Viola
-6 °C
-2 °C

Újra veszteséges lehet az Xbox 360

2008.04.03. 12:00
Az olcsóbb Xboxok megjelenése sokat lendített a keresleten, de szakértők arra számítanak, hogy a bluray beépítése tartja majd ébren az érdeklődést a konzol iránt.

Az Xbox 360 nemcsak az Egyesült Államokban sikeres, a legújabb eredmények szerint a briteknél is veszik: ha minden jól megy, egy héten belül kétmillió Xbox 360 lesz az országban. A világpremierre nagyjából egy időben, 2005 decemberében jelent meg a briteknél a konzol, és a Microsoft számításai szerint április 13-a táján érik el a kétmilliós darabszámot. Ez sokkal jobb eredmény, mint amennyit a Sony tud felmutatni a 2007 márciusában debütált PS3-mal, ami még csak februárban lépte az egymilliót.

Dorian Bloch, a Chart Track vezetője szerint az Xbox 360 elképesztően népszerű az országban, és a PS3-nak sokat kéne tennie azért, hogy átvegye a vezetést konkurensétől. Pedig csak ez maradt: az amerikai piacokon a Microsoft játékgépe van kényelmesebb helyzetben, odahaza mindent visz a Wii, úgyhogy Európában kéne behoznia a lemaradást a PlayStationnek. Ez sok országban egyébként megyeget is a cégnek, de a briteknél a világszerte tapasztalható, kettő az egyhez arány jött ki: X360-bó közel 19 millió, PS3-ból körülbelül 10,5 millió fogyott (a csak saját magával versenyző Wii-ből kábé húszmillió), ha az összes piac eredményeit figyelembe vesszük.

Mindenesetre az európai keresletre jó hatással volt a közelmúltban bejelentett árcsökkentés, de a Register szerint a már korábban a konzolba pletykált bluray-lejátszó dobhatna nagyot a keresleten.

Azt nem tudni pontosan, hogy mire alapozzák mindezt, mert egy, az optikai meghajtó beépítését nem erősítette meg a Microsoft, kettő, a PS3-ban benne van a bluray, mégsem lett átütő siker. Mindenesetre az biztos, hogy a döntés több szempontból is jót tenne a konzolnak: minden szegmensben versenyképes lenne a Sony játékgépével, a formátumháború lezárta után eleve segítheti az eladást a bluray, ráadásul ezzel kikerülne az Xboxból az elviselhetetlenül hangos dvd-olvasó.

Ugyanakkor az is valószínű, hogy a döntés után megint csak veszteséggel tudná árulni a gépet a Microsoft, mivel a dvd-olvasó csak 20 dollárjába kerül, a bluray meg benne lenne egy százasban. Azt meg nem engedhetik meg Redmondban, hogy a konzol drágább legyen, mint egy hasonlóan felszerelt PS3.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!