Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön az olcsó PlayStation 3

2007.10.08. 06:49
Október tizedikén piacra kerül a valaha gyártott legolcsóbb PlayStation 3: a Sony 400 dollárért adja majd a 40 gigabájtos merevlemezzel szerelt modellt.

Múlt héten még csak pletyka volt, most meg már lassan hazavihető az új PlayStation 3, írta meg a Prohardver. A gyártó október tizedikétől, azaz szerdától kezdi forgalmazni Európában a konzolok új, olcsó változatát. A cég bejelentésére hosszú hetek óta lehetett számítani, meglepő fordulat ugyanakkor, hogy az új modell bevezetése ezen a kontinensen kerül sor: eddig mindig Európa volt utolsó, pedig nálunk fogy legjobban a PS3: közel annyit adtak el belőle fél év alatt, mint Japánban vagy az Egyesült Államokban 11 hónap alatt.

Karantén

Az új változat 399 eurós áron kerül a boltokba, az importőr szerint a hazai ár 110 ezer forint lesz. Az új PlayStation 3 alapgép az előzetes várakozásoknak megfelelően 40 gigabájtos merevlemezt kap majd. A konzol elveszti a korábbi modelleken megtalálható kártyaolvasót és a négyből két usb- kaput, valamint egyáltalán nem lesz kompatibilis a PlayStation 2-höz készült játékokkal.

Az új konzol bevezetésével egy időben 599-ről 499 euróra (átszámítva körülbelül 125 ezer forintra) csökken a nyáron bevezetett Starter Pack ára, mely a Sony közleménye szerint már csak a készlet erejéig marad forgalomban. Utána vélhetőleg az amerikai régióban kapható változat sorsára jut a modell, melyet ott egy 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt modell vált fel fokozatosan.

Az utóbbi hetekben már egyre több pletyka szólt arról, hogy a Sony rövidesen bemutatja a PlayStation 3 olcsóbb verzióját. Az mindenesetre gyanús volt, hogy mind több kereskedő online oldalán tűnt fel egy addig nem kategorizált, vagy érdekes számokkal felcímkézett PS3.

Az amerikai kereskedőlánc, a Best Buy oldalának adatbázisában már hetekkel ezelőtt felbukkant egy PS3 40GB SPIDER-nek nevezett tétel, a leírás mellett meg 400 dolláros ár szerepelt. Az Amerikai Szövetségi Kommunikációs Szervezet oldalán meg feltűnt egy CECHG01 jelzésű PlayStation 3, márpedig korábban nem volt ilyen a Sony kínálatában.

Eddig csak egy modell volt kapható, a 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt gép 600 dollárba kerül az Egyesült Államokban. A 60 gigabájtos, 500 dolláros gépet ugyan még be lehet szerezni, de az lassan kikopik a kínálatból.

A 40 gigabájtos verziónak elvileg nem sok értelme lenne, mert az eredeti kínálatban szereplő 20 gigabájtos például annyira nem fogyott, hogy be is szüntették a forgalmazását. Akkor viszont csak száz dollár volt az árkülönbség, amiért cserébe háromszoros tárkapacitást, meg egy rakás extrát kaptak a vásárlók. Most viszont kétszáz dollárral olcsóbb a belépőmodell, miközben a merevlemez méretkülönbsége csak kétszeres.

Játéktér

A Sony valamivel könnyebben játszik most az árakkal, mint közel egy éve, a gépek megjelenésekor. Elemzők szerint akkoriban 800-850 dollárba került az 500-600 dolláros gépek előállítási költsége, a gyártó tehát több száz dollárt bukott a konzolokon. Azóta legalább száz dollárral olcsóbb lett a bluray-dióda, 30-40 dollárral kevesebbe kerül a Cell processzor a 65 nanométeres gyártástechnológiának hála, 27 dollárt spóroltak a PS2-kompatibilitásért felelős csip kiszedésével, összességében tehát legalább 150-200 dollárral kerül most kevesebbe egy PS3 a Sonynak, mint egy éve.

Ráadásul az árcsökkentés jótékony hatással van az eladásokra. Amikor a 60 gigabájtos modellt leárazták, az Amazon eladási listáján 3200 százalékot erősödött a gép, sokkal keresettebb volt, mint korábban. Márpedig a konzolra rá is férne a forgalom növekedése, mert az újgenerációs játékgépek közül a PS3 a legkevésbé sikeres: alig 4,7 millió ment el belőle, míg a vele együtt startoló Wii-ből 11,4 millió, az egy évvel korábban kezdő Xbox 360-ból 11,7 millió.