Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életérzés Nike nélkül

2006.09.04. 10:40
Egy blogon található leírás szerint nem kell a Nike cipőjét használni a Nike és az Apple közös gyorsulásmérőjéhez, mert bármelyik cipővel működik a szerkezet. Sőt, még cipő sem kell.

Logikusan végiggondolva persze ki a fenének jutna eszébe ráragasztani a lábára a Nike és az Apple távolságmérőjét, egyáltalán ki fut mezítláb?

Abebe Bikila például mezítláb futott, így nyert aranyérmet az olimpián, maratoni futásban, szóval mégsem elvadult az ötlet. De a Sport Kit amúgy is sokakat megmozgat, a legtöbb kocogót érdekli, hogy mennyi kalóriát égetett el, hány kilométert futott, nem csak azokat, akik a Nike valamelyik cipőjét használják.

A beszeljukMac fórumára belinkelt írás szerint teljesen mindegy, hogy mibe, hova rakjuk, a gyorsulásmérő működik. A szöveghez képek is tartoznak, ezekből kiderül, hogy Podophile fogta a kütyüt, és hozzáerősítette a cipője nyelvéhez. Saját bevallása szerint a módszer 98 százalékos pontosságú, tehát nagyon megbízható.

A gyorsulásmérő még nálunk van, találtunk mindenféle cipőt is, úgyhogy kipróbáltuk.

Nike + iPod


Először eredeti csomagolásában teszteltük a kütyüt. A Nike sokat beszélt arról, hogy fontos az elhelyezés, ezért került a gyorsulásmérő a cipő talpába, ott is pontosan oda, ahol az a leghatékonyabban mér: korábbi tesztünk szerint 98 százalékos biztonsággal mondja meg a lefutott távot. A futócipő kényelmes, ráadásul praktikus is, hiszen nem látszik az elrejtett eszköz.

Így viszont nyugodtan megvezethetjük a környezetünket: mivel nincs más logikus magyarázat, elhiszik nekünk, hogy a térlátásunknak köszönhetően tudjuk a lefutott távot méterre pontosan. Mielőtt kimondjuk az eredményt, nézzünk hosszasan a startvonal mellett hervadozó aprócska fát, esetleg nyújtsuk ki felé hüvelykujjunkat is, mintha méricskélnénk. Sokan akarnak majd barátkozni velünk.

 

legalább 25 ezer forint |

Szimpla cipő + iPod

A legegyszerűbb megoldás azoknak, akik nem akarják kiadásba verni magukat a futás miatt, egész egyszerűen azért, mert utálnak futni. Néha viszont muszáj. Podophile útmutatását leegyszerűsítve meglehetősen kényelmes módszert választottunk: beszorítottuk a gyorsulásmérőt a cipőfűző alá.

Bár a módszer nem különösebben tartós, a kísérlethez pont elég, és ha kiderül, hogy a kütyű így is pontos, már érdemes lehet bevarrni, vagy valamilyen tépőzáras módszerrel biztonságosabban rögzíteni. Nekiiramodtunk a futásnak, és meglepődtünk, amikor azt láttuk, hogy kevesebb mint tízszázalékos az eltérés, kalibrálás nélkül. Az otthoni cipő tehát bizonyított.

 

akár már 1500 forinttól |

Bőrcipő + iPod

Néha James Bondnak is kell futni, különben lelövik, meg amúgy is vannak olyan öltönyösök, akik még a squashpályán sem akarják levetni a hivatali göncöt. Maradjunk inkább James Bondnál. Ha a titkos ügynök tudni szeretné, hogy mennyit rohant a KGB elől, érdemes lehet beszerezni egy ilyen gyorsulásmérőt. Bár Bond megjelenését kissé komolytalanná teszi a fekete bőrbe tuszkol piros-fehér műanyag, be tudja bizonyítani az MI6-nál Londonban, hogy ennyi futás mellett megérdemli a fizetésemelést. Kalibrálás nélkül 85 százalékos pontossággal bizonyíthat az ügynök.
 

5000 forinttól |

Szandál + iPod

Azt gondolják, Mitch Buchannon-nek mindegy, hogy mennyit fut? David Hasselhof második leghíresebb karaktere is kilométerre kapja a fizetését! Kipróbáltuk szandállal is az eszközt, kézenfekvő volt a megoldás, hogy az első tépőzár és a bőrünk közé szorítsuk be a gyorsulásmérőt. Kézenfekvő, de hülyeség, mert harminc méter után kiesik, ha izzad a lábunk, akkor egyenesen: kicsúszik. Sokkal jobb a tépőzár jinje és jangja közé betuszkolni a kütyüt, a két ellentétes oldal már könnyedén megtartja azt. Ráadásul még nem is különösebben pontatlan a módszer: Mitch Buchannon ugyanúgy 85 százalékos pontossággal tudja belőni a futástávját, mint James Bond.
 

1000 forinttól |

Ragasztó + iPod

Szóval Abebe Bikila még a Nike kedvéért sem fog cipőt húzni a lábára, és nem csak azért, mert már harminc éve meghalt. A futólegenda után több olyan aranyérmest is adott a világnak a fekete kontinens, akik mezítláb érték el rekordjaikat. Nyomukba eredtünk, és halált megvető bátorsággal mindenféle védelem nélkül vágtunk neki az üvegszilánkos lakótelepi utcáknak. A gyorsulásmérőt a lábunkra rögzítettük, tudják, azzal a széles barna ragasztószalaggal.

Elkezdtünk futni, és az első méterek ígéretesnek tűntek: minden várakozással ellentétben az iPod számlálója nagyjából tízméterenként fordult egyet. Sajnos féltávnál elengedett a szalag, így a gyorsulásmérőt már csak egy apró cafat rögzítette a lábunkhoz. Szerencsére a módszer ennek ellenére működött: amikor felemeltük a lábunkat, a kütyü Dugovics Tituszként alávetette magát, és az egy centis, még tapadó felületbe kapaszkodott, amikor lábunk újra közelített a föld felé, az erőhatásoknak engedve visszacsapódott, így megkapta az impulzust. Kalibrálás nélkül 80 százalékos pontosságú a ragasztott gyorsulásmérő.

 

300 forint |

Mezítláb + iPod

A ragasztó összességében nem vált be, és bár oda is szögelhetjük a gyorsulásmérőt a talpunkhoz, az valószínűleg piszkosul fájna. Ráadásul lehet, hogy cipő és ragasztó nélkül élünk túl egy hajókatasztrófát, és egy elhagyatott partszakaszon vet ki minket a tenger, nagyméretű ládánkkal együtt, amit viszont nem szeretnénk cipelni. Ha vissza akarunk találni a ládához, nem árt tudnunk, hogy mekkora távolságot tettünk meg, és az is érdekes lehet, hogy mennyi kalóriát égettünk el. Ilyenkor egy megoldás van: be kell szorítani a mérőegységet a lábujjaink közé. Kipróbáltuk, és ez sem halva született ötlet: bár folyton vigyázni kell, nehogy kicsússzon a kütyü, végül mégiscsak működött a szerkezet: igaz, csak 60 százalékos pontossággal.
 

0 forint |