Sörfőzés a mosógépben

2003.02.28. 11:01
A mosógépnek nagy nemesacél tartálya és folyamatosan forgó dobja van. Fűtőrudakkal szerelték fel, és rendszeresen ellenőrzi a víz hőmérsékletét. Vagyis minden képességgel rendelkezik, amire Michel Fey duisburgi lelkésznek a sörfőzéshez szüksége van.
A 45 éves atya a hobbi sörfőzés nagy híve, így a mosógépét úgy alakította át, hogy az a földhözragadt mosás helyett sörital előállítására legyen képes. A kiszolgált Lavamatban Altbier, Kölsch, Pils típusú és fekete sör egyaránt előállítható, ráadásul minden ponton megfelel a sör minőségét megszabó, több száz évvel ezelőtt elfogadott bajor tisztasági törvényt.

Michel Fey 15 évvel ezelőtt fogott bele a házi sörfőzésbe. Egy fiatal katolikus közösség lelkipásztoraként egy nyári táborban a tűzhelyen főzött egy fazékban - ahogy elnevezte - "Lagerbiert". Az eredmény olyan meggyőzőre sikeredett, hogy azt követően a barátaival többször nekiállt a fáradságos procedúrának.

Saját maga javította

A kézi sörfőzés nem egyszerű művelet, az állandó keverés mellett tartani kell a szigorúan előírt hőmérsékletet, és az eszközök tisztaságára is ügyelni kell. Fey atya aztán az egyik barátjánál talált egy meghibásodott felültöltős mosógépet, amelynek a dobját a konstrukcióból adódóan bármikor ki lehet emelni.

A rossz mosógép javítását saját kezűleg végezte a lelkész. Miközben kisúrolta a régi lerakódásokat, eltávolította a vezérlést, és számítógép által irányított elektronikát épített be. Mint arról beszámol, a hőmérséklet-szabályzás kialakításával volt a legtöbb gondja, az asztalon működőképes megoldások közül több csődöt mondott a mosógép belsejében.

Teljesen automatikus

A lelkipásztor programozó öccsével közösen dolgozott a C-ben megírt programon, hogy a PC a nyomtatóporton keresztül vezérelhesse a mosógép funkcióit. A kiszolgált Lavamat megpillantása és az első sör lefőzése között másfél év telt el.

A sörfőzés teljesen automatikusan zajlik, kézi üzemmódba csak a tisztítás idejére kell átváltani. Szappanos-mosószeres utóíze soha nem volt a mosógépben főzött sörnek, hiszen a lelkész nem csak belül takarított ki mindent, de a lefolyórészt is teljesen kicserélte.

Tülköl, ha jöhet a maláta

"A sörfőzéshez egy nagy, fűthető, keverőberendezéssel ellátott edényre van szükség, amely könnyen tisztán tartható. Mindezt egyesíti magában a régi felültöltős gép, hiszen van benne nemesacél dob, fűtőszálak, vízcsatlakozás és lefolyószivattyú, hőmérséklet- illetve szintellenőrzés. A dob a főzés folyamán a gépben marad, mert a malátát textilpelenka anyagából varrt zsákba teszem. Csak a felfőzés és a tisztítás idejére távolítom el a dobot a gépből" - írja a weboldalán Michel Fey.

A sörkészítés azzal indul, hogy a program a gépbe 25 liter csapvizet enged, majd 40 fokra felmelegíti. Ha elérte a bekeveréshez megfelelő hőmérséklet, a gép hangjelzést ad. Az óriás főzőtasakban a lelkész öt kilogramm malátát tesz a mosógép dobjába. Ennek minősége határozza meg a sör színét, világos sörhöz világos malátát, barnasörhöz és Altbierhez sötét malátát adagol.

Három hét múlva iható

Az eljárás további részében a hőmérséklet egészen lassan 78 fokig emelkedik. A cukor hozzáadását követően a maláta és a keverődob szereplése véget ért, ezeket az atya kiemeli a gépből. A folyadékot a mosógép forrásig hevíti, majd a kis tasakban közvetlenül a mosótérbe helyezett 50 gramm komló gondoskodik arról, hogy a sör keserű és tartós maradjon.

Egy óra főzés után Michel Fey a sört hordóba pumpálja, és mintegy húsz fokra hűti, és ekkor teszi hozzá az élesztőt. Két napig hevesen erjed a Jungbier, ezt követően a lelkipásztor palackokba tölti. Három heti érés után kész a mű, és elfogyasztható a házi főzésű sör.

Mindig engedélyt kell kérnie

Fey atya a honlapján arról is beszámol, hogy szívesen kísérletezik a komló és a maláta mennyiségének variálásával. A hobbi sörfőző szerint így a "nagyon jó" és a "most nem sikerült" közötti széles spektrumon minden minőséget sikerült bejárni.

Bármilyen jó az íze, a sörét nem árusíthatja a lelkipásztor, a barátaival közösen iszogatja meg. A törvény havi 30 liter előállítását engedélyezi, viszont Fey atyának minden egyes főzéshez meg kell szereznie a duisburgi pénzügyőrség engedélyét. Korábban levélben írta meg a kérvényét, de most már a fax küldése is elegendő, hogy megkapja a felmentést a söradó alól.  • Tippek
  • Hírek