Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Sörfőzés a mosógépben

2003.02.28. 11:01
A mosógépnek nagy nemesacél tartálya és folyamatosan forgó dobja van. Fűtőrudakkal szerelték fel, és rendszeresen ellenőrzi a víz hőmérsékletét. Vagyis minden képességgel rendelkezik, amire Michel Fey duisburgi lelkésznek a sörfőzéshez szüksége van.
A 45 éves atya a hobbi sörfőzés nagy híve, így a mosógépét úgy alakította át, hogy az a földhözragadt mosás helyett sörital előállítására legyen képes. A kiszolgált Lavamatban Altbier, Kölsch, Pils típusú és fekete sör egyaránt előállítható, ráadásul minden ponton megfelel a sör minőségét megszabó, több száz évvel ezelőtt elfogadott bajor tisztasági törvényt.

Michel Fey 15 évvel ezelőtt fogott bele a házi sörfőzésbe. Egy fiatal katolikus közösség lelkipásztoraként egy nyári táborban a tűzhelyen főzött egy fazékban - ahogy elnevezte - "Lagerbiert". Az eredmény olyan meggyőzőre sikeredett, hogy azt követően a barátaival többször nekiállt a fáradságos procedúrának.

Saját maga javította

A kézi sörfőzés nem egyszerű művelet, az állandó keverés mellett tartani kell a szigorúan előírt hőmérsékletet, és az eszközök tisztaságára is ügyelni kell. Fey atya aztán az egyik barátjánál talált egy meghibásodott felültöltős mosógépet, amelynek a dobját a konstrukcióból adódóan bármikor ki lehet emelni.

A rossz mosógép javítását saját kezűleg végezte a lelkész. Miközben kisúrolta a régi lerakódásokat, eltávolította a vezérlést, és számítógép által irányított elektronikát épített be. Mint arról beszámol, a hőmérséklet-szabályzás kialakításával volt a legtöbb gondja, az asztalon működőképes megoldások közül több csődöt mondott a mosógép belsejében.

Teljesen automatikus

A lelkipásztor programozó öccsével közösen dolgozott a C-ben megírt programon, hogy a PC a nyomtatóporton keresztül vezérelhesse a mosógép funkcióit. A kiszolgált Lavamat megpillantása és az első sör lefőzése között másfél év telt el.

A sörfőzés teljesen automatikusan zajlik, kézi üzemmódba csak a tisztítás idejére kell átváltani. Szappanos-mosószeres utóíze soha nem volt a mosógépben főzött sörnek, hiszen a lelkész nem csak belül takarított ki mindent, de a lefolyórészt is teljesen kicserélte.

Tülköl, ha jöhet a maláta

"A sörfőzéshez egy nagy, fűthető, keverőberendezéssel ellátott edényre van szükség, amely könnyen tisztán tartható. Mindezt egyesíti magában a régi felültöltős gép, hiszen van benne nemesacél dob, fűtőszálak, vízcsatlakozás és lefolyószivattyú, hőmérséklet- illetve szintellenőrzés. A dob a főzés folyamán a gépben marad, mert a malátát textilpelenka anyagából varrt zsákba teszem. Csak a felfőzés és a tisztítás idejére távolítom el a dobot a gépből" - írja a weboldalán Michel Fey.

A sörkészítés azzal indul, hogy a program a gépbe 25 liter csapvizet enged, majd 40 fokra felmelegíti. Ha elérte a bekeveréshez megfelelő hőmérséklet, a gép hangjelzést ad. Az óriás főzőtasakban a lelkész öt kilogramm malátát tesz a mosógép dobjába. Ennek minősége határozza meg a sör színét, világos sörhöz világos malátát, barnasörhöz és Altbierhez sötét malátát adagol.

Három hét múlva iható

Az eljárás további részében a hőmérséklet egészen lassan 78 fokig emelkedik. A cukor hozzáadását követően a maláta és a keverődob szereplése véget ért, ezeket az atya kiemeli a gépből. A folyadékot a mosógép forrásig hevíti, majd a kis tasakban közvetlenül a mosótérbe helyezett 50 gramm komló gondoskodik arról, hogy a sör keserű és tartós maradjon.

Egy óra főzés után Michel Fey a sört hordóba pumpálja, és mintegy húsz fokra hűti, és ekkor teszi hozzá az élesztőt. Két napig hevesen erjed a Jungbier, ezt követően a lelkipásztor palackokba tölti. Három heti érés után kész a mű, és elfogyasztható a házi főzésű sör.

Mindig engedélyt kell kérnie

Fey atya a honlapján arról is beszámol, hogy szívesen kísérletezik a komló és a maláta mennyiségének variálásával. A hobbi sörfőző szerint így a "nagyon jó" és a "most nem sikerült" közötti széles spektrumon minden minőséget sikerült bejárni.

Bármilyen jó az íze, a sörét nem árusíthatja a lelkipásztor, a barátaival közösen iszogatja meg. A törvény havi 30 liter előállítását engedélyezi, viszont Fey atyának minden egyes főzéshez meg kell szereznie a duisburgi pénzügyőrség engedélyét. Korábban levélben írta meg a kérvényét, de most már a fax küldése is elegendő, hogy megkapja a felmentést a söradó alól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?