Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Piacon a filléres laptop

2007.10.16. 12:55
Tavasz óta várja a világ, pedig azt sem tudta, mennyibe kerül majd, meg hogy lehet-e egyáltalán valamire használni. A két kérdésből ma egyre választ kaptunk.

Bejelentették az Asus Eee-t, a hónapok óta várt laptopról végre megtudtuk, hogy pontosan mennyibe kerül. A tajvani cég tavasszal jelentette be a számítógépet, és azzal sokkolta a közvéleményt, hogy azt ígérte: kétszáz dollárért lesz megvásárolható. A következő hónapokban aztán folyton változott az ár és a megjelenés várható időpontja. Eredetileg még nyár végén kellett volna a boltokba kerülnie az eszköznek, aztán jött a szeptember, majd az október, és az alapcsomag tartalma is folyamatosan változott: bár az Asus fenntartotta a 200 dolláros árat, kiderült, hogy ez csak nagy tételben lesz elérhető, ráadásul ebben a modellben nem lesz webkamera, vagy ami ennél sokkal fájóbb, wifi sem.

Tények

Mostanra biztossá vált a négy alapgép felszereltsége és ára is. A legkisebb modellben a 2G Surfben 2 gigabájtos háttértár és 256 megabájt memória lesz, az alapár 7999 tajvani dollár, ez átszámolva (a magyar 20 százalékos áfát is figyelembe véve) nagyjából 51 ezer forintos vételárat jelent. A már jóval használhatóbb, négy gigabájtos háttértárral és fél gigabájt memóriával felszerelt 4G Surfhöz 9999 tajvani dollárért (64 ezer forintért) lehet majd hozzájutni.

Képek a galériában

A kamerával és jobb akkuval megerősített 4G kódjelű Eee ára már 11 ezer tajvani dollár (71 ezer forint), míg a csúcsgépbe, a 8G-be 13800 tajvani dollárért (90 ezer forintért) cserébe 8 gigabájtos háttértár, valamint egy gigabájt memória kerül. Ez a verzió Magyarországon aligha lesz olcsóbb 110-120 ezer forintnál, ennyiért viszont már 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt 15,4 colos laptopot is kapni, a 8G tehát már csak azoknak lehet alternatíva, akik kimondottan apró gépet szeretnének birtokolni. De még nekik sem feltétlenül: 150 ezer forintért már 1,8 gigahertzes Intel processzorral szerelt, 12 colos gépet adnak, és különben is, az emberek többségét várhatóan az alapgép, vagy az alig drágább, 4G Surf érdekli.

A laptopok felépítése nagyjából hasonló lesz. Merevlemezt egyikbe sem raknak, helyette SSD-k, a vincsesztetereket kiváltó flashmemória-alapú háttértárak kerülnek a kis Asusba. Ezek kevesebb helyet foglalnak, kevesebb energiát fogyasztanak, csöndesebbek is, viszont lényegesen drágábbak, ezért nem kap a csúcsgép sem többet 8 gigabájtnál.

A laptopok processzora nem lesz különösebben erős, de amire kell, arra bőven elég: az alacsony fogyasztású Pentium M-ek 900 megahertzes órajelen üzemelnek majd, de egyes források Celeron M csipekről is beszámoltak. Mivel a gép szövegszerkesztő és böngésző futtatása mellett alig valamire lesz alkalmas, nincs különösebben jelentősége annak, hogy végül melyik kerül a laptopba.

A kijelző 7 colos TFT, felbontása 800x480, de a méret becsapós: bár a hordozható gépek többségénél a kijelző egyben a notebook szélességére is utal, itt erről szó sincs. A kijelzőt ugyanis vastag keret veszi körül, például ezen lesznek a hangszórók is, így sokkal inkább egy 10 colos méretű gépre kell számítani.

Nem Doom 3-hoz

A panelt egy integrált grafikus mag hajtja meg, az Intel GMA 900-astól távol áll a teljesítmény, de ennek sem kell majd két megapixeles grafikával, meg anizotropikus filteringgel szenvednie. Az Eee-ben lesz hangcsip, használható méretű billentyűzet (ami Magyarországon magyar billentyűkiosztással kerül forgalomba, persze kérdés, hogy mikor), míg a fejlettebb modellek 0,3 megapixeles webkamerát kapnak.

Extrákkal

A gépek súlya egységesen 0,92 kiló, az alapverzió 4400 mAh-s akkumulátora 2,8 órán keresztül bírja majd, a csúcsverzió telepei 3,5 óra után adják meg magukat.

Bár a gép még csak most kerül piacra, az Asus máris eltervezte a diadalmenetet. A gyártó abban bízik, hogy kétszázezer Eee-t ad el idén, félmilliót jövő márciusig, és 3-5 milliót a következő év végéig. A darabszám elérésére minden esély megvan, hiszen csak Oleg Gyeripaszkának a dúsgazdag orosz vállalkozónak Volnoje Gyelo (Azt csinálok, amit akarok) nevű alapítványa egymilliót rendelt a gépből oktatási célokra. Az alapmodellt az alapítvány darabonként 199 dollárért kapja, a vállalkozó tehát 200 millió dollárt költ a projektre.

A friss start ellenére már az utód is megvan: a Pentium M helyét várhatóan egy Merom veszi át jövőre, ami nagyobb teljesítményre lehet képes, hiszen már a Core-architektúrára épül. Ennél sokkal fontosabb, hogy az újdonság fogyasztása is alacsonyabb lesz, így a gyártó elhagyhatja a zajos ventillátort, a rendszer teljesítményfelvétele meg 7 wattra esik a 11-ről.

A gépeken Linux operációs rendszer fut egy kipofozott grafikus felülettel, a rendszer mindössze 15 másodperc alatt bootol. Az Asus nem ad Windowst a laptophoz, de azt utólag bárki telepíthet rá, az olyan ingyenes szoftverek viszont, mint az OpenOffice vagy a Firefox, a kezdettől elérhetők lesznek.