Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Rohamosan terjed a Wi-Fi

2003.03.17. 19:51
A szélessávú, drót nélküli adatátvitelt lehetővé tévő Wi-Fi lehet a legelterjedtebb mobilinternet-szabvány, miután a piacvezető Intel processzorgyártó óriásvállalat bejelentette: beépíti a technológiát a Centrino hordozható számítógép architektúrába, amelyet a legtöbb laptopgyártó is támogat. Az Intel új márkaneve, a Centrino egy mobil processzor, a hozzá tartozó lapkakészletek és egy Wi-Fi (korábban 802.11) hálózati csatoló együttműködésre optimalizált ötvözetét takarja. A kezdeményezéshez számos távközlési vállalat is csatlakozott, és világszerte Wi-Fi szabványú internetelérést nyújtó "forró pontokat" létesítenek.
Az Intel új márkaneve, a Centrino az Intel Pentium M processzort, az Intel 855 lapkakészlet-családot és az Intel PRO/Wireless 2100 Network Connection hálózati csatolót egyesíti. A processzor egy új, kifejezetten a mobil működéshez optimalizált mikroarchitektúrára épül, amely nagyon teljesítményt és alacsonyabb áramfogyasztást tesz lehetővé hosszabb akkumulátoros használati idő mellett, mint a ma használatos rendszerek.

Tekintse meg galériánkat
A MobileMark 2002, az akkumulátoros használati időt és a teljesítményt egyaránt mérő első teszt eredménye szerint a Centrino mobiltechnológiára épülő rendszerek akár öt vagy több órányi akkumulátoros üzemidőt képesek biztosítani, szemben a mobil Pentium III-M processzor alapú rendszerek mintegy 4, illetve a mobil Pentium 4-M processzor alapú rendszerek közel 3 órájával. Ugyanezen teszt szerint a Centrino mobiltechnológia 41 százalékkal nagyobb teljesítményt kínál több irodai alkalmazás egyidejű futtatása esetén, mint egy 1,2 gigahertzes Pentium III-M processzor alapú rendszer, illetve 15 százalékkal nagyobbat, mint egy 2,4 gigahertzes Pentium 4-M processzorra épülő rendszer.

A Centrino mobiltechnológiára épülő felhasználók ezenfelül 59 százalékkal jobb internetes teljesítményre számíthatnak a WebMark teszt szerint az 1,2 gigahertzes Pentium III-M processzor alapú rendszernél, illetve 15 százalékkal jobbra a 2,4 gigahertzes Pentium 4-M processzorra épülő rendszereknél.

Marad a mobil Celeron is

A Centrino bejelentésére Londonban rendezett sajtótájékoztatón Michael Splinter, az Intel alelnöke újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a mobil Celeron termékvonalat is tovább viszik, a Centrino egy választható, bár az Intel által a legvonzóbbnak szánt alternatíva lesz. A vásárlók a szembetűnő lila színű Centrino márkajelzésről ismerhetik fel ezeket a számítógépeket.

Az Index kérdésére Splinter elmondta, hogy az egymással versengő drót nélküli szabványok közül azért választották a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) által propagált Wi-Fi-t, mert az szélessávú, másodpercenként 10-15 megabites átviteli sebességet tesz lehetővé, és már ma is számos nyilvános helyen hozzáférhető. A Wi-Fi hozzáférést nyújtó "forró pontok" - azon helyek, ahol a felhasználók szabadon csatlakozhatnak 802.11 szabványú vezeték nélküli eszközeikkel - száma világszerte gyors ütemben növekszik: az iparági elemző IDC szerint 2005-re több mint 118 ezer hotspot épül.

Terjesztik a Wi-Fi-t

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Az Intel Centrino mobiltechnológia bevezetésének részeként az Intel számos vezeték nélküli hálózati szolgáltatóval, szállodával, repülőtérrel, áruház- és étteremlánccal működik együtt az egész világon, hogy felgyorsítsa a vezeték nélküli, nyilvános "forró pontok" terjedését és felkeltse a figyelmet irántuk. A marketing- és promóciós tevékenység mellett az Intel kidolgozta Wireless Verification Program nevű minősítési programját, amely a Centrinot illeszti különféle hozzáférési pontokhoz, szoftverkombinációkhoz, hotspot-helyekhez és vezeték nélküli szolgáltatókhoz. A program keretében már hotspotok ezrei jöttek létre, a cég az év végéig több mint 10 ezret kíván bevizsgálni.

Létrehozta továbbá az Intel az egész világra kiterjedő, szabványosított Wireless Identifier Programot, amelynek célja, hogy egységes jelzésekkel segítse a felhasználókat annak megállapításában, honnan csatlakozhatnak vezeték nélkül, és létrehozott egy 150 millió dolláros alapot is, amely olyan cégekbe fektet be, amelyek segítik és gyorsítják a Wi-Fi terjedését.

A Centrino mobiltechnológiára épülő notesz PC-k már kaphatók a világ vezető számítógépgyártóinál: a rendszerek ára 1399 dollártól indul. A British Telecom "Openzone" szolgáltatása 6 fontért kínál egy órás internetelérést a társaság által üzemeltetett "forró pontokon".

A technológiáról
Az Intel Centrino márka által képviselt technológia az Intel(r) Pentium(r) M processzort, az Intel(r) 855 lapkakészlet-családot és az Intel(r) PRO/Wireless 2100 Network Connection hálózati csatolót egyesíti. A processzor egy új, kifejezetten a mobil működéshez optimalizált mikroarchitektúrára épül, amely nagyon teljesítményt és alacsonyabb áramfogyasztást tesz lehetővé hosszabb akkumulátoros használati idő mellett, mint a ma szokásos rendszerek.

A legfontosabb tulajdonságok: a Micro-Ops Fusion, amely lehetővé teszi két mikro-művelet eggyé kombinálását a gyorsabb végrehajtás és az energiatakarékosság érdekében; az Advanced Instruction Prediction - egy új implementációs technológia - csökkenti a rendszer össz-késleltetését a nagyobb teljesítmény és kisebb áramfogyasztás érdekében; valamint a Dedicated Stack Manager, amely csökkenti a végrehajtandó mikro-műveletek számát, hogy ismét csak nagyobb teljesítményt nyújtson alacsonyabb fogyasztás mellett.

A processzor az Intel 0,13 mikronos gyártási technológiájával készül és 77 millió tranzisztort tartalmaz. Része egy 400 megahertzes, az áramfogyasztásra optimalizált rendszersín, egy 1 megabájtos, alacsony fogyasztású L2 cache (amely ha nincs rá szükség, kikapcsolja a nagysebességű memória egy részét), valamint a platform össz-áramfogyasztását csökkentő technológia. Támogatja az Enhanced Intel(r) SpeedStep(r) technológiát, többféle feszültségen és frekvencián képes működni, valamint kezeli a Streaming SIMD Extensions II-t.

Az Intel 855 lapkakészlet-család két, kifejezetten a mobil piacra szánt lapkakészletből áll. A 855PM különálló grafikus vezérlőt támogat, a 855GM pedig beépítve tartalmazza az Intel(r) Extreme Graphics 2 technológiát. Az új lapkakészletek szintén támogatják az Enhanced Intel SpeedStep technológiát, a Deeper Sleep Alert State-et és egy belső időzítőjük automatikusan kikapcsolja a lapkakészlet óráját, ha a lapkakészlet inaktív. A 855GM lapkakészlet szintén képes a fogyasztáscsökkentés érdekében a grafikus teljesítmény szabályozására. Mindkét lapkakészlet része egy 400 megahertzes processzor-rendszersín, egyaránt maximum 2GB DDR 266-os memóriát képesek kezelni, valamint támogatják az USB 2.0-át és az Intel I/O Hub architektúráját.

Az Intel PRO/Wireless 2100 Network Connection úgy készült, hogy egyszerűen csatlakoztatható legyen a 802.11b WiFi minősítésű hozzáférési pontokhoz. Támogatja a modern vezeték nélküli LAN biztonsági szabványokat, így a 802.11x-et, a WEP-et és a VPN-technológiákat, valamint szoftveresen frissíthető lesz a WPA kezelésére. A Cisco Systemsszel folytatott stratégiai együttműködés eredményeképpen az Intel Centrino mobiltechnológia támogatni fogja a Cisco LEAP-ot is és szoftveresen frissíthető lesz a Cisco Compatible Extensionsre. Az Intel PRO/Wireless 2100 hálózati kapcsolat be lett továbbá vizsgálva a vezető VPN-(virtuális magánhálózat) gyártók termékeivel. A vezeték nélküli kártya kapható az Intel(r) PROSet szoftverrel is, amely számos egyszerű használati és energiatakarékossági funkciót kínál. Támogatja az Intel által kifejlesztett technológiát, amely csökkenti a 802.11 jelek és bizonyos Bluetooth(tm) eszközök interferenciáját.