Salamon
-1 °C
13 °C

Szétlapított iPod

2007.09.27. 12:40
Nagyobb, szélesebb, vágatlan, és a csúnya szavak is tisztábban hallható az új iPod nanón, ami képes lejátszani a videókat, a régi kiegészítők viszont mehetnek a szemétbe.

A képek alapján azt gondoltam: a folyamat nem ért véget. Kezdődött az első generációs nanóval, ami szerintem a legszebb mp3-lejátszó volt, ami addig megjelent. Aztán jött a második, ami más sokkal kevésbé tetszett, olyan volt, mint egy vékonyka mini, eltűntek az elegáns vonalak, ráadásul rendesen karcolgatni sem lehetett. Amikor alig egy hónapja bemutatták a harmadik nanót, nem értettem, hogy mit akar az Apple ezzel a kövér döggel. A képek alapján úgy nézett ki, mintha a második generációt kint felejtették volna a napon, aztán hétórányi olvadás után ráült volna egy elefánt.

Mehet a szemétbe

Nem voltak tehát magasak az elvárásaim, talán ezért, talán mert a harmadik generáció nem különösebben fotógén, de élőben sokkal szebbnek látszik a készülék. Igaz, szélesebb mint két elődje, de a nano most lett igazán tenyérnyi, szó szerint: pont akkora, hogy belefér a kezünkbe, kevésbé fallikus, jobb is a fogása. Az egyetlen problémát a kiegészítők jelentik: aki bevásárolt már tokokból, tartókból, akármiből, és most lejátszót vált, vehet mindenből újat. Mi megpróbáltuk beletolni a futáshoz használt karpántba az új nanót, és láttuk, hogy bele is tudnánk tuszkolni a régi helyére, de soha többet ki nem jönne onnan. Ördögi tervünkről így letettünk.

Nagyobb kijelző

Az arányok átalakulása miatt a navigációs kerék is kisebb lett. A képeken ez nem látszik, de használat közben már igen, mert az újról könnyebben letér az ujjunk, jobban oda kell figyelni a mozdulatainkra használat közben. Változott valamelyest az anyaghasználat is. Szemből ugyanaz az alumíniumborítás, mint az elődön, hátul viszont visszatért az első generáció csillogó, fémes felülete, ami sokkal szebb, amíg a dobozban van a cucc. Kézbevétel után ugyanis egyből tele van ujjlenyomatokkal, meg könnyebben is karcolódik, viszont elegánsabb, ipodosabb.

Az új nano 320x240 pixeles kijelzője nemcsak nagyobb lett, a minősége is rengeteget javult. Önmagában is elég éles a kép, ha viszont mellé rakjuk a régit, kiderül, mekkora a különbség. Tanulság: ne rakjuk mellé a régit. Én megtettem, és most sajnálom csak igazán, hogy három héttel a harmadik generáció bemutatása előtt vettem egyet a másodikból, szerintem a legcsúnyábból: kisebb kijelző, kevesebb funkció, ráadásul most már 4 gigabájtosat kapnék a 2 gigabájtos régi áráért.

Okos lapos

A harmadik generáció nemcsak szélesebb lett, többet is tud: szebb lett a menü, és képes már videókat is lejátszani, ami jó is, meg nem is. Ingyen van, mondhatnánk, hiszen egy gigabájtra leosztva lényegesen olcsóbb az új modell, a videóért tehát már tényleg nem kell fizetni, akkor meg miért ne? Ráadásul az éles kijelzőn valóban remek minőségben jelennek meg a mozik, de csak másfél percig: utána elkezd homályosodni a kép. Nem a kijelző romlik el hirtelen, hanem a szemünk: először csak könnyes lesz, aztán megfájdul az erőlködéstől, a James Bond-összes megnézése után meg már annak is szüksége lesz egy szemüvegre, akinek korábban nem volt.

Rokonok

Nem akarok sokat nyavalyogni, az új nano tökéletesen alkalmas arra, hogy megnézzünk egy-egy rövidebb Totalcar-videót (mi is ezt tettük), esetleg reggelente, munkába menet még egy South Park is belefér, de mozifilmet senki ne kezdjen el nézni rajta, mert megbánja.

A nagyobb, élesebb képernyő azonban nemcsak, sőt, talán nem is elsősorban videók, hanem képek nézegetése közben jön jól. A nanóval eddig is megnézhettük a fotókat, de ennek nem sok értelmét láttam. Az ablak kicsi volt és homályos. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mostantól élmény képeket nézegetni a készülékkel, de legalább nem hülyeség többé, mert látszanak az alakok, látszik az utca, látszik a művésznő bal melle, bármi, amit meg akarunk mutatni utazótársunknak, vagy a havernak, akivel másfél év után összefutottunk a városban.

Hallga

A hangminőség valamelyest javult. Persze lehet, hogy csak olyat hallgattunk rajta, amilyet eddig nem, mindenesetre az a sikoltás, amivel a BMW M3-as vette a videón a kanyart, eddig teljesen ismeretlen tartományt szólaltatott meg, szerintem a második generáció erre nem volt képes. Ugyanígy jobb az akkuteljesítmény is, most már egy teljes napon keresztül bírja az iPod a zenelejátszást, videókat meg öt órán keresztül nézhetnénk rajta, ha közben nem vakulnánk meg. De de.

Ha valaki megkérdezné, megbántam-e, hogy nem vártam még három hetet a vásárlással, azt mondanám nem. Nekem elég a régi 2 gigabájtja, nem életelemem a videolejátszás, ráadásul dobhatnám ki a régi, még első generációs nanóhoz vett karpántot, ami viszont elég drága húzás lenne. De ha sosem vettem volna kiegészítőt a készülékhez, most biztosan verném a fejemet a falba, mert a harmadik generáció lényegesen többet tud, kevesebbért.

iPod nano 3.0

Jobb lett, laposabb, szélesebb, érdemesebb megvenni a nanót, mint eddig. A videólejátszás hasznos extra, csak ebben a méretben nem lehet hibátlanul megvalósítani.
 

45 ezer forinttól |Hivatalos Honlap

A gépet a XMS-től kaptuk tesztelésre.