Marcell
19 °C
32 °C

Jön az olcsó PlayStation 3

2007.10.08. 06:49
Október tizedikén piacra kerül a valaha gyártott legolcsóbb PlayStation 3: a Sony 400 dollárért adja majd a 40 gigabájtos merevlemezzel szerelt modellt.

Múlt héten még csak pletyka volt, most meg már lassan hazavihető az új PlayStation 3, írta meg a Prohardver. A gyártó október tizedikétől, azaz szerdától kezdi forgalmazni Európában a konzolok új, olcsó változatát. A cég bejelentésére hosszú hetek óta lehetett számítani, meglepő fordulat ugyanakkor, hogy az új modell bevezetése ezen a kontinensen kerül sor: eddig mindig Európa volt utolsó, pedig nálunk fogy legjobban a PS3: közel annyit adtak el belőle fél év alatt, mint Japánban vagy az Egyesült Államokban 11 hónap alatt.

Karantén

Az új változat 399 eurós áron kerül a boltokba, az importőr szerint a hazai ár 110 ezer forint lesz. Az új PlayStation 3 alapgép az előzetes várakozásoknak megfelelően 40 gigabájtos merevlemezt kap majd. A konzol elveszti a korábbi modelleken megtalálható kártyaolvasót és a négyből két usb- kaput, valamint egyáltalán nem lesz kompatibilis a PlayStation 2-höz készült játékokkal.

Az új konzol bevezetésével egy időben 599-ről 499 euróra (átszámítva körülbelül 125 ezer forintra) csökken a nyáron bevezetett Starter Pack ára, mely a Sony közleménye szerint már csak a készlet erejéig marad forgalomban. Utána vélhetőleg az amerikai régióban kapható változat sorsára jut a modell, melyet ott egy 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt modell vált fel fokozatosan.

Az utóbbi hetekben már egyre több pletyka szólt arról, hogy a Sony rövidesen bemutatja a PlayStation 3 olcsóbb verzióját. Az mindenesetre gyanús volt, hogy mind több kereskedő online oldalán tűnt fel egy addig nem kategorizált, vagy érdekes számokkal felcímkézett PS3.

Az amerikai kereskedőlánc, a Best Buy oldalának adatbázisában már hetekkel ezelőtt felbukkant egy PS3 40GB SPIDER-nek nevezett tétel, a leírás mellett meg 400 dolláros ár szerepelt. Az Amerikai Szövetségi Kommunikációs Szervezet oldalán meg feltűnt egy CECHG01 jelzésű PlayStation 3, márpedig korábban nem volt ilyen a Sony kínálatában.

Eddig csak egy modell volt kapható, a 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt gép 600 dollárba kerül az Egyesült Államokban. A 60 gigabájtos, 500 dolláros gépet ugyan még be lehet szerezni, de az lassan kikopik a kínálatból.

A 40 gigabájtos verziónak elvileg nem sok értelme lenne, mert az eredeti kínálatban szereplő 20 gigabájtos például annyira nem fogyott, hogy be is szüntették a forgalmazását. Akkor viszont csak száz dollár volt az árkülönbség, amiért cserébe háromszoros tárkapacitást, meg egy rakás extrát kaptak a vásárlók. Most viszont kétszáz dollárral olcsóbb a belépőmodell, miközben a merevlemez méretkülönbsége csak kétszeres.

Játéktér

A Sony valamivel könnyebben játszik most az árakkal, mint közel egy éve, a gépek megjelenésekor. Elemzők szerint akkoriban 800-850 dollárba került az 500-600 dolláros gépek előállítási költsége, a gyártó tehát több száz dollárt bukott a konzolokon. Azóta legalább száz dollárral olcsóbb lett a bluray-dióda, 30-40 dollárral kevesebbe kerül a Cell processzor a 65 nanométeres gyártástechnológiának hála, 27 dollárt spóroltak a PS2-kompatibilitásért felelős csip kiszedésével, összességében tehát legalább 150-200 dollárral kerül most kevesebbe egy PS3 a Sonynak, mint egy éve.

Ráadásul az árcsökkentés jótékony hatással van az eladásokra. Amikor a 60 gigabájtos modellt leárazták, az Amazon eladási listáján 3200 százalékot erősödött a gép, sokkal keresettebb volt, mint korábban. Márpedig a konzolra rá is férne a forgalom növekedése, mert az újgenerációs játékgépek közül a PS3 a legkevésbé sikeres: alig 4,7 millió ment el belőle, míg a vele együtt startoló Wii-ből 11,4 millió, az egy évvel korábban kezdő Xbox 360-ból 11,7 millió.