Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Optikai kábel műanyagból

2002.09.06. 15:58
Egy ausztrál kutatóintézet olyan műanyagot szabadalmaztatott, amely leválthatja az üvegszálakat az optikai kábelekben. A műanyag szál igénytelenebb és előállítása is olcsóbb.
Az Australian Photonics újításának köszönhetően a következő években nagy adatátviteli kapacitású, ugyanakkor olcsó kábelek lephetik el az ausztrál háztartásokat és boltokat. A kutatóintézet világszabadalmának lényege egy eljárás, amellyel műanyag polimerekből optikai szálakat lehet előállítani.

A mikrostrukturált polimer optikai szál (MPOF) igénytelenebb, így előállítása is olcsóbb, mivel az üvegszállal szemben nem igényel speciális védőréteget. Ráadásul a szál viselkedése is kedvezőbb: derékszögű fordulatnál jelentősen kisebb ívben kanyarodik törés nélkül.

A mikrostruktúra összetartja az adatdús lézerfényt

Adatdamil uralom

Az olcsó kábel olcsóbbá teszi az infrastruktúraépítést. A vállalkozások így könnyedén bevállalhatják a műanyag optikai szál kiépítését a modemig vezető utolsó méterekre is. A másodpercenként egy gigabites adatáviteli kapacitás nemcsak irdatlanul gyors letöltéseket tesz lehetővé, de a damilvastagságú szál óriási kábelkötegek vonszolásától is megkíméli az építőket.

"A távközlésiek igényei a néhány évvel ezelőtti 56 kbps-ról mára 54 Mbps-re nőttek. Öt vagy tíz év múlva aról fogunk beszélni, hogy hogyan lehet az embereknek 100 vagy 1000 Mbps-os vonalat kiépíteni. Erre kell felkészülnünk" - fogalmazott a Sydney Morning Herald kérdésére Mark Sceats, az Australian Photonics igazgatója, aki úgy vélte, hogy kutató-fejlesztő vállalkozása már a következő fellendülésre dolgozik.