Hella
16 °C
28 °C

Tolmácsgép kutyáknak

2001.08.09. 08:37
A japán Takara játékgyártó cég által kifejlesztett Bow-lingual nevű tolmácsgép a kutya ugatásából próbálja kideríteni az állat hangulatát. A nyakörvre szerelhető mikrofon a gazda övére csatolt személyhívóra továbbítja az állat hangjának elemzését, ahol képes és szöveges formában olvashatja le a gazdi az állat hangulatát. A kutyatartók szerint botorság drágán ilyen berendezést vásárolni, ha ugyanis a kutya közölni akar valamit, arra ugatással és farkcsóválással is képes, csak oda kell rá figyelni.
"Reggel rosszkedvűen ébredtem, de az ebédre kapott csont felvidított"

A személyhívón megjelenik az állat szöveggel és képecskével is jelzett hangulata, a kétszáz szóból kiválasztott leírás mellett hat vidám, szomorú vagy egyéb hangulatú kutyát ábrázoló képecske mutatja a házikedvenc lelkiállapotát. A készülék a nap végén elemzi az aznapi közléseket, majd száz előre megadott mondat közül kiválaszt egyet, mely leginkább megközelíti az állat aznapi hangulatának leírását.

"Unatkozom, mert a gazdi megint elment itthonról"

A Takara játékgyár a Japán Akusztikai Laboratóriummal és az Index mobil tartalomszolgáltatóval közösen fejlesztette ki a készüléket (a cégnek nincs köze az Index.hu Rt-hez). A kutya-fordítógépet jövő februárban dobják piacra 100 dollár (30 ezer forint) körüli áron, a cég tervei szerint 200 ezer példányt adnak el az első évben. Tervezik továbbá a fordítógép mobiltelefon-kompatibilissá tételét, így a gazdák munkahelyükön SMS-ben értesülhetnének otthon hagyott kutyájuk hangulatáról.

Farkcsóválást fordítana a gép

A japán cég tolmácsgépe nem számít forradalmi újításnak, sokan felvetették már az állatok hangjának és mozgásának elemzésére alapuló fordítógép ötletét. Az Idea-a-Day (minden napra egy ötlet) oldalon például május óta szerepel a Bow-lingualnál jóval profibb gép terve. A kutyára erősített érzékelők mérnék a kutya pulzusát, farkcsóválását és egyéb testbeszédét, a jeleket kiértékelő rendszer pedig kiválasztaná az előre rögzített szövegek közül a megfelelőt. Így a gazdi hazaérkezésekor a kutya nemcsak összenyálazná és felugrálna rá, hanem a nyakörvére szerelt hangszóróból gépi hangon bömbölné: "Nagyon örülök, hogy hazajöttél!"

"Hol a cica?"

Kutyatartók egybehangzó véleménye szerint azonban teljesen felesleges a kutya-tolmácsgép, hiszen így is remekül kommunikálnak kedvencükkel. Nemcsak a gazda érti meg az állat viselkedéséből, hogy mit szeretne, de a kutya is nagyon jól érti a gazda szavait, és nem csak a parancsokat. Elképzelhető, hogy a tolmácsgép segítene a kezdő gazdáknak a kutya ösztönös jelzéseinek megértésében, ám ehhez semmi szükség drága berendezésekre: elég odafigyelni, ha a kutya ugat. A tolmácsgép így csak azoknak az embereknek segíthetne, akik nem figyelnek kutyájukra - ők azonban feltehetőleg nem áldoznának száz dollárt a készülékre, hiszen nem is érdekli őket, hogy kedvencük mit próbál megértetni velük.