Ödön
1 °C
11 °C

Piacon a filléres laptop

2007.10.16. 12:55
Tavasz óta várja a világ, pedig azt sem tudta, mennyibe kerül majd, meg hogy lehet-e egyáltalán valamire használni. A két kérdésből ma egyre választ kaptunk.

Bejelentették az Asus Eee-t, a hónapok óta várt laptopról végre megtudtuk, hogy pontosan mennyibe kerül. A tajvani cég tavasszal jelentette be a számítógépet, és azzal sokkolta a közvéleményt, hogy azt ígérte: kétszáz dollárért lesz megvásárolható. A következő hónapokban aztán folyton változott az ár és a megjelenés várható időpontja. Eredetileg még nyár végén kellett volna a boltokba kerülnie az eszköznek, aztán jött a szeptember, majd az október, és az alapcsomag tartalma is folyamatosan változott: bár az Asus fenntartotta a 200 dolláros árat, kiderült, hogy ez csak nagy tételben lesz elérhető, ráadásul ebben a modellben nem lesz webkamera, vagy ami ennél sokkal fájóbb, wifi sem.

Tények

Mostanra biztossá vált a négy alapgép felszereltsége és ára is. A legkisebb modellben a 2G Surfben 2 gigabájtos háttértár és 256 megabájt memória lesz, az alapár 7999 tajvani dollár, ez átszámolva (a magyar 20 százalékos áfát is figyelembe véve) nagyjából 51 ezer forintos vételárat jelent. A már jóval használhatóbb, négy gigabájtos háttértárral és fél gigabájt memóriával felszerelt 4G Surfhöz 9999 tajvani dollárért (64 ezer forintért) lehet majd hozzájutni.

Képek a galériában

A kamerával és jobb akkuval megerősített 4G kódjelű Eee ára már 11 ezer tajvani dollár (71 ezer forint), míg a csúcsgépbe, a 8G-be 13800 tajvani dollárért (90 ezer forintért) cserébe 8 gigabájtos háttértár, valamint egy gigabájt memória kerül. Ez a verzió Magyarországon aligha lesz olcsóbb 110-120 ezer forintnál, ennyiért viszont már 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt 15,4 colos laptopot is kapni, a 8G tehát már csak azoknak lehet alternatíva, akik kimondottan apró gépet szeretnének birtokolni. De még nekik sem feltétlenül: 150 ezer forintért már 1,8 gigahertzes Intel processzorral szerelt, 12 colos gépet adnak, és különben is, az emberek többségét várhatóan az alapgép, vagy az alig drágább, 4G Surf érdekli.

A laptopok felépítése nagyjából hasonló lesz. Merevlemezt egyikbe sem raknak, helyette SSD-k, a vincsesztetereket kiváltó flashmemória-alapú háttértárak kerülnek a kis Asusba. Ezek kevesebb helyet foglalnak, kevesebb energiát fogyasztanak, csöndesebbek is, viszont lényegesen drágábbak, ezért nem kap a csúcsgép sem többet 8 gigabájtnál.

A laptopok processzora nem lesz különösebben erős, de amire kell, arra bőven elég: az alacsony fogyasztású Pentium M-ek 900 megahertzes órajelen üzemelnek majd, de egyes források Celeron M csipekről is beszámoltak. Mivel a gép szövegszerkesztő és böngésző futtatása mellett alig valamire lesz alkalmas, nincs különösebben jelentősége annak, hogy végül melyik kerül a laptopba.

A kijelző 7 colos TFT, felbontása 800x480, de a méret becsapós: bár a hordozható gépek többségénél a kijelző egyben a notebook szélességére is utal, itt erről szó sincs. A kijelzőt ugyanis vastag keret veszi körül, például ezen lesznek a hangszórók is, így sokkal inkább egy 10 colos méretű gépre kell számítani.

Nem Doom 3-hoz

A panelt egy integrált grafikus mag hajtja meg, az Intel GMA 900-astól távol áll a teljesítmény, de ennek sem kell majd két megapixeles grafikával, meg anizotropikus filteringgel szenvednie. Az Eee-ben lesz hangcsip, használható méretű billentyűzet (ami Magyarországon magyar billentyűkiosztással kerül forgalomba, persze kérdés, hogy mikor), míg a fejlettebb modellek 0,3 megapixeles webkamerát kapnak.

Extrákkal

A gépek súlya egységesen 0,92 kiló, az alapverzió 4400 mAh-s akkumulátora 2,8 órán keresztül bírja majd, a csúcsverzió telepei 3,5 óra után adják meg magukat.

Bár a gép még csak most kerül piacra, az Asus máris eltervezte a diadalmenetet. A gyártó abban bízik, hogy kétszázezer Eee-t ad el idén, félmilliót jövő márciusig, és 3-5 milliót a következő év végéig. A darabszám elérésére minden esély megvan, hiszen csak Oleg Gyeripaszkának a dúsgazdag orosz vállalkozónak Volnoje Gyelo (Azt csinálok, amit akarok) nevű alapítványa egymilliót rendelt a gépből oktatási célokra. Az alapmodellt az alapítvány darabonként 199 dollárért kapja, a vállalkozó tehát 200 millió dollárt költ a projektre.

A friss start ellenére már az utód is megvan: a Pentium M helyét várhatóan egy Merom veszi át jövőre, ami nagyobb teljesítményre lehet képes, hiszen már a Core-architektúrára épül. Ennél sokkal fontosabb, hogy az újdonság fogyasztása is alacsonyabb lesz, így a gyártó elhagyhatja a zajos ventillátort, a rendszer teljesítményfelvétele meg 7 wattra esik a 11-ről.

A gépeken Linux operációs rendszer fut egy kipofozott grafikus felülettel, a rendszer mindössze 15 másodperc alatt bootol. Az Asus nem ad Windowst a laptophoz, de azt utólag bárki telepíthet rá, az olyan ingyenes szoftverek viszont, mint az OpenOffice vagy a Firefox, a kezdettől elérhetők lesznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?