Árpád
-2 °C
4 °C

A dvd után jön a holografikus lemez

2004.09.08. 17:15
Az Optware Corp. bejelentette, hogy a világon először sikeresen rögzített és játszott le digitális mozit a cég kollineáris holografikus adattároló rendszerét használó, fényvisszaverő réteggel rendelkező Holographic Versatile Disc lemezéről.
A lemezre rögzített filmet még júliusban többször is láthatták egy ötnapos találkozó résztvevői, az Optware hat jelenlegi befektetője és nyolc további cég, mindegyikük - bár kilétüket nem hozták nyilvánosságra - jelentős elektronikai termékgyártó.

Az Optware Holographic Versatile Disc (HVD) lemez felépítése.

Holografikus adatoldalak átlátszó forgó lemezre rögzítéséről már korábbi beszámolók is szóltak, de az ilyen lemezek nem felelnek meg a konvencionális optikai lemezek céljára, mert az olvasófejet vezérlő szervóinformáció nélkül, úgy tűnik, kereskedelmileg nem hasznosíthatóak. Ezzel szemben az Optware a kollineáris hologramokat egy a megszokott optikai lemezek felépítését követő, visszaverő réteggel rendelkező (szervóinformációval elátott), azaz előre formázott holografikus lemezt tervezett.

Az ilyen lemezekről korábban azt tartották, hogy nem megfelelőek, mert az előreformázott "címgödröcskék" (Pitek) az írás-olvasás során a fény szóródása miatt zajt generálnak, lerontva a jel minőségét. Az Optware egy a hologramokat rögzítő és fényvisszaverő rétegek közötti úgynevezett "dikroikus" tükörréteg alkalmazásával oldotta meg ezt a problémát. Ez a dikroikus tükörréteg megakadályozza a címgödröcskék okozta fényszóródást (diffrakciót), ideális rögzítést téve lehetővé.

Az Optware bemutatója abban az értelemben korszakalkotó, hogy bebizonyította az optikai lemeztechnológia és a holografikus rögzítési technológia sikeres egyesítését.

A Holographic Versatile Disc (HVD) amire a digitális mozit rögzítették (balra). A lemez átmérője 12 cm, megegyezik a cd és dvd-vel.

Az Optware holografikus rögzítési technológiája az adatokat a lézerfény interferencia-csíkjainak formájában rögzíti a lemezen. Ezen a módon a jelenlegi dvd-vel azonos méretű lemezre egy terabájt adatmennyiség (az egyrétegű dvd kapacitásának 200-szorosa) tárolható, és egy gigabájt per másodperc adatátvitelei sebességgel kezelhető (a dvd sebességének 40-szerese).

Kollineáris módszer és adatoldal

A kollineáris holográfiai módszer:
Az eredetileg az Optware alapítója és élenjáró kutatója Hideyoshi Horimai által kidolgozott, szabadalmaztatott technológia, a kollineáris holográfia egy fénysugárba kombinálja a referencialézert és a jellézert, mely az adatsávok alkotta háromdimenziós hologramot hoz létre. Ez a kép egy objektív felhasználásával világítható a hordozóra. Ennek az úttörő mechanizmusnak a használatával az Optware drámaian egyszerűsítette és csökkentette a korábbi hologramok előállításához szükséges bumfordi és bonyolult rendszerek méretét. További előrelépést értek el az Optware saját szervórendszerével. Ennek a szerkezetnek a bevezetése lehetővé tette az olvasó méretének csökkentését, a rezgésszigetelők elhagyását, a dvd- és cd-lemezekkel való kompatibilitást és az olcsó működést, hatásosan küzdve le a teljes kereskedelmi hasznosítás előtt álló akadályokat.

Adatoldal:
Kétdimenziós bittérkép, melyet hologram formájában rögzítenek és játszanak vissza. A felírt adatokat először adatoldalak sorozatává kódolják, majd holografikusan rögzítik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?