Ödön
2 °C
11 °C

A jövő retró mobiljain hagyományos telefonkagylók lógnak

2004.07.22. 11:00
Hagyományos fülhallgatókkal felszerelt működőképes mobiltelefonokat készít és árul az interneten Nicolas Roope, brit dizájner. A szobrászból lett tervező-készítő a Pokia.com weboldalon mutatja be alternatív telefonjait, amelyeket műalkotásnak, a múltat és a jövőt összekapcsoló szimbólumoknak és egyben divatos kiegészítőknek tart.
Nic Roope a liverpooli művészeti iskolában végzett tíz évvel ezelőtt szobrászként, itt kezdett foglalkozni a technológia és dizájn kapcsolatával egy digitális művészeti projektekkel foglalkozó társaság tagjaként. Később a Poke elnevezésű csoportban folytatta munkásságát, amely csoportnak tagjait, így saját magát is "megcsömörlött ipari munkásnak" nevezte egy interjúban.

Érzelmes IT-szakemberek

Tekintse meg képeinket!
"A Poke azért jött létre, hogy a technikát emberibbé tegyük, és más irányból, az érzelmek szintjéről közelítsük meg" - mondta Roope. Ugyanebben az interjúban árulta el azt is, hogy a Pokia ötlete egyszerű viccnek indult, de a prototípusnak akkora sikere volt az utcán, hogy érdemesnek találta a továbbfejlesztésre és terjesztésre.

A hatalmas telefonkagylókkal felszerelt mobiltelefonok ma már megvásárolhatók. Az eBay online aukciós oldalon 5 fontról induló licit során végül 110 fontért (több mint 41 ezer forintnak megfelelő összegért) kelt el az egyik darab.

Felhívás az űrtechnológia ellen

A Poke-csoport a Pokia weboldalán olvasható ismertető szerint azzal a céllal készíti a mobiltelefonra szerelhető kagylós kiegészítőket, hogy felhívja a mobiltelefongyártó cégek figyelmét arra, hogy rossz úton haladnak a mobildizájn területén. Roope véleménye szerint a mobilcégeknél túlságosan elharapódzott az a gondolat, hogy a vásárlók elsősorban futurisztikus, sci-fi-készülékekre vágynak.

"Ahogy a mobilok egyre inkább a futurista dizájn felé sodródnak, egyre kisebbek és kisebbek lesznek, egyszer csak elérik a láthatatlanság küszöbét" - fogalmaz a dizájner, aki a Pokia-termékeket elsősorban divatos kiegészítőkként definiálja. Roope a bluetooth rádiós kapcsolatban látja a jövőt, amelynek segítségével a készülék és a kagyló különválhat, a tulajdonos elrakhatja telefonját a táska mélyére, és a kagylót viselheti az aktuális divattrend szerint. Roope szerint a lényeg ugyanis nem a méret, vagy a minél fejlettebb technológia, hanem a lehető legdizájnosabb retróstílus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?