Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Túl jó lett az Intel új processzora

2008.07.08. 07:02
Még a jelenlegi processzorgeneráció is sokkal gyorsabb, mint a riválisa, az AMD Phenom, az új Nehalemmel tehát csak magát tudja nehéz helyzetbe hozni az Intel.

Ősszel megérkezik az Intel új processzorgenerációja, a Nehalem. Ez az első igazán új csip a Core 2-esek 2006-os és a Pentium 4-esek 2000-es bemutatása óta, ráadásul a gyártó azt ígéri, hogy az 1995-ös Pentium Pro óta nem volt ekkora változás a processzorbizniszben. A csip integrált memóriavezérlőt és grafikus magot kap, visszatér a Hyper-threading, lesz nyolcmagos verzió, ami egyszerre 16 szállal tud majd bíbelődni.

És az Inquirer szerint túl gyors lesz. Az első tesztek szerint ugyanis a Nehalem komoly csapást mér az Intel jelenlegi processzorgenerációjára, a Core 2-es Penrynre, amire pedig nincs semmi szükség, hiszen versenyről aligha beszélhetünk: a Penrynek sokkal gyorsabbak, mint a rivális AMD Phenomjai. Az Intel tehát csak magát tudja tönkreverni a gyors generációváltással, nyilván azért, mert az AMD fejlesztései nem a tervek szerint alakultak, az Intel meg tartotta az ütemtervet: a nagyobbik gyártó arra számított, hogy a versenyképesség megőrzése érdekében 2008 végén már szükség lesz a Nehalemre.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a Nehalem azonos teljesítmény mellett 30 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint elődje, ráadásul a 2,66 gigahertzes verzió a legtöbb esetben gyorsabb, mint a 3,2 gigahertzes Penryn. Amikor azonos órajelen futtatják a két csipet, óriásira nő a különbség, az új, még fejlesztés alatt álló processzor 20-50 százalékkal gyorsabb elődjénél, alkalmazástól függően, főleg az integrált memóriavezérlőnek, meg a Hyper-threadingnek hála. És persze behozhatatlan az előnye bármelyik AMD csiphez képest.

Ha az Intel a középkategóriában is piacra dobja a Nehalemet, azzal kinyírja a Core 2-eseket, ha csak a felső kategóriában, az sem lesz jó hatással, mert bizonyára sokakat meggyőz majd a csip ereje, és a vásárlók inkább kivárnak, amíg lejjebb csorog az újdonság. Bár a hónapban érkező E0-ás jelű Penrynek 3,6 gigahertzes fogyasztanak csak annyit, mint a jelenlegi verziók 3,2 gigahertzen, még ezek a csipek is unalmasak lesznek a Nehalemek mellett.

Két éve persze kísértetiesen hasonló történet játszódott le, amikor a Pentium 4-eseket váltották a Core 2-esek, akkor azonban szükség volt a váltásra, mert az Intel régebbi csipjei nem tudták tartani a lépést az AMD Athlonjaival. A kisebbik gyártónak azóta sem sikerült összeszednie magát, ezért fordulhatott elő, hogy most saját magával fog harcolni az Intel. Kíváncsian várjuk, hogy ki nyer.