Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

A HD-felbontás után a színmélység lesz a következő tévéőrület

2008.09.19. 16:05
A Los Angeles-i DisplaySearch HDTV 2008 konferencián találkoztak a világ tévé- és monitorgyártói megmutatni egymásnak és a sajtónak, mire fog a következő években úgy gerjedni a világ, mint most a HD-felbontású tévékre.

A plazma- és lcd-tévék aranykora továbbra is tart, a tévéeladások nőnek, a hagyományos képcsöves tévék helyét fokozatosan veszik át a síkképernyősek. Bob Scaglione, a Sharp specialistája előadásából kiderült, hogy a jelen az 50 inches (127 cm) és annál nagyobb képernyőké, az 1080p felbontásé és a 120 hertzes képfrissítésé, de ezen a téren már nem nagyon van hová fejlődni a jelenlegi technikával (igaz, ennek ellentmond, hogy Japánban már gyártják az 1080-as HD felbontás nyolcszorosát produkáló tévéket is).

A közeljövő varázsszava a színmélység lesz, vagyis az, hogy az adott tévé hány különféle színárnyalatot képes megjeleníteni. A mostani szabvány 24 bites színekkel dolgozik, ami azt jelenti, hogy az egy képpont színét adó vörös, zöld, és kék komponenseket nyolc biten ábrázolja a rendszer. Nyolc bit 256 féle szám leírására jó, vagyis ez a modell 256-szor 256-szor 256 féle színárnyalatot tud ábrázolni. Ez kicsit több mint 16,8 millió szín, ezt hívják true color színmélységnek. Az emberi szem nagyjából 10 millió árnyalatot tud megkülönböztetni, így elvileg nincs szükség ennél többre, hiszen úgysem látjuk a különbséget.

A gyártók ennek ellenére azt tervezik, hogy az újgenerációs tévékben 30-bites ábrázolásra állnak át, ami minden színcsatornán megnégyszerezi a színkomponensek számát, így összesen 64-szer több, bő egymilliárd színárnyalatot tud megmutatni a rendszer.

Ez azért jó, mert így különféle matematikai műveleteknél (több szín összeadódik, megtörik és hasonlók) kisebbek lesznek a kerekítésekből adódó hibák. A 3d-s grafikában éppen ezért dolgoznak még ennél is nagyobb felbontásokkal, akár 48 bitessel is.

Másrészt az egymilliárd szín már tudja tartani a lépést az emberi szem különleges képességeivel. A szemünk ugyanis a megvilágítástól, vagy a környező színektől függően esetenként nagyon finom különbségeket is képes észrevenni a színek között (például sötétben meg tudunk különböztetni rengeteg árnyalatot abban a feketében, amit világosban homogénnek látunk) - a 30-bites színmélységű tévék képe az ilyen részleteket is vissza tudja majd adni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!