Jolán
2 °C
4 °C

Érintésalapú térképrendszer vakoknak

2008.03.02. 10:46
Miként alakítható az ember-számítógép interakció olyanná, vagy legalább hasonlóvá, ahogy mi kommunikálunk egymással? Több kutató szerint az írógép megjelenése óta tulajdonképpen csak az egér jelentett újdonságot.

A 2003-ban harminckét partner részvételével indult és 2007 novemberben befejeződött, de alapítvány formájában továbbélő Similar projekt keretében tömörült európai kutatók az interakció egészét érintő alapvető változásokat tűzték ki célként. Nagy fába vágták fejszéjüket: a modern interfészként (azaz kezelőeszközként, kezelőfelületként) szolgáló eszközök teljes arzenálját akarják a jelenlegi technológiához igazítani. Külön-külön és együtt is, a beszédre, a gesztusokra, a látásra, a tapintásra, és mindezeken túl, a közvetlen agy-számítógép kapcsolatra összpontosítanak. Az eltelt időszakban ezernél több tudományos publikáció, harminckét könyv és legalább tucatnyi PhD-dolgozat látott tőlük napvilágot.

Az újítások rendeltetése, hogy a számítógépes folyamatok humánusabbak legyenek, és a mai számítógép-ember interakció valami olyanná alakuljon, mint az ember-ember interakció. Tevékenységük eddigi legfőbb gyümölcse az interfész-tervezésre használandó, nyílt forráskódú, gyors prototípuskészítő OpenInterface szoftver. Olyan szabványos programozóeszköz áll így a kutatók rendelkezésére, amellyel bármilyen interfészfunkción (beszédfelismerés, hang, kép, stb.) dolgozhatnak kedvük szerint. A hálózat a szabványok kidolgozásában a W3C konzorciummal végez közös munkát, aminek értelmében az UsiXML felhasználói interfész leíró nyelvvel írnak programokat és segédprogramokat.

A projekthez és az alapítványhoz több kezdeményezés kapcsolódik. A TACTICS érintésalapú térképrendszer lényege például, hogy a 3D-s megjelenítést használva a látáskárosultak is könnyen tájékozódjanak egy-egy városban. Egyes kritikusok szerint a rendszer olyan, mintha a fejlesztők a Google Earth-t és a Braille írást gyúrták volna össze. A cég jelenleg a kereskedelmi forgalomba szánt változaton dolgozik. Egy másik vállalat, az Alterface az OpenInterface segítségével témaparkok számára készít interfészt. Egyelőre nem megjósolható, milyen más konkrét eredmények várhatók a Similar-hez kapcsolódó kutatói közösségektől, az viszont biztosnak tűnik, hogy az interfésztervezés összes részterületén komoly előrelépésekre számíthatunk.

"Kezdetben az interfésztervezés- és jelfeldolgozás-szakértőket gyűjtöttünk össze" - tekint vissza a projektre Benoit Michel projektkoordinátor. - "Előbbiek rengeteget tudtak az elméletekről, sok tervezési ötletük volt, utóbbiak viszont ezeknek az ötleteknek a megvalósításához értettek nagyon. A két területet előttünk még nem egyesítették. Sikerült elérnünk, hogy nagyon aktív az európai interfészkutató közösség; jelenlétük jól érzékelhető, munkájuk eredményes."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?