Oszkár
20 °C
29 °C

A jövő retró mobiljain hagyományos telefonkagylók lógnak

2004.07.22. 11:00
Hagyományos fülhallgatókkal felszerelt működőképes mobiltelefonokat készít és árul az interneten Nicolas Roope, brit dizájner. A szobrászból lett tervező-készítő a Pokia.com weboldalon mutatja be alternatív telefonjait, amelyeket műalkotásnak, a múltat és a jövőt összekapcsoló szimbólumoknak és egyben divatos kiegészítőknek tart.
Nic Roope a liverpooli művészeti iskolában végzett tíz évvel ezelőtt szobrászként, itt kezdett foglalkozni a technológia és dizájn kapcsolatával egy digitális művészeti projektekkel foglalkozó társaság tagjaként. Később a Poke elnevezésű csoportban folytatta munkásságát, amely csoportnak tagjait, így saját magát is "megcsömörlött ipari munkásnak" nevezte egy interjúban.

Érzelmes IT-szakemberek

Tekintse meg képeinket!
"A Poke azért jött létre, hogy a technikát emberibbé tegyük, és más irányból, az érzelmek szintjéről közelítsük meg" - mondta Roope. Ugyanebben az interjúban árulta el azt is, hogy a Pokia ötlete egyszerű viccnek indult, de a prototípusnak akkora sikere volt az utcán, hogy érdemesnek találta a továbbfejlesztésre és terjesztésre.

A hatalmas telefonkagylókkal felszerelt mobiltelefonok ma már megvásárolhatók. Az eBay online aukciós oldalon 5 fontról induló licit során végül 110 fontért (több mint 41 ezer forintnak megfelelő összegért) kelt el az egyik darab.

Felhívás az űrtechnológia ellen

A Poke-csoport a Pokia weboldalán olvasható ismertető szerint azzal a céllal készíti a mobiltelefonra szerelhető kagylós kiegészítőket, hogy felhívja a mobiltelefongyártó cégek figyelmét arra, hogy rossz úton haladnak a mobildizájn területén. Roope véleménye szerint a mobilcégeknél túlságosan elharapódzott az a gondolat, hogy a vásárlók elsősorban futurisztikus, sci-fi-készülékekre vágynak.

"Ahogy a mobilok egyre inkább a futurista dizájn felé sodródnak, egyre kisebbek és kisebbek lesznek, egyszer csak elérik a láthatatlanság küszöbét" - fogalmaz a dizájner, aki a Pokia-termékeket elsősorban divatos kiegészítőkként definiálja. Roope a bluetooth rádiós kapcsolatban látja a jövőt, amelynek segítségével a készülék és a kagyló különválhat, a tulajdonos elrakhatja telefonját a táska mélyére, és a kagylót viselheti az aktuális divattrend szerint. Roope szerint a lényeg ugyanis nem a méret, vagy a minél fejlettebb technológia, hanem a lehető legdizájnosabb retróstílus.