József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kamu a szélesvásznú szupergép?

2003.12.10. 11:29
A Liebermann otthoni szuperszámítógépe legalább 76 inches kijelzővel, majdnem négy gigahertzes processzorral, két terabájtos háttértárral és négy gigabájt memóriával rendelkezik. Ezt a csúcsgépet bárki megszerezheti néhány millió forintért. Egyesek szerint átverés az egész, a vállalat képviselője azonban az Indexnek elmondta: a gépeket és a monitorokat egy hónapon belül szállítják.
A csúcskategóriás számítógépeket gyártó cég weboldala szerint Miguel Liebermann filmrendező egy Coca Cola reklám forgatásán elégedetlen volt laptopja teljesítményével, ezért elhatározta: új gépet készít magának. A Liebermann részvénytársaság hivatalos története szerint a rendező először csak egy-két prototípust tervezett, de a filmrendezők és reklámszakemberek körében olyan sikeresek voltak a gépei, hogy 2003-ban feladta korábbi pályáját és saját hardvergyártó céget alapított.

Panorámás munkakörnyezet

A cég legszembetűnőbb terméke a Grand Canyon Display névre keresztelt szélesvásznú kijelző, amely pontosan úgy néz ki, mintha négy nagyméretű LCD monitort összeragasztottak volna. A legmodernebb technológiákat alkalmazó monitorból hetvenhat, nyolcvanegy és kilencvenkét inch átmérőjű változatot lehet rendelni, és a legnagyobb modell 6400x1200 képpont megjelenítésére képes.

A Liebermann másik érdekessége a Mach 3.8 asztali számítógép, amely a cég szerint nagyon jól használható CAD tervezésre, filmgyártásra és bármilyen más teljesítményigényes munkára. A hardver lelke egy 3,8 gigahertzes processzor, amelynek az alapórajelét (Front Side Bus) 950 megahertzre emelték. A "személyi szuperszámítógép" túlpörgetése azonban nem okoz túlmelegedést, az Asetek Premium Vaporchill ház ugyanis fagypont alatti hőmérsékletre hűti a szilíciumlapkát.

Szélessávú Windows

A gép legfeljebb két terabájtos háttértárral rendelkezhet, a Windows XP operációs rendszere mégsem valamelyik merevlemezen, hanem egy ultragyors memóriakártyán található, amely másodpercenként állítólag százezer I/O lekérdezéssel is megbirkózik. A 8 GB/s adatátviteli sebességű memória sokkal gyorsabb, mint a legjobb SCSI merevlemezek, amelyek mindössze 320 MB/s adatátviteli sebességre képesek. A számítógépbe alapkiépítésben négy gigabájt RAM memória kerül, de RamDrive modulokkal ez akár 16 gigabájtra is bővíthető.

A multimédiás gépben nyolcszoros DVD újraíró, nyolc USB2.0, öt FireWire 400 és 800 csatlakozó, valamint hatcsatornás audio, S-Video, DVI-I, VGA és egyéb hagyományos csatlakozó található.

A felsorolt adatokból egyértelműen kiderül: nem hétköznapi számítógépes rendszerekről van szó. Sokan azonban kételkednek a Liebermann-gépek létezésében, hiszen eddig egyetlen neves szaklapban sem jelent meg azokról teszt vagy termékleírás. Eddig csupán a The Inquirer és a MacCentral írt néhány lelkesedő cikket, illetve néhány külföldi és magyar blogon írtak róluk bejegyzést.

Szállítják a gépeket

Matt Amundson, a Liebermann üzleti értékesítési munkatársa az Indexnek elmondta: novemberben küldtek próbaterméket néhány neves lapnak, de a tesztek csak a januári számokban fognak megjelenni.

"Meglehetősen elavultak azok az oldalak, amelyek csalónak állítanak be minket. A Mach 3.8 számítógépet három-négy hét alatt tudjuk leszállítani, a Grand Canyont pedig január végén tudjuk eljuttatni a vásárlókhoz" - mondta a vállalat képviselője lapunknak.

Mások termékeivel házalnak?

A Plex.us weboldal szerint a Liebermann oldalán szereplő számítógépek, laptopok és monitorok valóban léteznek, ám azok más gyártók termékei. Az oldal szerint hatalmas csalásról van szó, és ezt néhány példával próbálják alátámasztani: a hivatalos oldalon a termékbemutatók a dátumozás szerint a cég megalakulása előtt keletkeztek, egyetlen hír sincs a vállalatról az amerikai hírügynökségek adatbázisában, ráadásul a csúcshardver sem teljesen tökéletes: a méretes állapotjelző LCD mellett el sem férnek az optikai meghajtók.