Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Összetett szemek

2002.12.23. 16:04
Az idei karácsony slágercikke a színes kijelzős telefon és az őróla / őrája küldhető multimédiás üzenet (MMS), melynek elkészítését jelentősen megkönnyíti ha készülékünk saját kép-, és hangrögzítő funkciókkal rendelkezik. Egy színes, de vak telefonnal a multimédiás cserebere élősködői volnánk mindössze, a digitális kamerával egybeépített Nokia 7650 birtokában azonban a mobil tartalomipar pionírjának szerepében pózolhatunk.
A Nokia 7650 teste ugyan az emberiség nagy barátaihoz, a rovarokhoz hasonlóan ízekre oszlik, mégsem kelt elviselhetetlen szorongást azokban, akik kételyeket táplálnak a fröccsöntvények élettartamával és így minden lenyitható, kicsúsztatható, kisablakos formatervezési trükközéssel kapcsolatban. Eszközünkön a színes kijelzőt, kamerát, és joysticket tartalmazó fejtor egy egyszerű hüvelykujj-erősítő gyakorlattal lecsúsztatható az akkut és a billentyűzetet tartalmazó potrohról. A multimédiás Nokia masszív állat, testes és tömör, kisebb acélszegecsek beverésére is alkalmas és nem nyílik ki zsebben - a szétcsúsztatós trükköt így ezúton nyilvánosan megbocsátjuk neki.

Rovarperspektíva

Nokia 7650
Az MMS-es hülyéskedéshez elengedhetetlen integrált digitális fényképezőgéppel kapcsolatban ugyancsak súlyos kétségek gyötörték a tesztereket. Lássuk be, hogy idétlen túlzás digitális kamerát szerelni egy mobiltelefonba, nincs ilyesmire szüksége egy embernek - mondták úton útfélen. Ehhez társult a gyanú, hogy kamera ebben a formában nem képes értékelhető képeket készíteni. A gyakorlat ugyanakkor azt mutatta, hogy a Nokia korszerű felbontású 640 x 480 pixeles digitális fotókat készít, bár az objektív nagy látószöge erős rovarperspektívát kölcsönöz a látványnak. Ez azonban csak monitoron szemlélve szembetűnő, a mobiltelefonon ritka részletesnek számító 176 x 208 pixeles kijelzőre igazítva nem.

A gyártó józan mód nem fukarkodott a memóriával (4 MB dinamikus), úgyhogy a maximális felbontású felvételekből is befér legalább félszáz - ennyiből már általában kiszűrhető az a tíz fotó, amelyeken nagyjából felismerhetőek a dolgok. A normál, portré és éjszakai üzemmódban is használható kamera összességében nem olyan rossz, mint amilyen lehetne, de legalább használat közben rendkívül feltűnő és felkorbácsolja a vágyat egy rendes digitális fényképezőgép után.

Tartalom-disztribúció

Rovarperspektíva
Az elkészült felvételeket számtalan módon a nyilvánosság elé tárhatjuk. A legkézenfekvőbb, ugyanakkor legdrágább megoldás a szöveges magyarázattal, sőt akár hangfelvétellel is kiegészíthető alkotás multimédiás üzenetként történő továbbítása ismerőseinknek, ennek a verziónak azonban határt szab az MMS-kompatibilis készülékek egyelőre sajnálatosan alacsony elterjedtsége, és az MMS-küldés borsos - mérettől és szolgáltatótól függően üzenetenként 100 - 400 forintos - tarifája is. Alternatív megoldásként képeinket az infraporton - vagy a beépített Bluetooth-átvitel segítségével - számítógépre tölthetjük és onnan elektronikus levelek csatolmányaként lőhetjük tovább.

Tíz-tizenöt méteres körzeten belül választhatjuk a közvetlen Bluetooth-átvitelt is, melynek során mobiltelefonunk a bázisállomást és szolgáltatónk számlázási rendszerét egyaránt megkerülve közvetlenül kommunikál egy másik Bluetooth-kompatibilis eszközzel.

Kéziszámítógép bónuszba

A Bluetooth-kommunikáció jól jön akkor is, ha a beépített játékokat nem egyedül akarjuk játszani, az infraportok rálátását azonban a terepviszonyok lehetetlenné teszik. A Nokia 7650-en alapból a Snake játszható párosan, de máris számos fejlesztő kínál a Java-kompatibilis készülékre a netről letölthető apró alkalmazásokat.

A funkcióhalmozó készülék operációs rendszere szerencsére nem egy átlagos mobiltelefoné, hanem a korábban inkább kéziszámítógépekbe szánt Symbian EPOC, ami szintén kellemes meglepetéseket okoz: a joystickkel kitűnően navigálható menürendszerben bővített kontaktlista, e-mail postafiók, és egy számítógépre szinkronizálható, mindenttudó határidőnapló is helyt kapott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!