Piroska
-1 °C
5 °C

Nvidia processzorok jönnek?

2006.10.20. 11:40
Úgy tűnik, processzort akar gyártani az Nvidia. Előbb megszerezte az Intel pár régebbi tervezőmérnökét, most meg gőzerővel azon dolgozik a cég, hogy két éven belül belépjen a lényegében kétszereplős piacra.

Az Inquirer információi szerint az Nvidia processzorgyártásra adta a fejét. A lap úgy tudja, hogy a kaliforniai központú, 11 milliárd dolláros piaci értékű cég megpróbál betörni a lényegében kétszereplős piacra. Jelenleg csak a tízmilliárd dollár értékű AMD és a 121 milliárd dollár értékű Intel harcol a pc-s vásárlókért, az összes többi szereplő együttes részesedése is alig haladja meg az egy százalékot.

Régi arcok

Az AMD az Ati megvásárlásával a processzorokhoz jobban kötődő grafikus gyorsítón dolgozhat, az Intel házon belül kínál megoldást mindkét problémára, és az Inquirer szerint az Nvidia sem akar kimaradni a versenyből.

Az oldal francia nyelvű változata már szeptemberben beszámolt arról, hogy a grafikusmaggyártó megszerezte pár fontos mérnökét a korábban megszűnt Stexarnak. Ebben a cégben dolgozott Randy Steck és Gary Brown is, többek között ők tehetők felelőssé a Pentium Pro, a Pentium II, III és IV megtervezéséért is, régi inteles mérnökökről van tehát szó.

Természetesen a fejlesztésnek ebben a szakaszában semmit biztosan nem lehet tudni, még azt sem, hogy lesz-e egyáltalán kész termék a kezdeményezésből. Az Inqurier szerint mindenesetre már megkezdték a munkálatokat az Nvidia új portlandi fejlesztőközpontjában. Várhatóan 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő csipet terveznek, 2008-ban ugyanis már nem nagyon lehetne 90 nanométeres processzort eladni, 65 nanométerest sem könnyen. A tematikus lap szerint olyan kombinált megoldásról lesz szó, amely egyesíti a gyors cpu-t az erős grafikus teljesítménnyel.

Pedig ez a céldátum a pletykák szerint, úgyhogy lehet, hogy 2008-ban háromszereplős lesz a piac. Már ha az AMD túléli a következő két évet.