Árpád
-2 °C
4 °C

Optikai kábel műanyagból

2002.09.06. 15:58
Egy ausztrál kutatóintézet olyan műanyagot szabadalmaztatott, amely leválthatja az üvegszálakat az optikai kábelekben. A műanyag szál igénytelenebb és előállítása is olcsóbb.
Az Australian Photonics újításának köszönhetően a következő években nagy adatátviteli kapacitású, ugyanakkor olcsó kábelek lephetik el az ausztrál háztartásokat és boltokat. A kutatóintézet világszabadalmának lényege egy eljárás, amellyel műanyag polimerekből optikai szálakat lehet előállítani.

A mikrostrukturált polimer optikai szál (MPOF) igénytelenebb, így előállítása is olcsóbb, mivel az üvegszállal szemben nem igényel speciális védőréteget. Ráadásul a szál viselkedése is kedvezőbb: derékszögű fordulatnál jelentősen kisebb ívben kanyarodik törés nélkül.

A mikrostruktúra összetartja az adatdús lézerfényt

Adatdamil uralom

Az olcsó kábel olcsóbbá teszi az infrastruktúraépítést. A vállalkozások így könnyedén bevállalhatják a műanyag optikai szál kiépítését a modemig vezető utolsó méterekre is. A másodpercenként egy gigabites adatáviteli kapacitás nemcsak irdatlanul gyors letöltéseket tesz lehetővé, de a damilvastagságú szál óriási kábelkötegek vonszolásától is megkíméli az építőket.

"A távközlésiek igényei a néhány évvel ezelőtti 56 kbps-ról mára 54 Mbps-re nőttek. Öt vagy tíz év múlva aról fogunk beszélni, hogy hogyan lehet az embereknek 100 vagy 1000 Mbps-os vonalat kiépíteni. Erre kell felkészülnünk" - fogalmazott a Sydney Morning Herald kérdésére Mark Sceats, az Australian Photonics igazgatója, aki úgy vélte, hogy kutató-fejlesztő vállalkozása már a következő fellendülésre dolgozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?