Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mobil planetárium amatőr csillagászoknak

2006.01.05. 14:26
Műkedvelő, jól eleresztett asztronómusok lassan épülő szakmai becsületét alapozhatja meg a SkyScout, az a mobil planetárium, amelyet a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai expón mutatott be a teleszkópokat és távcsöveket gyártó amerikai Celestron.

#alt# Melyik is a Fiastyúk? A Celestron kisebb videokamera méretű, alig félkilós szerkezetét elég a csillagos égre irányítani, és máris tájékoztat arról, melyik csillag melyik, de a mobil planetárium puszta azonosításon kívül egyéb hasznos adatokkal is szolgál - kívánságra szóban vagy szövegben. A SkyScout érdekes történeteket is tud egy-egy csillagról, és ha a tulaj úgy akarja, minden éjszaka előáll a tíz kihagyhatatlan csillag listájával, vagyis azokéval, amelyeket aznap feltétlenül érdemes megnézni.

A készülék USB-porton keresztül szinkronizálható a számítógéppel, de SD-kártyán új programokat is fogad, például az "Asztronómia gyerekeknek" című szoftverkiadványt.

Megmondja, merre van a Mars

A mobil planetárium fordítva is működik, képes ugyanis arra, hogy a kijelzőben világító nyilakkal használóját a 6000 égitestet tartalmazó adatbázisból kiválasztott csillagra irányítsa. Ha a csillagásznövendék olyan csillagba ütközik, amely egy konstelláció része, a SkyScout tájékoztatja erről, és szívesen elmagyarázza neki a csillagképet alkotó többi égitestet is.

A SkyScout saját pozícióját GPS-vevővel lövi be, amellyel nemcsak a felhasználó tartózkodási helyét, de a dátumot és az időt is meghatározza; a különböző objektumok helyzetét az adott pillanatban célszoftverrel számítja ki, azt pedig, hogy a készülék pontosan milyen irányban áll, a Föld mágneses és gravitációs mezőinek figyelembe vételével határozza meg. Az áráról egyelőre nem tudni. De hogy nem két fillér lesz, az biztos!