike sokat beszélt arról, hogy fontos az elhelyezés, ezért került a gyorsulásmérő a cipő talpába, ott is pontosan oda, ahol az a leghatékonyabban mér: korábbi tesztünk szerint 98 százalékos biztonsággal mondja meg a lefutott távot. A futócipő kényelmes, ráadásul praktikus is, hiszen nem látszik az elrejtett eszköz.

Így viszont nyugodtan megvezethetjük a környezetünket: mivel nincs más logikus magyarázat, elhiszik nekünk, hogy a térlátásunknak köszönhetően tudjuk a lefutott távot méterre pontosan. Mielőtt kimondjuk az eredményt, nézzünk hosszasan a startvonal mellett hervadozó aprócska fát, esetleg nyújtsuk ki felé hüvelykujjunkat is, mintha méricskélnénk. Sokan akarnak majd barátkozni velünk.

 

legalább 25 ezer forint |

Szimpla cipő + iPod

A legegyszerűbb megoldás azoknak, akik nem akarják kiadásba verni magukat a futás miatt, egész egyszerűen azért, mert utálnak futni. Néha viszont muszáj. Podophile útmutatását leegyszerűsítve meglehetősen kényelmes módszert választottunk: beszorítottuk a gyorsulásmérőt a cipőfűző alá.

Bár a módszer nem különösebben tartós, a kísérlethez pont elég, és ha kiderül, hogy a kütyű így is pontos, már érdemes lehet bevarrni, vagy valamilyen tépőzáras módszerrel biztonságosabban rögzíteni. Nekiiramodtunk a futásnak, és meglepődtünk, amikor azt láttuk, hogy kevesebb mint tízszázalékos az eltérés, kalibrálás nélkül. Az otthoni cipő tehát bizonyított.

 

akár már 1500 forinttól |

Bőrcipő + iPod

Néha James Bondnak is kell futni, különben lelövik, meg amúgy is vannak olyan öltönyösök, akik még a squashpályán sem akarják levetni a hivatali göncöt. Maradjunk inkább James Bondnál. Ha a titkos ügynök tudni szeretné, hogy mennyit rohant a KGB elől, érdemes lehet beszerezni egy ilyen gyorsulásmérőt. Bár Bond megjelenését kissé komolytalanná teszi a fekete bőrbe tuszkol piros-fehér műanyag, be tudja bizonyítani az MI6-nál Londonban, hogy ennyi futás mellett megérdemli a fizetésemelést. Kalibrálás nélkül 85 százalékos pontossággal bizonyíthat az ügynök.
 

5000 forinttól |

Szandál + iPod

Azt gondolják, Mitch Buchannon-nek mindegy, hogy mennyit fut? David Hasselhof második leghíresebb karaktere is kilométerre kapja a fizetését! Kipróbáltuk szandállal is az eszközt, kézenfekvő volt a megoldás, hogy az első tépőzár és a bőrünk közé szorítsuk be a gyorsulásmérőt. Kézenfekvő, de hülyeség, mert harminc méter után kiesik, ha izzad a lábunk, akkor egyenesen: kicsúszik. Sokkal jobb a tépőzár jinje és jangja közé betuszkolni a kütyüt, a két ellentétes oldal már könnyedén megtartja azt. Ráadásul még nem is különösebben pontatlan a módszer: Mitch Buchannon ugyanúgy 85 százalékos pontossággal tudja belőni a futástávját, mint James Bond.
 

1000 forinttól |

Ragasztó + iPod

Szóval Abebe Bikila még a Nike kedvéért sem fog cipőt húzni a lábára, és nem csak azért, mert már harminc éve meghalt. A futólegenda után több olyan aranyérmest is adott a világnak a fekete kontinens, akik mezítláb érték el rekordjaikat. Nyomukba eredtünk, és halált megvető bátorsággal mindenféle védelem nélkül vágtunk neki az üvegszilánkos lakótelepi utcáknak. A gyorsulásmérőt a lábunkra rögzítettük, tudják, azzal a széles barna ragasztószalaggal.

Elkezdtünk futni, és az első méterek ígéretesnek tűntek: minden várakozással ellentétben az iPod számlálója nagyjából tízméterenként fordult egyet. Sajnos féltávnál elengedett a szalag, így a gyorsulásmérőt már csak egy apró cafat rögzítette a lábunkhoz. Szerencsére a módszer ennek ellenére működött: amikor felemeltük a lábunkat, a kütyü Dugovics Tituszként alávetette magát, és az egy centis, még tapadó felületbe kapaszkodott, amikor lábunk újra közelített a föld felé, az erőhatásoknak engedve visszacsapódott, így megkapta az impulzust. Kalibrálás nélkül 80 százalékos pontosságú a ragasztott gyorsulásmérő.

 

300 forint |

Mezítláb + iPod

A ragasztó összességében nem vált be, és bár oda is szögelhetjük a gyorsulásmérőt a talpunkhoz, az valószínűleg piszkosul fájna. Ráadásul lehet, hogy cipő és ragasztó nélkül élünk túl egy hajókatasztrófát, és egy elhagyatott partszakaszon vet ki minket a tenger, nagyméretű ládánkkal együtt, amit viszont nem szeretnénk cipelni. Ha vissza akarunk találni a ládához, nem árt tudnunk, hogy mekkora távolságot tettünk meg, és az is érdekes lehet, hogy mennyi kalóriát égettünk el. Ilyenkor egy megoldás van: be kell szorítani a mérőegységet a lábujjaink közé. Kipróbáltuk, és ez sem halva született ötlet: bár folyton vigyázni kell, nehogy kicsússzon a kütyü, végül mégiscsak működött a szerkezet: igaz, csak 60 százalékos pontossággal.
 

0 forint |