Mária
17 °C
29 °C

Az Xbox 360 lesz a legolcsóbb konzol

2008.09.04. 07:49
Közel harminc százalékkal csökkenti az alapmodell árát a Microsoft, így az árversenyben a Nintendo Wii alá megy az Xbox 360.

Már lehetett sejteni egy ideje, hogy árcsökkentés várható, de most hivatalos bejelentést tett a Microsoft. Ebből kiderül, hogy az amerikai piacon szeptember ötödikével jelentősen lecsökken az Xbox 360 ára, egyúttal a redmondiaké lesz a legolcsóbb hetedik generációs konzol a piacon.

Az alapmodell, az Arcade eddig 280 dollárba, szeptembertől harminc százalékkal kevesebbe, 200 dollárba, azaz 33 ezer forintba kerül. Nálunk ez a modell 50 ezer forint, ami egyébként valamivel kevesebb, mint a jelenlegi amerikai ár, plusz áfa. A Pro verzió 300 dollárért, az Elite 400-ért hozható el a kereskedőktől.

Az Arcade áresésére már lehetett egy ideje számítani, sőt, azt maga a Microsoft kényszerítette ki. Augusztus elején ugyanis 350-ről 300 dollárra csökkent a 20 gigabájtos merevlemezzel adott Pro modell ára, amit így viszont már csak 20 dollár választott el a merevlemez nélküli, ezét sokkal kevésbé versenyképes Arcade-tól.

A mostani árcsökkentéssel az Xbox 360 kevesebbe kerül majd, mint a Nintendo Wii, ami a startkor 250 dolláros árával még a legolcsóbb játékgépnek számított. Talán ennek, talán a szélesebb közönségnek köszönheti a Wii, hogy a konzolháborúban jelenleg körülbelül 30 milliós darabszámával az első helyen áll. Második az Xbox 19 millióval, de a Microsoft egyéves előnyben volt konkurenseivel szemben, igaz, a jelenlegi árcsökkentés további lendületet adhat a konzolnak. A Sony PS3 az utóbbi időkben elkezdte ledolgozni hátrányát, de körülbelül 14-15 milliós darabszámával így is csak a harmadik helyen áll a háromfős listán.