Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemásolják a galambok navigációs rendszerét

2007.10.02. 18:48
A vándormadarak érzékelik a Föld mágneses mezejének apró változásait, így hosszú utakon sem tévednek el. Az emberek ezzel szemben méregdrága műholdak segítségével navigálnak, de nem sokáig, mert amerikai kutatók sikeresen lemásolták a madarak érzékszervét.

Egyszerűen működik a mágneses helymeghatározó rendszer: precízen meg kell mérni a földi mágneses mező különböző tulajdonságait, majd az értéket össze kell hasonlítani egy globális méréseken alapuló adatbázissal.

Búg

A Föld mágneses mezeje olyan, mintha egy hatalmas rúdmágnest raktak volna a bolygó tengelyére. A mező vonalai a déli féltekéről indulnak és az északi féltekére érkeznek, a helyzetmeghatározáshoz pedig két tulajdonságot kell ismerni: a mező szögét és erejét. A mező a pólusoknál a legerősebb és az egyenlítőnél a leggyengébb, és mindnhol egyedi a szöge, ezért nagyon jól használható a helyzet megállapítására.

A Virginia Tech egyetemen kifejlesztett érzékelő magja ólom cirkónium-titanátból készült, amely a mágneses mező hatására megváltoztatja elektromos tulajdonságait, írja a New Scientist. Így a mező erejének és szögének legapróbb változásait is érzékeli.

Ahhoz, hogy az eszköz műszerként is használható legyen, a kutatók a mágnesességre érzékeny mag köré csavartak egy rugót, váltóáramot kapcsoltak rá, és megmérték a központi mag által okozott változásokat. Ezek alapján ugyanis következtetni tudtak a Föld mágneses mezejében érzékelt változásokra.

A Föld mágneses mezeje (Forrás: Wikipedia)

Bár a készülék kevésbé pontos, mint a navigációs műholdas, sok szituációban jól jöhet. Például olyan eldugott területeken, ahol még a műhold sem jár, vagy amikor a rossz időjárás miatt nehéz fenntartani a kapcsolatot a műholdakkal. A kutatók azt állítják, hogy a technológia elég megbízható, csupán az adatbázis hiányos, ezért szükség lenne egy új globális felmérésre.