Neoncsövek és gigahertzek a tuningversenyen

2003.09.29. 18:29
Hétvégén Budapesten megrendezték az első magyar tuning és modding versenyt, ahol kiderült: a processzorok akár mínusz tizenhárom fokra is lehűthetőek, és a számítógép kék neoncső nélkül senkit sem boldogít. A sufnituningolók szerint a gépet az teszi igazán széppé, ha színes műanyag bigyók és tekerők díszítik, és egy plexi ablakon át megtekinthető a belseje.
Tekintse meg képeinket
A HardwareOC és Radikalmod weboldalak által szervezett verseny két részből állt: az első megmérettetésen a gépek teljesítményét mérték föl (tuning), a másodikon pedig a kinézetet és a kivitelezés gondosságát (modding). A versenyen nem profi tervezőcégek, hanem otthon barkácsoló fiatalok vettek részt, akik valószínűleg a saját zsebpénzükből vásárolnak újabb és újabb alkatrészeket. Sokan csak azért neveztek, hogy élőben is találkozhassanak az internetes fórumokon (például a HWSW portálon) megismert barátaikkal.

A kétnapos esemény színhelyéül szolgáló Karton Galériában a hétvégén egy hardverkiállítást is megtekinthettünk, ami a laikusok számára nem tartogat túl sok érdekességet; a különböző színű nyomtatott áramkörök, ventillátorok és kábelek csak azokat hozzák lázba, aki amúgy is minden éjjel ezekkel álmodnak.

Bár elsősorban a verseny miatt érkeztünk a helyszínre, mi a kiállításon is láttunk néhány érdekességet, például csajoknak tervezett piros alaplapokat, tuningbarát egeret és egy teljesen átlátszó számítógépházat, aminek valószínűleg semmilyen gyakorlati haszna nincs, viszont ronda. Az egyik üvegvitrinben a vízhűtéshez szükséges csöveket is kiállították, amelyekkel valószínűleg egy kisebb kutyaól vízellátása is könnyen megoldható.

Gyorsulási verseny Lada-alkatrészekkel

A verseny első napja a gigahertzekről szólt, de csak négyen voltak elég bátrak a nevezéshez. A fiatal tuningolók kora délutánig küzdhettek, hogy a tesztprogramokkal minél jobb eredményeket tudjanak elérni. A győztes végül "Grof" lett egy semmitmondó szürke géppel, amelynél sokkal vadabb külsejű dobozokkal is beneveztek a gyorsulási versenybe. Az egyik ilyen konstrukcióban például autóalkatrészeket is felhasználtak, ezért természetesen mi is megkérdeztük, hogy mit hegesztettek.

"Miénk a verseny leghidegebb gépe, akár mínusz nyolc fokra is lemegy a hőmérséklete. Saját építésű hűtőnkbe két Lada hűtőrácsot raktunk, de csak egy esténk volt az összeszerelésre" - mondta a büszke tulajdonos, aki a verseny harmadik helyezettje lett.

Később saját szemünkkel láttuk, hogy a szoftveres hőmérő mínusz tizenhárom fokot mutat, szerkesztőségünk Lada-szakértője azonban a képeink alapján elmondta, hogy a fiatalok valószínűleg nem hűtőrácsokat, hanem utastéri fűtőtesteket használtak föl.

Etele a második

A második helyezett az "Etele [aki néha Draco]" álnéven ismert fórumozó lett, aki szintén vízhűtést használt, de kizárólag gyári alkatrészekből építkezett. Persze az utolsó csavarig mindent ő szerelt be, de valószínűleg sokkal könnyebb alkatrészeket vásárolni, mint ladás hűtőtartályt hegeszteni.

Később azonban megtudtuk, hogy a megfelelő rendszerösszetevők beszerzése sem könnyű: ha egy RAM modul nem képes nagyobb teljesítményre, mint amennyi rá van írva, akkor alkalmatlan a tuningra, és többnyire csak a szerencsén múlik, hogy az egyébként kiválóan működő alkatrészt a boltban visszaveszik-e. Ezen kívül a ház hűtőrendszerébe speciális hűtőfolyadékot kell tölteni, amelyet Ausztriában lehet beszerezni.

Egér a gépben

Klikk a képre!
A második napon már a tervezők versenye zajlott (magyarul: modding), amelyen a házak hűtését, ötletességét, kivitelezését, praktikusságát és összhatását vette figyelembe a zsűri. A tucatnyi résztvevő különböző érdekes megoldásokkal rukkoltak elő, de a győztes nem igazán nyerte el a tetszésünket. Megfigyeléseink szerint csak az oldalán található festés volt igazán különleges, ami akár megrendelésre is készülhetett. Sokkal érdekesebbnek találtuk a metálos-halálfejes díszítésű gépet (második helyezett és közönségdíj), amelyből csak a gombnyomásra indítható halálhörgést hiányoltuk.

Az egyik gép tulajdonosa parányi egérkalitkát épített számítógépébe, amit eleinte roppant szadista dolognak tartottunk. A fiatal konstruktőr elmagyarázta, hogy az egér vágyott a szereplésre, és csak a kiállítás idejére marad a bonbonos dobozban. Az átlátszó műanyag dobozba a számítógépházon keresztül érkezett levegő, és az egér magas víztartalmú gyümölcsöket is kapott, nehogy kiszáradjon.

A vágy titokzatos tárgya

Mindeközben gyanús zajok és kiabálások hallatszottak át a szomszédos teremből, ahol éppen "Közép-Európa első és egyetlen AMD Athlon 64 FX-51 processzorát" tesztelte néhány fanatikus fiatal.

"Bassza meg, nekem kell egy Athlon, nem várom meg, amíg hivatalosan kijön. Az csak két hét múlva lesz! Több mint tíz százalékkal jobb, mint a másik!" - hangzottak el a csatakiáltások a számítógép iránt szélsőségesen rajongó fiatalok szájából, akik egymás között jobbára csak betűszavakkal és rövidítésekkel kommunikáltak.  • Tippek
  • Lakáshitel