Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Saját katonáira támadt a harci robot

2008.04.14. 07:09
A robotokról szóló konferencián a hadsereg illetékese bevallotta a kínos incidenst, de azt ígéri, a következő generáció már biztonságosabb lesz.

Tavaly nagy reményekkel vetették be a SWORDS nevű harci robotot az iraki hadszíntéren, ám mint a napokban kiderült, az eszköz még korántsem tökéletes, egyszer ugyanis üzemeltetői ellen fordult, írta meg az IT.café. A kínos ügyre a jelenleg zajló RoboBusiness konferencián derült fény, amikor Kevin Fahey, az amerikai hadsereg egyik vezetője tett árulkodó nyilatkozatokat - tudósít a Popular Mechanics. A nyílt válaszokat kerülő Fahey végül is beszámolt arról, hogy a szinte csodafegyvernek tartott SWORDS egységek harci helyzetben, anélkül, hogy erre utasítást kaptak volna, megfordították tornyaikat, s M249 gépfegyverüket az amerikai állások felé fordították. A "meghibásodott" egységeket azonnal kivonták a harci cselekményekből.

Az incidens során senki nem sérült meg, ám az amerikai katonák elvesztették a robotokba vetett bizalmukat. Fahey (aki roppantul sajnálta, hogy "most talán 10-20 évet is kell várni a gépek éles helyzetben történő kipróbálására") viszont kijelentette, hogy a robot következő generációs változata, az erősebb fegyverzettel ellátott MAARS már okosabb lesz.

Az innovatív katonai tesztelések úgy tűnik ilyenek, a SWORDS kudarcáról szóló tudósítások mind megemlítik, hogy a V-22 Osprey repülési programban 30-an haltak meg, ám az eszköz azóta már rendszeresítve van.