Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Semmivel sem kompatibilis a Microsoft zenelejátszója

2006.11.16. 12:45
Januárig biztosan nem lesz kompatibilis a Microsoft zenelejátszója, a Zune a társaság legújabb operációsrendszerével, a Vistával. Az első nap lanyha volt az érdeklőség, bár a Microsoft hosszútávra tervez.

A Microsoft Zune nem hajlandó együttműködni a Microsoft Windows Vistával. A gyártó semmilyen felvilágosítást nem adott arról, hogy két termék mikor értheti majd meg egymást. Pedig ugyanabban a hónapban kerülnek piacra, a Zune a hét eleje óta kapható, a Vista harmincadikától kerül a számítógépekre. A Microsoft azért bíztat is egy kicsit, arra kéri az érdeklődőket, hogy később nézzenek vissza a weboldalára, hátha lesz megoldás.

Európának mindegy

Szakértők szerint januárra készülhet el a javítás, akkor kerül ugyanis a boltokba a nagyközönségnek szánt Vista. Novemberben az operációs rendszer üzleti felhasználóknak szánt változatát dobják piacra. Azok meg ne hallgassanak zenét. Az európai júzereket nem is érinti a probléma, a kontinensre 2007 valamelyik negyedévében jut majd el a lejátszó, akkorra már biztos megjelenik a javítás.

A Zune egyébként feltűnően inkompatibilis, nemcsak a következő generációs operációsrendszerrel nem hajlandó együttműködni, de a Windows Media Playerrel sem. Pedig a Microsoft rengeteg cégre ráerőltette szoftverét, meg az azzal járó másolásvédelmi rendszert, aztán amikor saját lejátszóval állt elő, ahhoz új szoftvert készített. Éppen ezért a Microsoft MSN zeneboltból letöltött dalokat nem is lehet meghallgatni a Zune-nal.

Az AFP beszámolója szerint meglehetősen lanyha volt az érdeklődés az első napon a lejátszó iránt. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a nyitónap délelőttjén nem rohanták meg a vásárlók az üzleteket, de akkor még arra számítottak az eladók, hogy délután megindul a roham. Nem indult.

Kevesen, de ez nem baj

Volt olyan bolt, ahol nem is láttak érdeklődőt, máshol megnézték a készüléket, de nem vettek belőle, ahol mégis vásároltak, ott is csak pár darabot. A Best Buyban viszont már délelőtt is vitték a készülékeket, a nap végére meg már több tucatot sikerült eladni, ugyanakkor a hírügynökség szerint sokkal többen álltak sorba azért, hogy valamilyen iPod-kiegészítőt vásároljanak. Pedig a shuffle-t leszámítva nem is mutattak be új iPodot az utóbbi hetekben.


Kattintson a képre!

Elemzők egyetértenek abban, hogy szinte teljesen mindegy, hogyan szerepel a Zune az első időkben. Ahogy mondják, maratoni futásra, nem sprintre készül az óriás, ráadásul a Microsoft megengedheti magának, hogy egy-egy terméken százmilliókat veszítsen. Az első Xbox is bukás volt anyagi értelemben, viszont segítségével a Microsoft megkapaszkodott a konzolpiacon, a játékgép második generációja meg már tisztes hasznot is hozhat. A Zune szerepe is ennyi: hídfőállást verni az iPod birodalmában, mondják az elemzők.

Persze az Apple is terjeszkedik. Miközben nyakunkon a társaság zenelejátszós mobilja, az iPhone, a kaliforniai cég a héten jelentette, hogy sikerült megállapodnia hat amerikai légitársasággal. A flottába tartozó gépeken 2007-től az utasok a repülőgép szórakoztatórendszerébe köthetik iPodjukat, így az ülések fejtámlájába épített kijelzőkön saját filmjeiket, videóikat nézhetik vissza.