Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Egyre olcsóbb a 3D-s nyomtatás

2008.11.12. 15:30
A legújabb technológiákkal már olcsónak tűnik a 3D-s nyomtatás, ráadásul most már spéci tinta sem kell, csak papír meg ragasztó. Persze házépítéshez keményebb alapanyagok szükségesek.

Az utóbbi pár évben több 3D-s nyomtatót jelentettek be. Ezekben csak az a közös, hogy egyik sem érett meg a tömeggyártásra. Viszont mindegyik más technológiát használ, és többnyire célközönségük is különbözik.

A héten bemutattak egy kizárólag papírral, késekkel és ragasztóval dolgozó szerkezetet, amivel legalább maga a nyomtatás filléres mulatság lehet, ha már a nyomtató egy vagyonba kerül is. A bejelentés örömére összeszedtük a legizgalmasabb 3D-s nyomtatókat. Kezdjük rögtön az újdonsággal.

Késes

A Matrix névre hallgató szerkezetet a brit Mcor vállalat fejlesztette. Különlegessége, hogy valódi papírból készít meglepően bonyolult formákat némi polivinilalkohol, tehát egy elterjedt, vízben oldódó műanyag segítségével. A masszából a nyomtató kése vágja le a felesleget. Elméletileg lézert is lehetne használni a feladatra, de a Mcor szerint a technológia miatt túlságosan elszaladtak volna az árak, ezért döntöttek a hagyományos módszer mellett. Így valóban olcsó a nyomtatás, a kép bal oldalán található tárgy gyártásköltsége 37 cent volt, és a jobboldali is csak egy dollárba került. Az viszont még nem nyilvános, hogy mennyi lesz a nyomtató ára, de amint lehet, teszteljük, hogy olcsó, nyomtatott Nintendo Wii-kkel árasszuk el a piacot.

Másfél napig egyedül

Az Object Alaris 30-as egészen más úton halad, a gép a PolyJep Photopolymer Jetting névre hallgató eljárás segítségével nyomtat ki 600x600 dpi-s képek alapján tárgyakat, az elkészült tárgy mérete 29x20x15 centiméter lehet. Az Alteris képes arra is, hogy apró mozgóalkatrészeket nyomtasson, sőt, akár 0,03 milliméteres tárgyakat is készíthet vele, akinek ilyesmire van szüksége. Nagyméretű tálcájának hála egyszerre akár több dolgot is nyomtathat a készülék, és a gyártó azt ígéri, hogy 36 órán keresztül különösebb beavatkozás nélkül tud majd dolgozni a 3D-s CAD-fájlokból. Az elkészült tárgyakat ultraibolya sugárzással véglegesíti, keményíti használhatóra az Alaris.

Olcsó, de drága

A Desktop Factory készüléke ugyanolyan, mint az Alaris 30-as, csak kisebb annál: mindössze 12,7x12,7x12,7 centiméteres tárgyak készíthetők vele, cserébe a gyártó azt ígéri, hogy 15 köbcentiméternyi tárgy nyomtatási ára nem haladja meg az egy dollárt. Az alapgép sem kerül sokba, ára kicsivel 4000 dollár fölött van, miközben a 3D-s nyomtatók átlagosan kétszer ennyibe kerülnek. A technológia azonban hasonló, mint az Altarisban, ez is tizedmilliméter vastagságú lapokból állítják össze a kívánt tárgyat. A por állagú alapanyagot egy henger felületére viszik fel, majd ebbe lézer égeti bele a tervrajznak megfelelő ábrát. Ahol a lézer nem érte a felületet, ott por marad, ami könnyen eltávolítható - ahol érte, ott megszilárdul, és így a hengerről a kívánt tárgy egy vékony szelete kerül le, amit már csak össze kell ragasztani a többivel.

Nyomtassunk házat!

A Contour Crafting konkurenseinél grandiózusabb ötlettel állt elő, a vállalat nem apró tárgyakat, hanem egész épületeket akar kinyomtatni. Az automatizált építkezés kulcsa egy henger, ami folyékony betonrétegeket rak le, amit a cső melletti vakolókanalak a tervrajzon szereplő formába öntenek. A robot addig ismétli a műveletet, ameddig megfelelően magas lesz az üreges fal, amit aztán feltölt. A folyamat leginkább dokumentumok nyomtatásához hasonlít, egy építész megtervezi a házat, a robot pedig soronként kinyomtatja azt, igaz, tinta helyett betont használ. "A cél egy teljesen felszerelt, 185 négyzetméteres, egyszintes ház, amit egy nap alatt épít fel a gép, emberi segítség nélkül" - mondta a fejlesztő Berok Khoshnevis, majd hozzátette, a házat Los Angeles-ben építi majd a robot.

Kényelmes jövő

De az MIT Médialaboratóriumának kutatója, Neil Gershenfeld is áttörésre készül. Szerkezete ugyan drága lesz, a fejlesztési szakaszban 20 ezer dollárnál is többe kerül, viszont segítségével a kutató szerint tíz éven belül gyökeresen megváltozik a minket körülvevő világ. Gershenfeld azt ígéri, hogy ha elromlik valamilyen apró alkatrész, például a porszívó gombja a háztartásban, nem kell Kínából újat rendelnünk, csak letöltjük a netről a tervrajzokat, kinyomtatjuk, ami kell, és már mehet is tovább az életünk a megszokott kerékvágásban.

Nyomtatott spirálcukor

A legszórakoztatóbb viszont a CandyFab 4000 nevű készülék, ami elvileg olcsón nyomtat ehető dolgokat. A tesztverzió cukorral és meleg levegővel dolgozik, és nem csinál mást, mint egy X-Y-tengelyen mozogva megolvasztja az anyagot. Ezzel a technológiával nem állíthatók elő finom formák, vonalak, viszont nagyméretű édességeket minden további nélkül ki lehet vele nyomtatni.