Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szerverekben is támad a Cell

2006.02.10. 11:45
A harmadik negyedévtől lehet kapni az IBM új szerverét, benne a misztikus Cell processzorral. Az Intel nem fél, pedig elemzők szerint mostantól már nem csak az AMD vagy a Sun jelent veszélyt a csipgyártó piaci részesedésére.

A Sony Playstation 3 már most legendás processzoráról leginkább a PS3 jut az eszünkbe, pedig rengeteg más területen is kamatoztatni lehet a kilenc magban rejlő lehetőségeket. A BusinessWeek cikke szerint a fejlesztők számítanak a csipre például a gyógyászatban, de a haditechnikában is.

Heten együtt

#alt#
Bemutatkozik a Cell
Az IBM szerdán mutatta be első Cellre épülő számítógépét, melyet a cég reményei szerint a közepes és nagyobb méretű vállalkozások tudnak majd hasznosítani. Az új gép az IBM BladeCenter sorozatába illeszkedik, melyben hét Cell szerver tud együttműködni.

Tim Dougherty, a BladeCenter osztály vezetője szerint az új processzor forradalmasíthatja a számítástechnikának ezt a szegmensét is. A szakember elmondta, hogy különösen nagy hasznát vehetik a gép teljesítményének a digitális média, a gyógyászati berendezések, a gáz- és olajkitermelések, az űrrepülés, a hadászat és a telekommunikáció terén. Egyelőre azonban nem fenyeget az a veszély, hogy lépten-nyomon Cellel szerelt szerverekbe botlunk, hiszen az IBM jelenleg még csak pár speciális vásárlónak készít ilyen gépeket.

Nem veszélyes, vagy de

Az egyik legnagyobb konkurens, az Intel nem tartja jelentősnek a „Cell-veszélyt”. Chuck Mulloy, a társaság szóvivője elismerte ugyan, hogy az Intelnek nincs olyan terméke, amit a Cellel szembeállíthatna, de erre nincs is szükség, az eltérő célcsoportok miatt. Mulloy szerint az IBM processzora elsősorban a játékiparban tarolhat majd, és nem veszélyezteti a Xeonok vagy Itaniumok pozícióját a szerverpiacon.

Más elemzők szerint viszont komoly kockázatot vállal az Intel, ha nem számol a Cellel. Szerintük a csip komoly szerepet játszhat az üzleti életben és a hadászatban, ráadásul viszonylagos olcsósága és kiemelkedő teljesítménye miatt leverheti az árakat is.

Specilaizálódik

A processzort valóban széles körben lehet majd hasznosítani, hiszen az alapjául szolgáló Power architektúrát megtalálhatjuk szuperszámítógépekben, vállalati konfigurációkban, de még mobiltelefonokban is. Ráadásul a csip rengeteg feladatra alkalmas lehet felépítése miatt is. Kilenc magot találunk benne, mindegyik külön programozható és kezelhető egy-egy speciális feladatra, így kiválóan alkalmas arra, hogy sokféle feladatot végezzen el egy időben, gyorsan. Egyes, sokak szerint túlságosan lelkes becslések szerint a Cell 15-szörös gyorsulást jelenthet napjaink számítógépeihez képest, míg mások arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a csip remekül teljesíthet játékok alatt, felépítéséből adódóan kevéssé képes szerveralkalmazások, 64 bites kódok futtatására.

A hadsereget érdekli

A hadiipar mindenesetre lecsapott: a Raytheon az IBM-mel együttműködve egy kétprocesszoros rendszeren dolgozik, amit különféle területeken kamatoztatna. Ezzel vezérelnének radarokat, hangradarokat, de az éjjellátó szemüvegek munkáját is a Cell segítené. Egy komolyabb fejlesztésük célja pedig az, hogy a processzor segítségével a parancsnokok, és a harctéren küzdő katonák is teljes képet kapjanak a környezetükről, bármilyen körülmények között.

A Pentagon fantáziáját is felkeltette a csip, ők egy olyan rendszert vizionálnak, amely képes tárolni, megjeleníteni és mozgatni a harcmezők digitalizált képét, annak minden apró részletével.