Árpád
-2 °C
4 °C

Apró és szép noteszgép, a Sony Vaio

2000.10.13. 19:00
A Sony Vaio tesztelése során kicsi, szép, és kiváló teljesítményű notebookot ismertem meg, amelyen élvezet dolgozni. Már a használatbavétel első percei után nyilvánvalóvá válik, hogy egy olyan darabról van szó, amelybe minden korábbinál nagyobb szellemi teljesítményt fektettek a lehető legjobb eredmény érdekében, és az sem elhanyagolható, hogy mindez harmonizál a visszafogott, ám erőt sugárzó dizájnnal.
A képernyő automatikusan állítja fényerejét
A Vaio egy családi gép. Akinek Sony digitális kamerája van, játszi könnyedséggel készíthet fotóalbumot az előre installált szoftverek segítségével, illetve megvághatja és feliratozhatja nyaraláson készült filmjét. A beépített sztereó hangfalakkal akár hordozható mp3 lejátszóként is használható.

Megnyugtató tájkép a technofóboknak

Érdekes technikai szellemesség, hogy a háttérkép, amelyen vízfelszín és a Vaio logó látható, a nap óráinak megfelelően reggeli, alkonyati vagy éjszakai képet mutat. Ez nagyon rokonszenves lehet azoknak, akik a számítógépeket idegennek és természetellenesnek érzik.

Akár hordozható mp3 lejátszóként is használható
Túl kicsi volna?

A Vaio gyenge pontja méretéből következik. Egy notebookba természetesen nem férhet bele minden - floppy-meghajtó, vagy DVD - ellenben csatolókártyákkal és kábelekkel valóban full-extrás modellként funkcionál. Lecsupaszított üzemmódban így gyakorlatilag két mód van rá, hogy a notebook a külvilággal kommunikáljon. Az egyik a még kevéssé elterjedt memory-stick (a Sony digitális fényképezőgépeinek bizonyos típusaival használható), illetve a beépített 56.6-ot modem.

Felesleges a csavarópanel

A Vaio nem való szövegszerkesztésre, ezért kevéssé meglepő módon nem találtam rajta magyar billentyűzetkiosztást. A gép ennek ellenére kifogástalanul használható (a tapilap jó példa erre), bár a Jog Dial panel teljesen feleslegesnek tűnik, a képernyő pedig automatikusan állítja fényerejét - attól függően, hogy akkumulátorról vagy adapterről üzemeltetjük - a vakító és a töksötét között.

Sony Vaio PCG-SR5K
500 MHz Intel Pentium III.
64 MB SDRAM
9.0 GB HDD
10.4" SVGA TFT képernyő
belső 56.6K modem
sztereó hangszórók
Microsoft Windows 2000
Dimenziók: 40X210X260 mm
Magától aludni tér

A képernyőn tapasztalható energiatakarékos működés egyébként az Intel Pentium III beépített sajátossága. Ha például húsz másodpercig nincs billentyűleütés, a gép automatikusan alacsonyabb teljesítményre áll, hibernálja magát. A gép egyébként automatikusan ilyen üzemmódra vált, ha lecsukjuk a kijelzőt - így három-négy órán keresztül képes jó teljesítményt és felhőtlen szórakozást nyújtani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?