Ágnes
-1 °C
2 °C

Dug és játszik

2001.01.15. 15:40
Kapcsolódók (1)
Az eredetileg Macintosh-hoz készült Artec szkenner otthoni pénznyomtatáshoz közepes képminősége miatt teljesen használhatatlan, de ár/teljesítmény viszonylatban nehéz jobbat találni nála.
Könnyű és lapos
Amikor a nyomtató már alaptartozéknak számít új gépek vásárlásánál, hasznos bír lenni, ha még húszezer forintért egy szkennerrel is beerősítik a konfigurációt, a szkenner ugyanis a család barátja, a beléje fektetett javakat az évek során egy sor jelentéktelen aprósággal hálálja meg.

Az Artec Ultima 2000 szkennere kifejezetten ilyen célzattal készült, családi képek, levelek, szerződések digitalizálására, na meg persze arra, hogy Bori néni fel tudja tenni az internetre, mi történt aznap a macskájával.

Mérsékelt energiaigény

Otthoni használatra ideális
A szkenner USB-porton keresztül csatlakozik a számítógéphez, és ravaszul még az áramot is ezen keresztül veszi fel, így nem fáraszt azzal, hogy konnektort kelljen vadászni a sokadik tápkábelnek. Ezért cserébe közvetlenül a gépbe kell csatlakoztatni, mivel a nagyobb energiaigényét külső USB-hub nem tudja fedezni.

Telepítése az egy szem kábel és a meghajtószoftver betöltésével durván két perc alatt letudható. Windows 2000 alatt nálam azt azért eljátszotta, hogy az újraindított gép kékhalálba merevedett, annak ellenére, hogy a meghajtója dikretben támogatja az oprendszert, de bekapcsolás után rákötve már tökéletesen működött.

A gép mellé csomagolt szoftvert úgy hívják, hogy MGI PhotoSuite, és már-már betegesen felhasználóbarát kezelőfelületével egy helyen megoldja a képek szkennelést, vagdosását, albumba rendezését, üdvözlőkártyává, poszterré vagy magazincímlappá alakítását. Az egybites számítógépes ismeretekhez igazított program a photoshoppereket bizonyára görcsös nevetéssel küldi a padlóra, de ingyenes célszoftvernek megteszi. A szintén tartozék Xerox TextBridge szövegfelismerő magyarul nem tud, ezért a Recognita 5-ös beszerzése elkerülhetetlen.

Mérsékelt minőség

A két éve Macintosh-okhoz készült szkenner környezetbarát anyagfelhasználásából adódóan szabadon választható két ujjal felelemhető, ráadásul lapos is. A megszokott magasság felét a cég a Contact Image Sensor technológiának köszönheti, amely azonban semmivel sem nyújt rosszabb minőséget, mint egy hagyományos CCD-optika, illetve nem azért rosszabb.

A relatíve alacsony fogyasztás miatt az egy menettel behúzott képek szkennelése lassabbnak tűnhet az átlagosnál, és az is. A román Playboy címlapját például 600 dpi-vel három és fél percig csócsálta, viszont a beállításokat legalább nem lehetett 256-os színmélységgel összezavarni: a felbontásnál színes, szürke vagy fekete-fehér közül lehet választani.

A hivatalos adatok szerint felbontása 600x1200 dpi 36-bites színmélység mellett, de az ilyeneket nem kell reflexből benyalni, hiszen a képminőség ettől még nem lesz kimagaslóan jó. A képminőség még az ár tudatában is csak erős közepesnek nevezhető, a színek elég haloványak, a képek enyhén maszatosak.

Mindezek ellenére egy alkalmankénti otthoni használatra ideális, húszezer forintért még pont nem pénzkidobás, ellenben már használható.

A készüléket a Senorgtól kaptuk tesztelésre. Kiskeresdelmi ára nettó 16400 forint.