Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kezesbárány a SonyEricssontól

2004.08.10. 10:30
A svéd-japán vállalat ergonómusai szinte csodákat műveltek, a K700 ugyanis könnyen kezelhető és gyors. Az extra funkciókkal telepakolt készülék képalkotásban nem mindig járt sikerrel, és mp3-lejátszónak sem tökéletes.
Az elektronikus kütyük sikere - számos egyéb tényező, például a felszereltség és a kinézet mellett - javarészt attól függ, hogy milyen egyszerűen kezelhetőek, és erre talán az iPod népszerűsége a legjobb bizonyíték: a mindössze néhány gombbal és tekergetővel felszerelt készülék igen gyorsan vezető pozíciót szerzett pozíciót a médialejátszók piacán. A SonyEricsson a K700 modellel ezt a sikert próbálja megismételni a mobiltelefonok piacán, ugyanis a telefon nagy tudású és könnyen használható.

A K700 formája, stílusa és anyaghasználata nagyon emlékeztetett a sikeres T610/T630 modellekére, amelyeknél ez a készülék néhány milliméterrel alacsonyabb és szélesebb. A hátlapja kellemes fémes tapintású, a gombjai méretesek, és a korábbiaknál nagyobb és keményebb lett a központi irányítópöcök, ezért navigálás közben ritkábban lőttem mellé. A SonyEricsson mérnökei valószínűleg azt próbálják elhitetni velünk, hogy készülékük legalább annyira fényképezőgép, mint amennyire telefon, legalábbis erre utal a K700 legügyesebb dizájneleme: a megvilágított gombok és a háttérképek által kirajzolt kör, amelyet a hátlapon található kamerával szimmetrikusan helyeztek el.

A K700 első bekapcsolása után rögtön az igen szimpatikus készülékbeállító program bukkant elő a semmiből, amely megmutatta a legfőbb funkciók elérhetőségét, felajánlotta a nyelv, dátum és idő beállítását, majd eltűnt és átadta az irányítást.

Színesen animált

Tekintse meg képeinket!
Mint arra már a bevezetőben is utaltam, a K700 egyik erőssége éppen az irányíthatóság, a SonyEricsson ergonómusai kiváló munkát végeztek. Például a wapfüggők egyetlen gombnyomással elérhetik a böngészőt, a kamera egyetlen kézzel is kezelhető, és az előszeretettel alkalmazott horizontális bontásnak köszönhetően a menük átláthatóak. Ugyanezt a horizontális elosztást használja egyébként a névjegyzék is: az illető nevét kijelölve megjelenik a fő elérhetősége, mondjuk a mobilszáma, és jobbra-balra lapozva az email címe meg további telefonszámai is megtalálhatóak. És mindehhez csak az irányítópöcköt bizergáltam, nem kellett gombnyomások sorozatát betanulnom.

A K700 további erőssége a kiváló minőségű TFT-kijelző, amely hatvanötezer színt jelenít meg 176x220 pixelen, valamint a kamera, amely hivatalosan csak VGA minőségű, azaz 640x480 pixeles képeket tud készíteni, ennek ellenére 1280x960 pixeles választási lehetőséget is találtunk. A képek többsége szép és éles lett, ráadásul három fotó összefűzésével panorámakép is készítő, néha azonban megmagyarázhatatlan okból életlen és szemcsés képeket rögzítettem, pedig a parasztvakításra és minőségrontására egyaránt alkalmas négyszeres digitális zoomot egyszer sem használtam. A kamerához egyébként tartozik egy aprócska tükör, és egy vakunak nem nevezhető roppant erős fényforrás is, amely sokat segített a szekrény alatti porszívózásban, más hasznát azonban nem találtam.

Nem lejátszónak

A fiataloknak szánt mobil mozgó háttérképei dögösek, és a menü animált ikonjai nem lassítják le a navigálást. A fiatalok bizonyára annak is örülnek, hogy a készülékben van rádió, mp3-lejátszó, meg ötsávos hangszínszabályzó, viszont annak kevésbé örülhetnek, hogy a készülék negyvenmegás memóriája nem bővíthető. Így ugyanis alig egy-két jó minőségű zeneszám fér el a készüléken a képek és egyéb adatok mellett, és még a SonyEricsson sem fog arra rávenni, hogy ezentúl inkább rossz minőségű mp3-at hallgassak.

Klikk a képre!
A készülék természetesen gprs kapcsolaton wapol, és többek között bluetooth hálózati csatlakozóval szinkronizálja adatainkat a számítógéppel. A böngészője támogatja a wap 2.0 szabványt és a biztonságos kapcsolatokat, tehát elektronikus számlámat is nyugodtan kezelhetném mobillal, ha a bankom is alkalmas lenne erre. A K700-ban van naptár, ébresztőóra és emlékeztető is, ráadásul ez utóbbi kettő kikapcsolt állapotban is riaszt.

A parányi, mindössze 93 grammos SonyEricsson K700 listaára 141 ezer forint, akciós ára 98 700 forint a T-Mobile előfizetőinek, de tizenkét hónapos hűségnyilatkozattal 74 900, huszonnégy hónapossal 64 900 forintért megszerezhető. A Vodafone Vitamax csomagban 69 990 forintért, előfizetéssel 49 990 forintért, hároméves előfizetéssel 34 990 forintért kínálja.