Piroska
-2 °C
5 °C

Robotcsáp vigyáz a rászorulókra

2004.03.13. 11:29
A korlátozott mozgású emberekről gondoskodó robot etetni, borotválni és sminkelni is képes. A Flexibot a falon és a padlón elhelyezett aljzatok segítségével bárhová eljut a lakásban, és mindent elér.
A Egyesült Királyságban csütörtökön mutatták be a Flexibot névre keresztelt robotcsáp prototípusát, amely elsősorban a tolószékhez kötött, mozgásképtelen embereknek nyújthat segítséget. Bár az egy méter hosszú csáp még csak etetni, fogat mosni, borotválni és sminkelni képes, a fejlesztők tervei szerint a következő változat már háromfogásos ebédet fog felszolgálni.

Bárhol, bármikor

Az embereket segítő robotcsáp ötlete egyáltalán nem új, hiszen a Handy 1 névre keresztelt változat régóta létezik, ez azonban kizárólag tolószékhez csatolva működik. Mike Topping, a Staffordshire Egyetem Rehabilitációs Robotikai Központjának munkatársa azonban úgy gondolta: szükség lenne egy olyan robotra, amely szabadon mozog a lakásban, tehát bárhol és bármikor bevethető, nemcsak a kerekesszék közelében.

Topping két évvel ezelőtt indította el a 2,3 millió eurós Flexibot projektet, amelyben nyolc európai szervezet vesz részt, és amelyet az Európai Bizottság is támogat.

Nem a földön jár

A többi robottal ellentétben a Flexibot nem a földön jár, hanem a számára kialakított speciális aljzatokhoz kapcsolódva halad előre. A bajonettzáras aljzatok egyszerre két cél szolgálnak: megtámasztják és feltöltik árammal a robotcsápot, mondta el a New Scientistnek Gunnar Bolmsjý, a svédországi Lund Egyetem mérnöke, a csatlakozó megalkotója.

Keze még nincs

A robotcsáp mindkét végére lehet háztartási eszközöket, például elektromos fogkefét vagy borotvát csatolni, de fogni egyelő nem tud, ugyanis az erre alkalmas robotkéz csak áprilisban készül el. A csáp egyébként a beépített öt motor segítségével legfeljebb négy kilogrammos súlyokat képes cipelni, de egyetlen lakásban több robot is együttműködhet.

Jelenleg a roboton nincsenek érzékelők, ezért kizárólag az általa megtett távolság kiszámolása alapján navigál, de ezzel a módszerrel is tizedmilliméteres pontosságot tudtak elérni a fejlesztők. A felhasználók egyetlen gomb nyomkodásával vagy akár egy szívószál fújogatásával irányíthatják.