Gyula
7 °C
20 °C

Az EU hatékonyabb tévéket akar

2009.01.20. 17:19
A korábban megjelent hírekkel ellentétben az Európai Unió nem tiltja be a sokat fogyasztó plazmatévék gyártását. Az áramfogyasztást azonban szabályoznák.

Tévesek azok a sajtóban megjelent állítások, amelyek szerint az Európai Unió (EU) betiltaná egyes plazmatévék gyártását - közölte az Európai Digitális Technológiaipari Szövetség (EICTA). A brit Daily Telegraph múlt héten, az információforrás megnevezése nélkül számolt be arról, hogy a plazmatévét energiahatékonysági okok miatt betilthatják az európai piacon.

Az EICTA közleménye szerint a technológiát nem is lehet betiltani, mert a plazmatévék megfelelnek az energiahatékonysági követelményeknek. Ráadásul ellenkezne az EU alapelveivel a technológián alapuló megkülönböztetés.

Ugyanakkor tény, hogy az Európai Unió és tagállamai olyan új szabályokon dolgoznak, amelyek javítják a tévék energiahatékonyságát. A tervek szerint minden gyártót köteleznek majd arra, hogy megfeleljen az új előírásoknak. A gyártók ugyanis csak így gyárthatnak, importálhatnak és értékesíthetnek tévéket az európai piacon - áll az EICTA közleményében.

A szabályozás várhatóan 2009 második felében teszik közzé, és egy egyéves átmeneti időszak után, 2010 második felére a termékeknek meg kell felelniük az előírásoknak.