Magyar siker az ökomaratonon

2008.05.26. 14:10
A győri Széchenyi István Egyetem csapata nyerte el a 2008-as Európai Shell Eco-marathon Városi Koncepció kategóriájának díját a napenergiával hajtott járművek versenyében.

A dél-franciaországi Nogaro versenypályáján megrendezett eseményen az újoncként induló győri Szenergy Team annak ellenére megkapta a díjat, hogy a borús, esős időjárás miatt a kategória egyik versenyzője sem tudta teljesíteni a 22 kilométeres távot a hivatalos időkereten belül.

A győri jármű kiemelkedő műszaki megoldásainak köszönhetően felhős időben is működőképes volt, és sikerült megtennie 14 pályakört, miközben versenytársai sorra kényszerültek a verseny feladására.

A magyar napelemes autó

A 22 ország 206 csapatát felvonultató seregszemlén, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy a világ legkisebb üzemanyag-fogyasztású járművét építsék meg, az idén először szerepeltek magyar egyetemi műhelyek. Hazánkat a győrieken kívül a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai karának csapata képviselte Prototípusok kategóriában. Ők a 158 indulót felvonultató verseny középmezőnyében végeztek: járművük 176 km-t tudna megtenni egyetlen liter benzinnel.

Rekordeső

A városi kategóriában, ahol az autóknak az üzemanyaghatékonyság mellett a hagyományos utcai járművek kritériumainak is meg kellett felelniük, a versenyt a De Haagse Hogeschool holland csapat hidrogénhajtású járműve nyerte 848 km/l-rel, amellyel a hollandok új kategóriarekordot állítottak fel.

A győri csapat átveszi a díjat

A belsőégésű motorok kategóriájában a győztes svéd Lulea-i Műszaki Egyetem etanolhajtású autója 299km/l-es eredménnyel fejezte be a versenyt, és tavalyi rekordjukat megdöntve ők nyerték a klímaváltozási díjat, mindössze 6,15 g/km-es szén-dioxid-kibocsátásukkal: ez 26-szor kevesebb, mint egy átlagos városi személyautó emissziója.

A Prototípusok kategóriájában, ahol a soha nem látott formáknak csak a diákok fantáziája szab határt, a francia Lycée La Joliverie csapata hozta el az első díjat: tavalyi üzemanyag-fogyasztási csúcsukat túlszárnyalva idén 3383 km/l-rel állítottak fel új rekordot.

Indulás előtti felvételek


  • Tippek
  • Hírek