Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Apró és szép noteszgép, a Sony Vaio

2000.10.13. 19:00
A Sony Vaio tesztelése során kicsi, szép, és kiváló teljesítményű notebookot ismertem meg, amelyen élvezet dolgozni. Már a használatbavétel első percei után nyilvánvalóvá válik, hogy egy olyan darabról van szó, amelybe minden korábbinál nagyobb szellemi teljesítményt fektettek a lehető legjobb eredmény érdekében, és az sem elhanyagolható, hogy mindez harmonizál a visszafogott, ám erőt sugárzó dizájnnal.
A képernyő automatikusan állítja fényerejét
A Vaio egy családi gép. Akinek Sony digitális kamerája van, játszi könnyedséggel készíthet fotóalbumot az előre installált szoftverek segítségével, illetve megvághatja és feliratozhatja nyaraláson készült filmjét. A beépített sztereó hangfalakkal akár hordozható mp3 lejátszóként is használható.

Megnyugtató tájkép a technofóboknak

Érdekes technikai szellemesség, hogy a háttérkép, amelyen vízfelszín és a Vaio logó látható, a nap óráinak megfelelően reggeli, alkonyati vagy éjszakai képet mutat. Ez nagyon rokonszenves lehet azoknak, akik a számítógépeket idegennek és természetellenesnek érzik.

Akár hordozható mp3 lejátszóként is használható
Túl kicsi volna?

A Vaio gyenge pontja méretéből következik. Egy notebookba természetesen nem férhet bele minden - floppy-meghajtó, vagy DVD - ellenben csatolókártyákkal és kábelekkel valóban full-extrás modellként funkcionál. Lecsupaszított üzemmódban így gyakorlatilag két mód van rá, hogy a notebook a külvilággal kommunikáljon. Az egyik a még kevéssé elterjedt memory-stick (a Sony digitális fényképezőgépeinek bizonyos típusaival használható), illetve a beépített 56.6-ot modem.

Felesleges a csavarópanel

A Vaio nem való szövegszerkesztésre, ezért kevéssé meglepő módon nem találtam rajta magyar billentyűzetkiosztást. A gép ennek ellenére kifogástalanul használható (a tapilap jó példa erre), bár a Jog Dial panel teljesen feleslegesnek tűnik, a képernyő pedig automatikusan állítja fényerejét - attól függően, hogy akkumulátorról vagy adapterről üzemeltetjük - a vakító és a töksötét között.

Sony Vaio PCG-SR5K
500 MHz Intel Pentium III.
64 MB SDRAM
9.0 GB HDD
10.4" SVGA TFT képernyő
belső 56.6K modem
sztereó hangszórók
Microsoft Windows 2000
Dimenziók: 40X210X260 mm
Magától aludni tér

A képernyőn tapasztalható energiatakarékos működés egyébként az Intel Pentium III beépített sajátossága. Ha például húsz másodpercig nincs billentyűleütés, a gép automatikusan alacsonyabb teljesítményre áll, hibernálja magát. A gép egyébként automatikusan ilyen üzemmódra vált, ha lecsukjuk a kijelzőt - így három-négy órán keresztül képes jó teljesítményt és felhőtlen szórakozást nyújtani.