Palm-gyilkos a Microsofttól?

2000.04.20. 18:33
A Microsoftnak úgy tűnik, sikerült helyretenni ezt a kéziszámítógép-dolgot. A Windows CE tündöklése(?) és bukása után Pocket PC néven startolt operációs rendszerével próbálja megnehezíteni a piacvezető Palm Computing életét. Az új gépek kis híján teljesértékű böngészőt és MP3-lejátszót villantanak.
A Microsoftnak a legtöbb fejlesztése csak harmadik nekifutásra szokott használható szinten sikerüni. Így volt ez Windows oprendszerével, csakúgy mint Internet Explorer böngészőjével. Most aztán kezdhetnek rettegni a Psion és Palm kéziszámtógépek tulajdonosai, hiszen megjelent a Windows CE 3.0-ás változata és keményebb, mint valaha. Tekintettel a hányadtatott sorsú elődökre (nem szóvicc) rögtön új nevet kapott, mostantól Pocket PC elnevezéssel fut.

A microsoftos kéziszámítógépek következő generációjának tetemes arzenál áll rendelkezésükre. A Pocket PC újításként kapott egy egyszerűsített Windows Media Playert MP3-támogatással, feljavították a levelezőszoftverét és lebutított Internet Explorer böngészőjét, teljesen új kezelőfelületet kapott, megbírkózik az elektronikus könyv formátummal, ráadásul egy eredeti Pac-Man játék is van benne. Ezeken felül tartalmazza a hagyományosnak számító Office CE alkalmazásokat, mint például a Pocket Word, Excel vagy a Money.

Az új, Rapier-kódnevű kezelőfelület kísértetiesen hasonlít egy böngészőre, a menüket leszámítva, amelyek jól bevált windowsosak. A legfontosabb mégis az új böngésző, ami az kis képernyőhöz igazítja a letöltött oldalakat. A mini-Explorer jobbára a HTML 3.2-es szabvány szerint készült oldalakat kezeli teljes magabiztossággal. Asztali gépre kötve az Internet Explorer 5-ben megjelennek a ,,Mobil kedvencek" és a kis böngészővel letöltött oldalak is átpörgethetők.

A Pocket PC többfajta mobil kommunikációs szabványon keresztül képes kommunikálni, mint a CDPC (cellular digital packet data) vagy a GSM. A Pocket PC-s gépek Socket Communications flash kártyáján keresztül kapcsolhatók mobiltelefonokhoz, ha az infravörös port nem találna partnerre a telefonban. Az oprendszer természetesen támogatja az MSN Mobil szolgáltatást, de az America Online is elérhető vele automatice.

Elsőként a Hewlett-Packard, a Compaq, a Casio és a Symbol mutatott be Pocket PC-t használó kéziszámítógépeket, amiket az első tesztek alapján jól fogadtott a szaksajtó. A HP Jornada gépei 499 dollárnál kezdődnek, ezért 16MB memória színes kijelzővel több színben. A 32MB-os Jornada 548 egy százassal többe kerül.

A Casio szintén szállít vidám színekben pompázó, fiatalos-multimédiás változatokat valamikor nómajd nyáron. Ezek árát egyelőre homály fedi, a 32MB-os Cassiopeia E-115 viszont 599 dollárba kerül. A Compaq alacsonyabb árfekvőkre gondolt Aero 1550-es gépe tervezésekor, ami 299 dollárért monokróm kijelzőt izzít. A cég júniusban színes iPaq-gépeket fog piacra dobni Pocket PC oprendszerrel.

Míg a Windows CE első verziójának megjelenésekor a kéziszámítógépek piacának még csak a csírája látszott, 1999-re sokmillió dolláros üzletté vált. A Palm ennek a tortának több mint 70%-át ehette meg, míg a Microsoftnak 10%-nál nem sikerült feljebb küzdenie magát. Steve Ballmer a Microsoft elnöke és vezérigazgatója most a piac meghódítását várja a Pocket PC-től. A Gartner előrejelzése szerint erre minden esélyük megvan, 2003-ra várhatóan a vásárlók 30%-a Pocket PC-s gépet fog választani.

HP a Casio ellen
Az első tesztek alapján a Hewlett-Packard Jornada 54x-es gépei gyorsabbak és könnyebben kezelhetőek a Casio Cassiopeiánál. Az asztali gép és a Pocket PC közötti adatcserében a Jornada USB-porton keresztül köröket fut a Casióra, ami soros kábellel próbálkozik. Mindkét gép negyed kilót nyom, de a Jornada mérete csak háromnegyede a Cassiopeiának. A Jornada ezen felül fedőlappal védi a gép kijelzőjét, a Cassiopeia ezt külön tokkal oldja meg. Mindkét kijelző 16-bites színmélységű, 240x320 pixel felbontású, de a Casio a jobban olvasható, aktív-mátrixos verziót használja, a Jornada passzív-mátrixos kijelzőjével szemben. Ennek ellenére a Jornada képernyője olvashatóbb a ClearType technológiának köszönhetően. A Cassiopeia képes fogadni Type 2-es CompactFlash kártyákat is, a Jornada csak a vékonyabb Type 1-est tudja használni. A Jornada 8, a Cassiopeia 6 órán keresztül hajtható folyamatosan, bár ez erősen függ a használt alkalmazásoktól. A Jornada ezen felül zenehallgatáskor felajánlja a kijelző kikapcsolását, így további energiát takarít meg.


  • Tippek
  • Biztosítás