Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Saját katonáira támadt a harci robot

2008.04.14. 07:09
A robotokról szóló konferencián a hadsereg illetékese bevallotta a kínos incidenst, de azt ígéri, a következő generáció már biztonságosabb lesz.

Tavaly nagy reményekkel vetették be a SWORDS nevű harci robotot az iraki hadszíntéren, ám mint a napokban kiderült, az eszköz még korántsem tökéletes, egyszer ugyanis üzemeltetői ellen fordult, írta meg az IT.café. A kínos ügyre a jelenleg zajló RoboBusiness konferencián derült fény, amikor Kevin Fahey, az amerikai hadsereg egyik vezetője tett árulkodó nyilatkozatokat - tudósít a Popular Mechanics. A nyílt válaszokat kerülő Fahey végül is beszámolt arról, hogy a szinte csodafegyvernek tartott SWORDS egységek harci helyzetben, anélkül, hogy erre utasítást kaptak volna, megfordították tornyaikat, s M249 gépfegyverüket az amerikai állások felé fordították. A "meghibásodott" egységeket azonnal kivonták a harci cselekményekből.

Az incidens során senki nem sérült meg, ám az amerikai katonák elvesztették a robotokba vetett bizalmukat. Fahey (aki roppantul sajnálta, hogy "most talán 10-20 évet is kell várni a gépek éles helyzetben történő kipróbálására") viszont kijelentette, hogy a robot következő generációs változata, az erősebb fegyverzettel ellátott MAARS már okosabb lesz.

Az innovatív katonai tesztelések úgy tűnik ilyenek, a SWORDS kudarcáról szóló tudósítások mind megemlítik, hogy a V-22 Osprey repülési programban 30-an haltak meg, ám az eszköz azóta már rendszeresítve van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?