Lézerpuskát fejlesztettek az amerikai légierőnél

2005.12.05. 11:00
A hordozható fegyver nem gyilkol, hanem elvakítja az ellenfelet. Az ellenfél napszemüvegel védekezhet.

A közel egymillió dollárból kifejlesztett eszközre az amerikai légierő berkein belül használatos jelző a "hordozható", ami annyit jelent, hogy a lézerpuska épp hogy hordozható, azaz komolyan fejlett karizomzat kell ahhoz, hogy a katona a kísérleti fegyvert a vállához bírja emelni.

lezerpuska
Fussunk, szaladjunk

A lézerpuska elnevezése egy betűszó: phaser. Véletlenül azonos a Star Trekben használatos kézifegyverrel, amely olyan sugarat bocsát ki, amelytől füstölni kezdenek és a földre rogynak az erősen elmaszkírozott színészek.

A genfi egyezmény ENSZ által 1995-ben elfogadott negyedik jegyzőkönyve tiltja az olyan lézeres eszközök harctéri alkalmazását, amelyek visszafordíthatatlan vakságot okoznak. Az Egyesült Államok nem írta alá az egyezményt, az amerikai védelmi miniszter William Perry azonban ígéretet tett, hogy betartják.

A két hullámhosszú lézerfényt kibocsátó eszköz, amelyekről természetesen nem közöltek közelebbi technikai részleteket, ideiglenes vakságot okoz - kivéve, ha túl közelről lőnek vele arcon valakit.

A phaser második generációjába már távolságmérőt is terveznek építeni, ami automatikusan szabályozza a lézernyaláb erejét.

A fegyver fejlesztőit nem keseríti el különösebben, hogy a megfelelő védőszemüveggel ki lehet védeni a lézerpuska hatását. Úgy vélik ugyanis, hogy a védőszemüveg viselőjéről pontosan lehet tudni, hogy ellenség.

Még legalább öt évbe telik, míg a phaser átmegy a megfelelő teszteken és kikerül a Pentagon fejlesztőintézeteiből.  • Hírek
  • Személyi kölcsön