Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

A szórakoztatóelektronika lesz a legnagyobb áramfogyasztó

2007.07.06. 09:30
Hiába a fejlettebb, energiatakarékosabb technológia, a szórakoztatóelektronika olyan mértékben terjed, hogy 2020-ra az otthonok első számú energiafogyasztója lesz. És ha ez még nem lenne elég, a szinglikultúra is növeli a háztartások energiaéhségét.

A síkképernyős tévék, számítógépek, és más kütyük lépnek elő egy átlagos háztartás legnagyobb energiafogyasztóivá 2020-ra – derül ki a brit Energy Saving Trust környezetvédő szervezet Az amper visszavág című tanulmányából. A jelentés szerint ma még a világítás és a konyhai gépek eszik a legtöbb áramot egy tipikus angol háztartásban, de bő tíz év múlva a szórakoztatóelektronika veszi át ezt a helyet; a villanyszámla közel feléért lesz felelős.

Terjednek a kütyük

Húsz éve a háztartások három százalékában volt számítógép, ezek egynegyedéhez tartozott nyomtató – ma ezek az arányok 60, illetve 58 százalék. A tanulmány szerint 2020-ra minden háztartásra átlagosan 2,6 tévé fog jutni, amelyek – hiába a várhatóan elterjedő energiatakarékos OLED technológia – a képernyőméretek növekedésével párhuzamosan egyre többet fogyasztanak majd. Ha a kutatók számításai helyesek, a tévék kikapcsolt (azaz készenléti, standby) állapotban is az energiafogyasztás 1,4 százalékáért lesznek felelősek.

Modernebb technológia, nagyobb étvágy

Nemcsak az egyre újabb szórakoztatóelektronikai cikkek elterjedése növeli az energiafogyasztást, de az is, hogy a modernebb, nagyobb teljesítményű kütyük minden környezetbarát és energiatakarékos technológia ellenére általában többet fogyasztanak a régebbi verzióknál. A Playstation 2 például 39 wattot evett játék közben, a 2004-ben kiadott, újratervezett "vékony PS2", a PSTwo ezt leszorította 23 wattra, aztán jött az új generáció, és a nagyságrendi ugrás a fogyasztás terén is: a Playstation 3 a maga 187 wattjával.

Bridget Jones pazarolja az energiát

A tanulmány külön kiemeli, hogy az elmúlt húsz évben közel duplájára nőtt az egyszemélyes háztartások, vagyis az egyedül élő emberek száma, ami tovább növeli a nagy fogyasztású szórakoztatóelektronikai készülékek számát.  • Vennék
  • Hírek