Iván
22 °C
39 °C

Robotporszívó hekkereknek

2005.06.27. 10:00
Az iRobot szabadon hozzáférhetővé teszi a Roomba porszívók programozási interfészét, így más cégek is gyárthatnak majd kiegészítőket a takarítóautomatához.

Az iRobot hamarosan piacra dobja Roomba Scheduler robotporszívóját, amelynek munkaideje kézi vezérlőeszközzel előre beállítható, így a kis kerek háztartási gép akkor is dolgozhat, amikor éppen senki sincs otthon. Mivel ilyenkor nehéz figyelni arra, hogy az intelligensen közlekedő gép még véletlenül se tévedjen be a gyerekszobába, ahol percek alatt felszippanthatná a padlón felejtett legókészleteket, a tulajdonosok két virtuális falat is felhúzhatnak a lakásban, amelyet a Roomba sohasem lép át.

#alt#

A porszívónak egyébként most csak a szoftvere változott, a hardvere ugyanaz, mint a már piacon lévő típusoknak. Amíg a Roomba Scheduler 330 dollárba - kb. 70 000 forintba - kerül, addig a régi gépek tulajdonosai 60 dollárért külön is megvásárolhatják a szoftverfrissítést és a kiegészítőt. A Scheduler augusztusban kerül a boltok polcaira.

Szabad a tánc

A vállalat mindeközben megnyitja a Roomba programozási interfészét, így külső cégek is készíthetnek kamerát vagy más kiegészítőt a porszívóhoz, amelyet a fejlesztők szabványos soros porttal szereltek fel, és úgy alakították át a gépet, hogy azt egy online kezelőfelületen lehessen irányítani. A robot kamerája által közvetített videót is ezen a felületen lehet megnézni.

A soros porton elvileg más eszközök - mozgásérzékelők, hőkamerák, mobiltelefonok, mikrofonok - is a porszívóra köthetők, sőt a megfelelő célhardverrel felszerelt robotok házőrző és tűzérzékelő feladatot is elláthatnak.

A robotok piaca még nagyon új, de az iRobot már több mint egymillió Roomba porszívót adott el. A Cnet által megkérdezett elemzők szerint 2007-ben már négymillió robot lesz a háztartásokban.